Old Trafford, 2023-11-11 16:00

Manchester U - Luton

Inför: Manchester United - Luton Town
Manchester United tar emot Luton Town hemma på Old Trafford under lördagseftermiddagen.

Inför: Manchester United - Luton Town

Ännu en viktig match för Manchester United hägrar på Old Trafford. Denna gången är det nykomlingarna Luton Town som kommer på besök i ett försök att sätta ännu fler käppar i hjulet för "The Red Devils".

Manchester United kommer till spel under en period då inte mycket stämmer eller går rätt väg på planen. I mångt och mycket är hela klubben ett stort haveri för stunden men vi försöker hitta de få glädjeämnen och bygger en tro som vi alla hoppas ska övergå till verklighet någon gång inom en snar framtid.

Manchester United:
Men för att summera läget United befinner sig i är det oundvikligt att inte skriva om något annat än haveriet. Laget åkte som bekant på en snöplig förlust i veckans Champions League-gruppspel mot Köpenhamn. Nu ska det mer än mycket till för att ett avancemang ska ske till vårens slutspel. 

Den senaste tidens ligaspel har sett knackigt ut och bjudit på få glädjemoment. Man lyckades nätt och jämt slå Fulham i förra omgången och dessförinnan blev det en klar förlust mot Newcastle i Ligacupen. Och innan det blev det en rimlig 0-3 förlust mot rivalerna från den blå delen av Manchester. Således är det bråda dagar för både spelare, men framför allt tränare Ten Hag. 

I skrivande stund huserar hemmalaget på en åttondeplats i tabellen, sex poäng från topp fyra. Och senast lagen möttes var i Ligacupen 2020/2021 då Manchester United mäktade med en 0-3 seger på bortaplan.

Under fredagen meddelade dessutom Erik Ten Hag att ännu ett namn skrivits upp på skadelistan då Jonny Evans saknas med en känning. Sedan tidigare saknas Casemiro, Luke Shaw, Tyrell Malacia och Lisandro Martinez. Sedan tidigare är även Amad Diallo och Jadon Sancho ur spel. Med andra ord är det fortsatt en ickeordinarie backlinje som kommer ställas på banan mot bottenlaget Luton

Min startelva (4-2-3-1):
André Onana - Aaron Wan-Bissaka, Raphael Varane, Harry Maguire, Sergio Reguilon - Scott McTominay, Mason Mount - Alejandro Garnacho, Bruno Fernandes, Marcus Rashford - Rasmus Höjlund

Motivering:
Sett till truppens status och tillgänglighet är detta den mest rimliga och motiverade startelvan. Wan-Bissaka är tillbaka och med bakgrund av den bräckliga defensiven behövs således hans defensiva styrkor, något Dalot inte bär upp på samma sätt. Således får portugisen istället sätta sig vid sidan och se hur spindelmannen bedriver försvarsarbetet. Är Varane skadefri ska han spela. Att låta både Maguire och Evans gå före kan jag inte förstå och inte heller köper jag Ten Hags motivering om markeringsspel och förmåga att falla och följa motståndare. Dock ska det tilläggas och föras till protokollet att Maguire stått för flera stabila insatser den senaste tiden, således också det starkaste kortet bredvid Varane. På vänsterkanten vill jag se Reguilon, som jag tycker gjort stabila insatser och visat hjärta när han fått chansen. Är han frisk går han för mig före en högerfotad vänsterback eller mittback. 

Över till de mer framåtlutande positionerna i laget så gäller det att sätta spelare på planen som vill spela för emblemet på bröstet, således är McTominay självskriven. När det kommer till Mason Mount ser jag ingen annan som dels är tillgänglig eller för dagen bättre lämpad för att ta positionen bredvid. Istället ser jag gärna att engelsmannen får chansen att visa upp sig och förhoppningsvis kunna blixtra till som vi alla vet att han har potential att göra.

Offensiven är självskriven för mig. Det är dock värt att nämna att jag gärna ser Garnacho före Antony, som enligt min mening borde vara långt ifrån startelvan för stunden.

I det läget Manchester United befinner sig vad gäller underprestationer och skadeläge tycker jag inte att det är läge att mixtra för mycket med startelvan utan snarare använda sig av matchtränade spelare i kombination med att ge rätt spelare chansen. Eftersom Luton gärna ställer om från treback- till fembackslinje i defensiven så bör vi ha kreativa och snabba omställningsspelare på planen för att nöta ner försvaret.

Luton Town:
Luton-tränaren Rob Edwards har en utmanande tid både bakom sig och framför sig. På elva matcher har ”The Hatters” endast mäktat med att ta sex poäng, dock ska det understrykas att man i skrivande stund befinner sig över nedflyttningssträcket med Bournemouth, Burnley och Sheffield United bakom sig i tabellen. Således får man säga att, trots den skrala starten, har laget gjort debut i Premier League med ett godkänt resultat. Frågan är om det kommer hålla hela vägen…

Den älskvärda arenan Kenilworth Road, ja den arenan där man går in på läktaren genom bostadshusen, har blivit ett återkommande inslag i supporterled för sin spartanska stil. Nu är det dock dags för debutanterna att åka till Englands mäktigaste arena och forna borg för ett möte mot hemmalaget Manchester United, i ett försök att plocka poäng.

Senast det begav sig för Luton mäktade man med att plocka ett oavgjort resultat mot självaste Liverpool. På de sex senaste matcherna i ligaspelet har man dessutom kammat hem fem poäng, mot motståndare som Nottingham Forest och Everton, utöver Liverpool. 

”The Hatters” kommer till spel med ett starkt lag, trots skador på flera spelare. Arsenal-lånet Albert Sambi Lokonga, Amari Bell, Dan Potts, Mads Andersen och Reece Burke är alla ur spel för stunden. 

I laget återfinns flera profilstarka spelare som valt att ta karriären till Kenilworth Road, bland annat Andros Townsend, Ross Barkley och United-fostrade Teden Mengi. Med andra ord blir det ett delvis kärt återseende med mittbacken Mengi som tillhörde Uniteds ungdomsled, och som dessutom spelade en handfull matcher för ”The Red Devils” innan han till slut såldes till Luton Town i somras.

Trolig startelva (3-4-2-1): 
Thomas Kaminski - Teden Mengi, Tom Lockyer, Gabriel Osho - Issa Kabore, Marvelous Nakamba, Ross Barkley, Alfie Doughty - Andros Townsend, Chiedozie Ogbone - Carlton Morris

Tre snackisar inför matchen
1. Är Ten Hag rätt man för jobbet?
Säsongsinledningen har inte bjudit på någon bländande fotboll från Manchester United, som de flesta redan bevittnat. Frågan har väckts från flertalet håll, som den alltid gör när det går tungt för Manchester United: Ska tränaren sparkas? Personligen är jag av åsikten att det omöjligt kan vara fem tränares fel att klubben underpresterar över ett årtionde. Det sitter högre upp i hierarkin och är numera också ingjutet i väggarna på både Old Trafford och Carrington. Det som behövs är det vi alla trånar efter, ett ägarbyte. Och rätt personer på rätt positioner i organisationen. Jag säger att Ten Hag ska sitta kvar då det är en tränare som har något annat än de allra flesta. En passion, tro, och blick för att jobba mot framtiden snarare än att släcka bränder. In Ten Hag I trust!

2. Skadeproblematiken 
Den här säsongen har United blivit laget som drar på sig skador på löpande band. Senaste namnet är Jonny Evans. Det verkar inte bättre än att om detta fortsätter får vi börja ställa ut akademispelare på planen för att ha täckning. Frågan måste lyftas gällande roten till den typen av problematik. För en tid sedan skrevs det från flera håll i brittisk media att United tillsatt en utredning för att komma fram till om orsaken hade att göra med träningen, hur spelarna hanterade sin rehab eller om det fanns utomstående faktorer. Utredningen är ännu inte färdig, men faktum kvarstår att skadorna som nu läggs på hög är ett stort problem för Ten Hag och hans stab.

3. Avsaknaden av en tydlig spelidé
Ett återkommande inslag i matcherna den här säsongen är bristen på fantasi och spelidé. Stor del till den grunden läggs på träningsplanen men den har än så länge lyst med sin frånvaro. Ten Hag har upprepade gånger betonat att skadorna påverkar filosofin, men grunden måste trots allt sitta i spelarnas förmåga att prestera utifrån vad idén är. Detta är något jag hoppas kan bli tydligare med tiden, så även mot Luton. Och kanske kan ett förmodat uttåg i Champions League vara just vad laget behöver för att hitta tillbaka till rytmen när spelarna sakta börjar återvända från sina skador. 

Mot Luton vill jag se ett lag som spelar för emblemet på bröstet där Ten Hag ocskå får dem att spela utifrån lagets idé som nödvändigtvis inte bara måste bestå av att slå långt. 

Tips: 2–0 (Höjlund, Fernandes)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 11/11, kl.16.00
Turnering: Premier League, omgång 12
Stream: Viaplay

Ännu en måstematch. Löser United tre viktiga poäng mot Luton Town? Skriv gärna dina tankar inför matchen i kommentarsfältet. Men kom ihåg att hålla god ton.
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-11-10 16:08:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham