Old Trafford, 2022-02-04 21:00

Manchester U - Middlesbrough

Inför: Manchester United - Middlesbrough
Förhoppningsvis får vi se ett liknande firande på Old Trafford under fredagskvällen.

Inför: Manchester United - Middlesbrough

Efter två veckors uppehåll är det nu dags för kampen om världens äldsta fotbollsturnering, FA-Cupen. Vi gästas av ett formstarkt Middlesbrough som tagit fyra segrar på de fem senaste matcherna. Mycket har hänt sedan förra matchen i Manchester United och frågan är om laget kommer kunna prestera på plan efter den senaste veckans dystra nyheter.

Manchester United: 
Var ska man egentligen börja denna inför-rapport? Ovidkommande är nyheterna som kretsar kring en viss ytter som anklagats för flera fall av grova brott. Dock kommer jag inte ge mycket mer medieutrymme än att bara konstatera att en person är avstängd och under polisiär utredning för bland annat mordhot, våldtäkt och misshandel. Allt jag hoppas är att Harriet Robson är okej och får allt det stöd som hon kan tänkas behövas.

Över till det sportsliga.
Manchester United kommer till spel med en svag formkurva, tre segrar på de fem senaste för the red devils. Dock är det stora orosmolnet prestationerna i sig som sett rent ut sagt bedrövliga ut. Förhoppningsvis får vi utrymme att kunna rotera lite och ge speltid till dem som behöver det allra mest, och kanske kan vi få se Paul Pogba i spel igen efter en längre tids skadefrånvaro. Uppgifter från England gör gällande att beslut om Pogba ska ingå i matchtruppen kommer att tas först imorgon förmiddag, likaså vad gäller Luke Shaw

Donny Van de Beek fick till slut sin efterlängtade flytt och landade på deadline day i Liverpool för spel i Everton. Utöver holländaren så lämnade även Anthony Martial för spel i Sevilla - båda lämnar på lån säsongen ut

Min startelva (4-3-3):
Henderson - Dalot, Jones, Varane, Shaw - McTominay, Matic, Hannibal - Elanga, Ronaldo, Sancho

Motivering:
Det är hög tid att Henderson får matchträning den här säsongen, för mig är det givet med rotation på elvan vilket även inkluderar målvaktspositionen. Sett till att Phil Jones inte fick sin utlåning till Bordeaux gör att jag ser ett komplement att ha under resterande del av säsongen. Ska han kunna agera backup så kommer han behöva få speltid och i FA-cupen är det ett gyllene läge att ge honom just det. 

Vad gäller offensiven så behöver vi få tillbaka farten och målproduktionen och där framme har vi två herrar som haft det knapert med det den senaste tiden i Ronaldo och Sancho. Jag är övertygad att med mer minuter i sig kommer också mer poäng. 

Någon som jag dock vill lyfta och även erkänna att jag har mindre bra koll på är Hannibal Mejbri, bortsett från det jag tagit del av via youtube och sociala medier. Han ska tydligen ha gjort ett så pass stort intryck på både tränarstaben men också spelartruppen att han förväntas bli en permanent del av A-laget framöver, vilket gör mig ännu mer nyfiken på att se den ettrige och tekniske mittfältaren in action. 

Middlesbrough: 
I ett för dagen formstarkt Middlesbrough hittar vi en före detta United-bekanting i Paddy McNair. Den hårdföre backen från Nordirland har huserat i Boro sedan övergången från Sunderland 2018.

Laget kommer till Old Trafford med gott självförtroende och huserar i skrivande stund på en sjunde plats i The Championship, endast målskillnad bakom play-offplatserna. Inför matchen har nyförvärvet Riley McGee har testat positivt för covid och kommer således inte till spel. En som däremot förväntas göra sin första start sedan utlåningen till Boro är Arsenalägda Florian Balogun, som i den senaste matchen avgjorde ligamötet mot Coventry efter ett fint inhopp.

Förutom McGee, förväntas också Ameobi, Fisher och Bola missa matchen på grund av tidigare skador. 

Trolig startelva (3-5-2):
Lumley - Dijksteel, Fry, McNair - Jones, Crooks, Payero, Tavernier, Taylor - Sporar, Balogun

Tre snackisar inför matchen: 

1. Klubben har ett ansvar
Den senaste tidens uppgifter om spelare som på fritiden begår övergrepp och våldshandlingar får klubben att hamna i en position där något måste ske vad gäller kommunikation men framför allt handling. Det har sedan Ronaldos ankomst och allt vad det innebär med tidigare agerande varit två läger i supporterled och den senaste tidens händelser kommer bara spä på detta. Klubben kan inte hållas ansvarig i förhållande till vad deras anställda gör på fritiden men klubben har däremot ett ansvar gentemot att utbilda unga spelare i de egna leden. Alla de miljontals barn, ungdomar, män och kvinnor som följer klubben ska kunna bevittna hur man som klubb väljer att aktivkt utbilda spelare och visa handling i att ta tag i sakfrågan direkt.

2. Donny fick äntligen sin utlåning
Donny Van de Beek fick äntligen till en utlåning till Everton vilket jag enbart kan glädjas med honom för. Jag är helt övertygad om att detta är det enda rätta han kunde göra i och med den situationen han hamnade i hos United. Dock är jag väldigt skeptisk till valet av klubb. Det är ingen tvekan om att jag vurmar extra för Donny men Everton är en klubb som inte mår bra på något plan. Jag är seriöst oroad över att det kan bli en fråga om degradering eller kvalspel om inte de förändringar som gjorts i övergångsfönstret får den effekt man önskar.
För Donnys del hoppas jag dock att det går vägen och att Lampard får ordning på laget, för då kommer vi förhoppningsvis ha en holländare i gammal god form igen inför att den nya tränaren anländer. 

3. Vem tar över efter Rangnick?
Den eviga frågan denna säsong är vem som ska efterträda Ralf Rangnick i den permanenta rollen som huvudtränare. De senaste dagarna och framför allt under deadline day skrevs det flitigt från brittiska tabloider att både Mauricio Pochettino och Erik Ten Hag är de två kandidaterna som verkar göra upp om rollen. Vad gäller Poch så ska han ha ledsnat på hur PSG styrs och hans ansträngda relation till sportchefen Leonardo ska enligt uppgifter ha gjort det ohållbart för honom att vilja fortsätta. 

Personligen ser jag hellre Ten Hag i rollen som Unitedtränare framöver, dels för att han och Rangnick (som kommer ingå i en konsultativ roll i staben) har en fungerande och respektfull relation sedan tidigare, men främst också för hans förmåga att dels utveckla unga talanger och få effekt med befintligt material. 

Vem det blir är än så länge ovisst, men personligen faller min röst på Ten Hag.

Tips: 2-1 (Ronaldo, Sancho, Balogun) 
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, fredag 4 februari, 21:00
Ses: V Premium, Viaplay
 

GGMU!

Johan Åkesson@aakessonjohan2022-02-03 16:57:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham