Inför: Manchester United - Manchester City

Inför: Manchester United - Manchester City

Säsongens första Manchester-derby utspelar sig under lördagseftermiddagen på Old Trafford och Ole Gunnar Solskjaer har inte råd att förlora.

De flesta minns det senaste mötet klubbarna emellan. 2-0 seger på Old Trafford i början på mars. Scott Mctominay satte spiken i kistan från distans i öppet mål efter en blunder från Ederson framför ett fullsatt kokande Old Trafford. Det precis innan pandemin slog till och fotbollen pausades. Manchester United var inne i en riktigt fin period och klättrade mot topplaceringarna i ligan, med Bruno Fernandes i spetsen. Han har förvisso inte slutat imponera, men klubben och Ole är inte i samma sits. Nu är vi förvisso före City i tabellen men uttåg ur Champions League och många svajiga insatser uppradat under hösten. Ska väl såklart nämnas att klubbens rekordvärvnings agent än en gång är ute och svingar offentligt om sin klients framtid. Säger som Jamie Carragher i Sky Sports studio i veckan: Get rid!

Manchester United
Läget i laget kan inte vara på topp efter misslyckandet i Champions League. Hur ska vi stå ut med Europa Leauge, än en gång? Kanske det blir enklast att bara låta bli att kolla det här året. För att lägga det negativa åt sidan kan vi i alla fall glädjas över Premier Leagues kanske bäste spelare för tredje gången belönats med priset som månadens spelare. 23 mål och 14 assist på 39 matcher är en sanslös impact, vill inte ens tänka hur utfallet blivit om han inte hade anslutit för snart ett år sedan.

Ole meddelade på presskonferensen att Martial och Cavani är tillbaka i träning och var övertygad att den förstnämnde kommer vara involverad. Så alternativ finns det gott om, frågan är hur Ole kommer formera truppen. Efter misslyckandet med fembackslinjen med två sittande mittfältare mot energidrycks-klubben i veckan är min känsla att man återgår till ett 4-2-3-1. Jag hoppas dessutom att Dean Henderson och van de Beek får starta matchen.

Potentiell elva: Henderson; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles; McTominay, van de Beek; Greenwood, Fernandes, Rashford; Martial

Manchester City
Efter en svajig säsongsinledning har City börjat se bättre och bättre ut för varje omgång som går. Enkelt vidare i Champions League och två raka segrar i ligan efter förlusten mot Tottenham. Det märks hur saknad Agüero är i offensiven där inte Jesus eller Sterling lyckats göra mål från rollen som nia. Från ett United-perspektiv är det skönt att klubbens främste målgörare inte kommer till spel. Pep meddelade på presskonferensen att utöver Agüero så missar även mittbacken Eric Garcia matchen.

Potentiell elva: Ederson; Cancelo, Dias, Laporte, Mendy; De Bruyne, Rodri, Gündogan; Mahrez, Jesus, Sterling

Tankar
Såklart har Pochettino-ryktena tagit fart igen efter veckans uttåg ur Champions League. Det senaste ryktena säger att Woodward varit i kontakt med honom. Hur som helst tror jag det här kan vara en match som passar United. Ligga lågt och straffa City med snabba omställningar. Slutar det med tre poäng kan det nästan bli en officiell eponym:
”En Solskjaer: Att gång på gång lyckas hålla kvar sitt jobb trots att det vid många tillfällen ser extremt dystert ut.”
Skämt å sido så har vi befunnit oss i den här sitsen ett par gånger där Ole lyckats vinna måstematcher och hängt kvar innan det några veckor senare än en gång ser dåligt ut. Blir det förlust den här gången måste väl ändå tiden vara räknad? Jag tror matchen slutar oavgjort.

Chris Kavanagh blåser igång matchen klockan 18:30, lördag 12 december. Sänds i sedvanlig ordning på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Victor Enberg2020-12-11 21:59:44
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham