Inför: Manchester United – Omonia
United-spelarna firar mål i förra mötet med Omonia.

Inför: Manchester United – Omonia

För andra gången på en vecka tar sig Manchester United an cypriotiska Omonia i Europa League. Förra veckans drabbning visade att det inte alltid blir så lätta matcher som det kanske ser ut på pappret – men denna match ska United bara vinna. Kanske att vi får se lite rotation, kanske att vi får se någon av de yngre killarna. Men framför allt vill vi se ett United som gör processen kort och plockar hem tre poäng.

Manchester United:
Så här när gruppspelet i Europa vänder är det snabba turer och dags att ta sig an Omonia igen. En vecka har gått sedan lagen möttes på Cypern, där United inte övertygade helt men samtidigt kunde gjort något mål till. Det blev till slut seger med 3-2 efter att inhopparna Rashford och Martial visat var skåpet ska stå under andra halvlek.
Efter att ha stannat kvar på Cypern över natten tog sig United tillbaka till England och tog sig an Everton på bortaplan. 2-1-seger, Ronaldo gjorde mål, i stunder riktigt fint spel och en intensiv press som gav mycket bollvinster. Även starkt att lyckas stå emot Evertons – visserligen tämligen tafatta – slutforcering. Och Casemiro, nu fick vi se vad han kan göra och vilken betydelse han kan komma att ha framöver.

Efter derbytorsken är klackarna åter något närmre taket än golvet, och detta är en match där det finns fina möjligheter att fortsätta på inslagen väg och sätta sig i ett finfint utgångsläge i EL-gruppen samtidigt som det ger ett bra avstamp mot kommande matcher.
Men United får göra det utan Aaron Wan-Bissaka, Donny van de Beek, Anthony Martial, Brandon Williams och Harry Maguire. Alla fem dras med skador och sett till ett ordinarie lag är det väl egentligen bara Martial som kunnat ta en plats. Att de andra missar är så klart också ett bakslag, kanske främst för dem själva – här hade funnits utrymme att få lira lite boll.

Oavsett hur ten Hag väljer att ställa upp kan vi förvänta oss ett United som är bollförande, ett United som går för att vinna och kan hitta intensiteten och hungern som visades upp mot Everton. Förhoppningsvis får vi se lite mål också, hade inte varit fel en torsdagskväll.

Min startelva (4-3-3): Dubravka – Dalot, Lindelöf, Martinez, Malacia – McTominay, Fred, Fernandes – Elanga, Ronaldo, Garnacho

Motivering:
Här har vi väl en blandning av vad jag tror och vad jag önskar. Detta är en match United så klart ska kunna städa av och då finns möjlighet att rotera många spelare. Tror nog egentligen att vi får se ett lite mer ordinarie lag än detta – men matcherna kommer tätt och är det någon gång det ska skiftas i elvan är det väl nu. Så varför inte ge de Gea en night off och låta Dubravka debutera.
Dalot och Martinez verkar kunna köra på mest hela tiden, så de får fortsätta. Varane och Shaw (fin insats mot Everton) ska starta i helgen och då får Lindelöf och Malacia lite minuter i benen. På mitten blir det ett klassiskt McFred – som vi längtat tillbaka dit va?! Nej men Scott är avstängd mot Newcastle och Fred behöver spela lite, och Casemiro och Eriksen kan ladda upp för nya ligastarter istället. Och så får Bruno fortsätta och kanske stänka dit en boll, det behöver hans självförtroende verkligen.
En annan som kan fortsätta bygga självförtroende är Ronaldo. Efter målet mot Everton verkar det vara idel glada miner och det skojas med målgester, nu får han försöka hitta målet i europaspelet när Martial på nytt gick sönder. Kanterna blir lite wildcards, men Elanga kan gott få spela här när det inte ser ut att bli så många minuter i ligan. Och Garnacho längtar man ju efter att se. Det är konkurrens på ytterplatserna, men han har förtjänat att få visa upp sig – och så finns det firepower att kasta in från bänken.

Omonia:
Det blev inte alls en så enkel match för United förra veckan som man kanske på förhand hade trott. Cyprioterna stod upp och kämpade till sista sekund och hade med lite flyt kanske kunnat få med sig en poäng. En poäng som i så fall skulle blivit deras första för säsongen i EL-gruppspelet, nu står man kvar på noll poäng efter tre matcher.
Och att det inte blivit några poäng hittills är kanske inte så konstigt – Omonia får ses som det klart svagaste laget på papper i gruppen, och det har inte varit så särskilt mycket att hurra över sedan ligasegern 2020/21. Visserligen blev det en cuptitel – som tog laget till Europa League – men sjundeplatsen i ligan var den sämsta sedan säsongen 53/54 och innebar kicken för gamle United-backen Henning Berg. In kom istället Celtic-hjälten Neil Lennon och bärgade cupguldet. Men i ligan denna säsong har det börjat svajigt, i helgen blev det 0-1 förlust mot Limassol och laget ligger nu sexa med tre segrar och lika många förluster.

Omonia är annars en stormakt på Cypern, eller har i alla fall varit. 21 vunnit ligatitlar slås endast av APOEL – men den riktiga storhetstiden finner vi på 70- och 80-talet där det prenumererades på ligatitlar.
Kan inte påstå att jag personligen har någon vidare koll på Omonia, men att Mix Diskerud och Fouad Bachrou (skadad) spelar där är så klart värt att notera för oss som följer Allsvenskan en aning. Men att de båda ska vara startspelare säger kanske också något om vilka möjligheter man har att hävda sig i denna grupp.
Dessutom missar målvakten Fabiano matchen, precis som Ioannis Kousoulos.

Marim Ansarifard och Nikolas Panagiotou gjorde målen mot United, och Bruno var en frisk fläkt – lite finns det allt för United att se upp med. Och för många av spelarna är detta en match som nog rankas ganska högt på listan över häftigaste upplevelserna så det finns ingen anledning att tro att de inte kommer ge sitt allt för att sätta ett avtryck. Men tufft kommer det bli, och allt annat än United-seger är en enorm skräll.

Trolig startelva (5-3-2): Panagi – Matthews, Miletic, Yuste, Lang, Lecjaks – Diskerud, Charalampous, Baker – Bruno, Ansarifard

Tre snackisar inför matchen:

1. Tillfälle att rotera
En mitt-i-vecka-match i europaspelets andradivision mot ett cypriotiskt gäng med Mix i spetsen som bara ska städas av innan det är dags för PL igen, spännande. Nej nu ska jag inte vara raljant, jag ser faktiskt fram emot matchen ganska mycket. Inte främst för matchen i sig, sammanhanget och motståndet kanske inte kittlar mest av allt. Men jag ser detta som ett ypperligt tillfälle att rotera laget och ge spelare som inte fått så mycket speltid lite minuter på plan – även om ten Hag berättat att han verkligen vill vinna och inte kommer rotera för roterandets skull.
Nu är det givetvis så att det måste finnas en balans, och vi har fått se United gå på rejält tunga minor under ten Hag hittills vilket gör att det kan finnas anledning att inte ändra för mycket från Everton-matchen. Kör vidare på det som funkade där liksom. Men om det ska roteras är det väl nu tänker jag, sen väntar Newcastle, Tottenham och Chelsea inom en vecka. Jag hoppas helt enkelt vi får se någon yngling, och några mer seniora spelare som kan bygga självförtroende.

2. Vikten av att vinna
Det är så klart alltid viktigt att vinna matcherna man spelar, och jag ser två primära anledningar till att just denna match är viktig att vinna. Nummer ett är det utgångläge det skulle ge United inför de två sista omgångarna i gruppspelet. Vinst skulle mer eller mindre kunna säkra avancemang och en uppgörelse med Sociedad om gruppsegern. Vi vill inte åka till La Real med någon kniv mot strupen. Nummer två är att detta skulle bli tredje raka segern efter derbyförlusten mot City, och att hämta in segrar känns viktigt. Det är en process och jag tror vi alla – i stort sett – litar på ten Hag och står bakom hans sätt att bygga laget och spelet, och för att få ännu mer legitimitet och skapa en positiv känsla är det viktigt att vinna lite matcher. Seger här ger dels fint utgångsläge inför sista två omgångarna, men visar också att United kunnat studsa tillbaka och gör att man med vind i seglen tar sig an tre tuffa ligamatcher. 

3. Offensiven – de avgörande spelarna
Nu när Martial återigen drog på sig en skada som visar att det – hur bra han än är, och han är jäkligt bra – inte går att räkna in honom som startspelare match efter match blir Ronaldo väldigt viktig. Han är den enda renodlade nia vi har, även om Rashford vikarierat där med bravur hittills. Men Marcus är nog ändå som bäst från kanten när han hittat formen igen, och Antony visar tendenser och gör mål. Men med tanke på frågetecknet kring Ronaldos förmågor anno 2022 och Martials skadebekymmer måste fler spelare visa framfötter och kunna axla förtroende. Jadon Sancho är en som inte kommit upp helt i nivå till exempel, och Elanga vet vi inte hur bra han kan bli. Därför ser jag fram emot att någon tar chansen nu och sätter press på startspelarna, och håller dem på tårna. Jag kommer kika lite extra på de som nu får spela och hoppas de ger ten Hag lite huvudbry framöver när det kommer till laguttagning – huvudbry på ett positivt sätt.

Tips: 2-0 (Ronaldo, Dalot)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 13/10, 21.00
Turnering: Europa League-gruppspel, omgång 4
Stream: Viaplay, V Sport Premium

Vad känner ni inför matchen, vad kommer ni hålla koll på? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2022-10-12 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham