Old Trafford, 2022-10-19 21:15

Manchester U - Tottenham

Inför: Manchester United – Tottenham Hotspurs
Jadon Sanchos jättelånga arm får gärna visa vägen ikväll.

Inför: Manchester United – Tottenham Hotspurs

Det är ett riktigt eldprov som väntar för Manchester United. Efter ett par habila insatser som gett okej resultat är det dags att äntra Old Traffords matta och göra allt för att få med sig ett resultat i en av säsongens måhända viktigaste matcher i kampen om Champions League-spel.

Manchester United
Det är ett relativt hälsosamt United som tar emot de liljevita från London. Både gällande skador och spel går det helt okej framåt, där Christian eriksen beräknas vara tillbaka mot sina gamla arbetsgivare. Eviga sjukhuspatienten Anthony Martial får dock vänta med att damma av sina svarta vantar (#gloveszn) då han inte är fullt redo, och saknas gör sedan tidigare ack så viktiga läktarutfyllnaderna Phil Jones, Brandon Williams, Donny van de Beek samt lagkapten Harry Maguire. Efter kölhalningen mot city har resultaten gått åt rätt håll, om än inte så markant som många kanske trodde och hoppades på. Prestationerna däremot har det inte varit något fel på, och såväl mot Newcastle som Omonia har man skapat många bra lägen genom etablerat spel  men varit allt annat än sylvassa när bollen väl skall petas in. Mer om det i snackisarna inför matchen.

Trolig startelva:
(4-3-3) David De Gea – Diogo Dalot, Raphael Varane, Lisandro Martinez, Luke Shaw – Casemiro, McTominay, Bruno – Sancho, Rashford, Antony

Tottenham
Spurs har inlett säsongen på ett för motståndarna ganska läskigt vis. ”Conte-segrarna”, där man vinner utan att nödvändigtvis föra eller dominera matcherna, har radats upp och med sina 20 poäng är det blott våra och deras stadsrivaler som parkerar högre upp i tabellen, City dessutom på samma poäng.

Den senaste tiden har spelet dock lämnar mycket att önska, mycket på grund av Dejan Kulusevskis frånvaro. Svenskens relevans för Tottenhams anfallsspel har verkligen blivit påtaglig när han inte är på planen, och när nu också Richarlison dragit på sig en skada blir det knepigt för Conte att formera laget, oavsett om han väljer sin föredragna 3-4-3 eller hans gamla Inter-favorit 3-5-2. Saknas gör också ytterbacken Emerson Royal och ynglingen Japhet Tanganga, där den första kanske är det mest kännbara tappet efter kulusevski.

Trolig startelva:
(3-5-2) Lloris – Romero, Dier, Davies – Perisic, Bissouma, Hojbjerg, Bentancur, Doherty – Kane, Son

3 snackisar inför matchen

1, Resultat vs process
Det var alltid givet att detta skulle accentueras som tydligast vid stormatcher – i vilken mån ska United kompromissa med att låta Erik Ten Hags fotboll sätta sig på riktigt för att nå kortsiktiga resultat? Mot Arsenal och Liverpool såg vi tydliga tecken på ett mer pragmatiskt förhållningssätt som för all del kan vara gångbart och ge resultat men jag vill tro att ju snabbare man börjar försöka spela ”Ten Hag-ball” även i matcherna mot riktigt bra motstånd, desto bättre. Det återstår att se hur United och Tem Hag tänker idag, i synnerhet efter kölhalningen mot city och med tanke på hur Spurs spelar fotboll.

2, ”A new challenger has appeared”!
På tal om Spurs sätt att spela fotboll. Super Smash-referensen är lika missvisande som talande eftersom allt är en ny utmaning för ett nytt lag, men kvällens motstånd blir en farligare sådan. United har generellt sett väldigt bra ut defensivt på senaste tiden (City borträknat såklart), men man verkar ha problem med defensiva omställningar. Tottenham är ett av ligans absolut starkaste lag i det avseendet, så denna nya utmaning blir en lika skrämmande som spännande sådan.

3, Vad händer efter första målet?
Första målet är alltid relevant för matchbilden, men för Uniteds del tror jag det är extremt viktigt att inte släppa in det här, i synnerhet självförtroende-mässigt. Självförtroende är en av de absoluta nuckelpunkterna för Ten Hag att utveckla efter de senaste årens haveri, och man har tydligt märkt vad som händer med laget de gånger man släpper in det första målet (i synnerhet mot City och Omonia borta). Självförtroendet är fortfarande långt ifrån starkt, och ett viktigt steg att ta så snart som möjligt är just att kunna hantera ett uddamålsunderläge. Jag hoppas att det inte sker just idag då Tottenham isåfall kan ta matchen precis dit de vill, men om det ändå skulle bli så hoppas jag att vi kan få se ett lag där tillväxten i självförtroende ändå kan vara märkbar.

Vad: Manchester United - Tottenham Hotspurs, Premier League
Var: Old Trafford och Viaplay
När: 21:15 den 19/10
Tips: 1-1. Tråkigt? Ja. Bättre att bli positivt överraskad? Mycket.

Tim Norinder Jonsson2022-10-19 14:57:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham