Old Trafford, 2022-04-16 16:00

Manchester U - Norwich

Inför: Manchester United – Norwich

Inför: Manchester United – Norwich

Förlusten mot Everton gav den här säsongen en rejäl pyspunka – eller så kanske däcket rakt av exploderade. Nu är det inte så att säsongen är över, United har fortsatt poäng och en förhoppning om CL-spel att kämpa för. Inledningen av slutspurten av säsongen är igång, och nog ska väl United kunna vinna mot Norwich.

Manchester United:

Victor avslutade sina funderingar kring United efter matchen mot Everton med en längtan om att säsongen ska ta slut och att det inte finns mycket som pekar på att detta lag ska kunna lösa en CL-plats. Jag kan inte annat än hålla med, det är inte kul att kolla på United just nu – och med allt som händer runtom med ny tränare och spekulationer om spelares vara eller icke vara blir känslan nästan att resten av matcherna bara ska spelas av.
Arsenal har visserligen börjat hacka och bjudit in United i kampen om fjärdeplatsen, men när Tottenham då istället går som tåget blir den mer och mer avlägsen. Och om man då på egen hand mäktar med fem poäng av de 15 senaste spelar det ju inte så stor roll vad andra lag gör, man spelar sig själv bort från chansen.

Men hey, nu ska vi inte ge upp helt och hållet, det är match mot ligajumbon Norwich på hemmaplan och åtminstone en möjlighet att hålla liv vid CL-drömmen en stund till. Så även om formen inte varit något att hurra för är detta väl ändå en match vi ska kunna både dominera och vinna – annars är det bara att packa in och tacka för denna säsong.

På skadefronten har vi en del namn som inte kommer kunna spela, Luke Shaw riskerar att missa resten av säsongen efter att han fått göra en operation för att plocka ut delar som sattes in efter hans benbrott för några år sedan. Edinson Cavani åkte och spelade landslagsspel och kom tillbaka skadad och missar några veckor till – vilken chock... dessutom ser Raphael Varane, Scott McTominay och Fred ut att missa matchen, så det blir lite pysslande för Rangnick att få ihop ett slagkraftigt lag.

Min startelva (4-1-3-2): de Gea – Dalot, Lindelöf, Maguire, Telles – Matic – Sancho, Fernandes, Elanga – Rashford, Ronaldo

Motivering:

Tror väl egentligen inte att det kommer se ut exakt så här, men vissa positioner väljer i princip sig själva. Målvakt och backlinje är det väl inte så mycket snack om – även om Maguire alltid får kritik så är alternativen Bailly och Jones och där ser jag inte mycket framtid i United. Dalot går före Wan-Bissaka tack vare hans offensiva förmåga som lär komma till användning mot Norwich.

Framåt försöker jag kombinera lite tanken av att vi behöver vinna för att åtminstone ha en chans att nå topp fyra, men dessutom vill jag se spelare som kan ha en framtid i United spela. Läste i dagarna att Matic förmodligen kommer försvinna, men med både McTominay och Fred borta behövs hans defensiva positionsspel.
Pogba är jag så trött på överlag så han kan sitta bänk, och istället blir det en offensiv kavalkad där Rashford såg bättre ut än på länge mot Everton och Sancho och Elanga ska få fortsätta spela och utvecklas. Bruno får väl försöka bli lite klokare i sitt presspel och sin positionering i det defensiva spelet så ska det nog funka ändå, sen får Ronaldo peta in något mål.
All out offensiva spelare från start och antingen punkterar vi matchen i första halvlek eller så slår det tillbaka och blir totalt ihåligt. Jag håller tummarna för det förstnämnda.

Norwich City:

Den här säsongen har inte varit någon vidare rolig historia för Norwich. Det började med ett helt gäng förluster och när första segern väl kom i början av november var det omgång elva. Daniel Farke – som tagit upp Norwich, åkt ur och sedan tagit upp dem igen – fick gå och in plockades Dean Smith som några dagar tidigare fått kicken från Aston Villa.
Lite bättre har det gått med Smith vid rodret, men det har också varit långa perioder av matcher där det blivit förlust på förlust. Ett exempel är att man innan den lilla formtopp man hittat nu med ett kryss och en seger hade sex raka förluster. Och att det inte blivit tillräckligt med poäng innebär att laget ligger sist i ligan, har sju poäng upp till säker mark och dessutom spelat en match mer än Everton på sjuttonde plats.
Så ni märker, detta kommer inte räcka till ett nytt kontrakt – även om det blev vinst mot Burnley senast med 2-0, vilket förmodligen inte påverkar mer än att Sean Dyche fick sparken från Burnley.

Tittar vi på spelartruppen så landar vi så klart in på Brandon Williams, den unga ytterbacken som mer eller mindre varit ordinarie under hela säsongen och väl gjort det helt okej. Nu får vi inte se honom i denna match då han ju är utlånad från United, men spännande att se vilken roll han kan spela för United nästa säsong.
Sen ska så klart Teemu Pukki nämnas, det är han som ska göra målen och det är han som gjort målen. Nio fullträffar har det blivit på 30 matcher, och ska det ens bli snack om en great escape måste han fortsätta som han gjort på slutet med tre mål på de senaste fem matcherna.

När det kommer till skadeläget kommer Josh Sargent, Andrew Omobamidele och Adam Idah alla missa matchen. Mer positivt är att Billy Gilmours senaste covid-test var negativit, så han är tillbaka i träning och konkurrerar om en plats i laget. Även Przemyslaw Placheta är tillbaka i träning och aktuell för spel.

Trolig startelva (4-2-3-1): Krul – Byram, Hanley, Gibson, Giannoulis – McLean, Normann – Dowell, Lees Melou, Rashica – Pukki


Tre snackisar inför matchen:

Fokus nästa säsong

Mycket som skrivits och rapporterats om United på senare tid har handlat om vad som kommer hända efter denna säsong, ny tränare in och spelare som kan lämna. Det verkar mer eller mindre klart att det blir Erik Ten Hag som tar över efter Rangnick, och det känns som en fin anställning – så länge han får det mandat som behövs för att få ordning på detta.
Så då är ju frågan vilket fokus som finns på denna säsongsavslutning. Givetvis kan man tycka att spelarna är proffs och ska kunna behålla fokus, men om vi ska vara ärliga är det inte en grupp som visat att man står upp när det blåser utan allt som oftast viker man ner sig.
Möjligheten att nå CL finns fortfarande, men den känns liten och långt borta. Istället ser jag gärna att den truppinventering Rangnick borde kunnat göra nu visar sig på plan också, de spelare som inte vill eller kommer vara kvar behöver vi kanske inte se så speciellt mycket av. Spela de som United kan bygga något kring, ge spelare som Hannibal Mejbri chansen att visa upp sig till exempel.
Vilken roll Rangnick kommer ha efter denna säsong verkar högst oklar, och om det kommer finnas något samarbete där med Ten Hag återstår att se. Men jag vill ändå lita på Rangnicks omdöme när det kommer till att bygga lag, så låt ett bygge för nästa säsong visa sig på plan nu istället för att spelare som Paul Pogba springer runt där och tycker han spelar i fel roll och sen lämnar gratis i sommar.

En ungdomlig offensiv – bortsett från Ronaldo

Det har rapporterats att Ten Hag inte ser någon framtid i Ronaldo, men det får vi väl se hur det blir med den saken – och oavsett föregående punkts resonemang ska han nog ändå spela, det behövs någon som kan peta in bollarna. Men runt honom vill jag se Elanga få fortsatt stort förtroende, Sancho ska spela hela tiden och Rashford – sin formsvacka till trots – ska fortsatt få chansen. Sen ska givetvis Bruno med nytt kontrakt starta, så om det krävs att någon sätts på bänken för att de yngre spelarna ska få fortsätta spela blir det trots allt Ronaldo.
Jag älskar verkligen Juan Mata, det vill jag vara tydlig med och det var väldigt kul att se honom hoppa in mot Everton och få några minuter i Premier League. Men om vi ska vara ärliga bidrog han inte så mycket, så nu är det dags att spelare som Hannibal, kanske Shoretire med flera plockas upp och får spela lite. Och då finns det ur min synvinkel lite att jobba med när det kommer till de byten Rangnick ofta gör.
Manchester Uniteds problem är inte Cristiano Ronaldo brukar många säga, och så är det väl. Men han är inte heller Manchester Uniteds lösning… det kommer hända mycket med truppen i sommar så varför inte sätta inventeringen i praktiken på riktigt nu.

Fortsätt spela Harry Maguire

Jag är egentligen trött på all diskussion kring Harry Maguire. Han har varit svag denna säsong, ingen tvekan om det, det kan alla se. Men jag blir också så trött på att det letas upp minsta lilla misstag han gör och sedan är det han som är syndabock för allting.
Victor Lindelöf har gjort en ganska fin säsong, men han har gjort misstag han också. Raphael Varane kom till Manchester med en hel lastbil fylld av troféer, men om vi ska ta på oss lite opartiska glasögon har han inte kommit in och styrt upp speciellt mycket utan svajat en del och dessutom gått skadad i perioder.
Visst, Harry Maguire kommer aldrig prestera och nå upp till den prislapp han fick, och han kommer heller aldrig vara världens bästa mittback. Men han har överlag varit en bra mittback för United och det är inte så länge sen han kanske var EM:s bästa mittback. Jag tror att han kan nå tillbaka till den nivå han höll under EM, och den han visat upp tidigare i United.
Jag läste att Nemanja Vidic föreslog att en paus för återhämtning och träning kan vara vad Maguire behöver innan han kommer tillbaka och spelar igen, vilket kanske skulle fungera. Men jag är mer inne på spåret att han ska få fortsätta spela, att han ska känna stödet av managern och på det sättet komma ur detta starkare. Lite likt Gareth Southgates resonemang kring Harrys plats i landslaget.


Tips: 2-0 (Rashford, Fernandes)


Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 16/4, 16:00
Turnering: Premier League – omgång 33
Stream: Viaplay


GGMU

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2022-04-15 16:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham