Old Trafford, 2021-11-06 13:30

Manchester U - Manchester C

Inför: Manchester United – Manchester City

Inför: Manchester United – Manchester City

Det är otroligt svårt att försöka blicka fram mot en match vi går in i med så pass stor orolighet. Jag skall inte lägga ord i mun på någon supporter, men jag misstänker att det är en ansenlig mängd fans som inte ens vill att vi ska vinna, trots att det är mot en av klubbens i modern tid största rivaler. Lyckligtvis är en införrapport till sin natur någorlunda objektiv, för subjektivitet är fruktansvärt rörigt dessa dagar. Förutsättningar följer därför förbehållningslöst objektivt, typ.

Manchester United:
För att inte direkt tappa bort mig i det subjektiva spåret blir det mestadels fokus på skadefronten här. Formmässigt räcker det med att konstatera: 4 poäng på de 5 senaste ligamatcherna, där den enda vinsten kom senast mot ett om möjligt (då, i alla fall) ännu mer krisande Tottenham. Så säger vi inte mer om det. Just mot Tottenham, i slutet av denna annars så upplyftande resultatkavalkad, hade vi den unika situationen att ha en helt skadefri trupp. Den enda avsaknaden var avstängde Paul Pogba, som befinner sig i samma situation även till denna drabbning. Detta kommenterade såklart Ole Gunnar Solskjaer på presskonferensen innan Spurs-matchen, och lika uppenbart som att han behövde kommentera det, lika skrivet i sten var det såklart att situationen då omedelbart förändrades å det negativa. I tur och ordning har såväl Victor Nilsson Lindelöf och Raphael Varane, två spelare som högst troligen skulle startat mot Manchester City, fallit bort med någorlunda tillfälliga åkommor. Vigge uppges gå en klassisk kamp mot klockan, men med tanke på hur det sett ut den senaste tiden när andra spelare kommit tillbaka lite för tidigt (läs: Harry Maguire) hoppas jag nästan att Lindelöf avstår. Givet hur många spelare som underpresterat den senaste tiden (läs exempelvis: Harry Maguire) är det svårt att ta ut en egen startelva, men här kommer ett försök.

Min startelva (3-5-2): De Gea –  Bailly, Maguire, Shaw – Wan-Bissaka - Fred, McTominay, Fernandes, Telles – Ronaldo, Rashford

Motivering:
Ungefär samtidigt som ryktena om att Conte eventuellt skulle ersätta vår fluktuerat pressade manager började sistnämnde tillämpa den förstnämndes föredragna 3-backslinje. Coincidence? You decide. Trots att jag inte ser det här som den formationen som bäst passar Uniteds nuvarande truppdemografi är det svårt att säga emot den senaste tidens resultat. Det är också med just denna formation vi sett som minst sårbara ut, och lördagens match handlar i mångt och mycket om att inte förlora och täppa till luckor.

Detta blir då helt och hållet på bekostnad av kreativa spelare som Jadon Sancho och redan försatte Donny Van de Beek. Men Rashford är alltid bra mot City, och hur lite jag än har till övers för honom personligen går det inte att bortse från att Ronaldo är absolut nödvändig för Oles överlevnad just nu. I en kontringsbaserad uppställning blir hans defensiva tillkortakommanden dessutom mindre märkbara, då resten av laget naturligare faller något djupare. Det läskigaste är att om backlinjen formeras som den gör får kapten H ett gigantiskt ansvar att styra och ställa, och med tanke på hans senaste veckor känns det på förhand... osäkert. Däremot känns det än mer läskigt att kasta in en matchotränad Phil Jones, så heja Harry!  

Manchester City:
Om vårt resultat mot Tottenham var vårt ”freak”-resultat i resultatraden var Citys senaste detsamma, med den ganska motsatta innebörden att de då förlorade mot det nya, fräscha Crystal Palace. Det är smått otroligt att det bara skiljer tre poäng mellan oss i tabellen givet hur det mediala landskapet kring klubbarna avbildats den senaste tiden, men så är det.

Alla som någonsin följt ett lag coachat av Pep Guardiola, eller för den delen lagt mer än en minut på ett Fantasy Premier League-lag, vet hur svårt det är att sia om hur hans startelvor ser ut. Ungefär lika förtegen är Guardiola kring skadeläget i sin trupp, även om såväl Ferran Torres som ynglingen Liam Delap är bekräftade bortfall. Att tro att den senare skulle ha något med en startelva att göra är väl kanske ett... långkast (infoga trumstick här). Aymeric Laporte är liksom sin forne landsman från den röda sidan avstängd, men det är väl typ det vi vet.

Trolig startelva (4-3-3): Ederson – Cancelo, Dias, Stones, Zinchenko – Silva, Rodri, de Bruyne – Jesus, Foden, Grealish

Tre snackisar inför matchen

1. Formation och taktik – finns den? Och vad kommer den isåfall vara mot City?
Den senaste tiden har den debatt som förts ungefär lika länge som Solskjaer suttit som tränare intensifierats. Har hans United egentligen någon form av egen spelidé eller förlitar de sig bara på individuell briljans? Det börjar bli omöjligt att svara något annat än det sistnämnda, och när man dessutom möter ett lag som har likvärdig nivå av individuell briljans och dessutom en fungerande kollektiv idé blir det än tydligare hur illa däran vi är taktiskt.

Just mot dessa toppkonkurrenter har det ju dock varit annorlunda. Ole har ofta tillämpat en lågt liggande, kontringsinriktad fotboll och gjort det med stor framgång. Fram tills denna säsong har toppmötena också, åtminstone i mina ögon, blivit mer och mer kontrollerade och United har närmat sig sina konkurrenter även med boll. Detta blåstes dock helt omkull inför denna säsong, och när man nu försökte sig på något annorlunda, offensivare mot Liverpool såg vi alla hur blottade United kan bli. Att därför tro att vi ska gå ut och spelmässigt dominera lördagens tillställning är kanske inte en fullt realistisk tanke. Att vi däremot får se en tidigare beprövad taktik som faktiskt är tydlig för spelarna är desto troligare. En regression, om ni så vill. Det är å andra sidan väldigt svårt att veta var man har Solskjaers Manchester United, så trolighet och spekulationer utifrån rimliga åtaganden är inte alltid på sin plats.

2. Hur f-n mår Harry Maguire och Luke Shaw egentligen?
Visst, Maguire stressades tillbaka från skada vilket garanterat bidragit till hans senaste botteninsatser, men även innan skadan stod han inte att känna igen från sitt vanliga jag. Samma sak kan sägas om hans kollega till vänster, och landslagsduons kollektiva formdipp efter ett långt EM är en starkt bidragande orsak till att Uniteds säsongsinledning varit defensivt katastrofal. Duons insats mot Liverpool var kanske det virrigaste två spelare med en sådan höjd presterat någonsin, och i Shaws intervju efter matchen tyckte åtminstone jag mig också höra en viss, försiktig skepsis mot Ole. Det är problematiskt för vår nuvarande tränare, för både Maguire och Shaw är direkt avgörande för att Uniteds defensiv skall fungera, i synnerhet när både Varane och Vigge saknas. Visar de upp en nivå ens i närheten av så låg som för två veckor sedan ser det minst sagt mörkt ut även mot City.

3. Efterspelet
Det skall bli intressant att se hur matchbilden faktiskt ter sig, men desto mer intressant är att se vad som händer efter matchen. Tidigare har Old Trafford helhjärtat backat Ole Gunnar Solskjaer och det skall de matchgående fansen ha all heder för. Vad händer däremot om det blir ännu en förlust med eftertryck mot en toppkonkurrerande rival? Rykten florerade efter Liverpool-debaclet att Ole hade dessa tre matcher på sig att rädda sitt jobb. Jag tror inte man skall ge dessa uppgifter alltför mycket eftertanke, men tydligt är att vi efter matchen går in i ett för klubben välbehövligt landslagsuppehåll som potentiellt kan bli väldigt ödesdigert för Solskjaer. Efter en någorlunda eftertrycklig Tottenham-vinst såg det minst sagt sådär ut mot Atalanta, och hur många vägskäl Ole än stått för är morgondagen kanske det absolut största. Blir det förlust kommer ännu fler röster höjas på sociala medier, och med tanke på hur marknadsstyrt Manchester United är idag tror jag ett landslagsuppehåll med massmedial kritik blir för mycket för ledningen att tolerera. Att det sedan är just det som skall falla avgörandet är sorgligt i sig, men relevansen kan ingen ifrågasätta.

Vinner vi blir det intressant av andra skäl. Är det isåfall bevisat på att den nedåtgående trend vi bevittnat magiskt kommer att ändras? Kommer det vara lika tyst från klubbens egna kanaler som efter Liverpool-matchen? Svaret på båda frågorna är nog ett rungande ”knappast, va”. Jag vägrar ta orden i min mun att vi borde förlora en fotbollsmatch, i synnerhet mot Manchester City, och därför skriver jag inget mer om det nu. Det jag kan betona är att efterspelet av matchen kommer vara minst lika intressant som matchen i sig, och jag vet i ärlighetens namn inte vilket utspel jag hellre ser av något av skeendena. Men det får stå för mig. 

GGMU.

Tips: 1-3, Rashford
Old Trafford – 6/11, 13:30
Premier League
Viaplay, Viasat Sport Premium


 

Tim Norinder Jonsson2021-11-05 19:44:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham