Inför: Manchester United – Villareal
Solskjaer i stort behov av en vinst

Inför: Manchester United – Villareal

Förra säsongens finalister i Europa League möter varandra igen i andra omgången av Champions League. Båda lagen lyckades inte att tre poäng i första matchen. Men det är Manchester United som måste vinna efter fiaskot borta mot BSC Young Boys.

Manchester United:
Det har inte varit harmoni för Manchester United under den senaste tiden. Trots den fina inledningen på säsongen har laget förlorat tre av de fyra senaste matcherna. I helgen var Aston Villa på besök som tog med sig tre poäng till Birmingham när Kortney Hause nickade in ett sent segermål och Bruno Fernandes sköt en straff upp till läktarrad Z.

Ole Gunnar Solskjaer har varit under press redan från sin först dag som tränare för Manchester United. Nu har pressen ökat och norrmannen har blivit hårt kritiserad för sin taktiska förmåga. Detta blir väldigt tydligt när man ser på hur Solskjaer har presterat i Champions League. Han är den enda tränaren i klubbens historia att förlora mer än hälften av sina matcher i turneringen. Något som behöver ändras drastiskt.

Ännu ett orosmoment inför matchen är att Manchester United har ingen bra historik mot spanska lag i Champions League. United har inte vunnit en enda match under de senaste sju mötena mot lag från Spanien. Senaste vinsten mot ett spanskt lag var i gruppspelet i oktober 2013 mot Real Sociedad på grund av ett tidigt självmål av Iñigo Martinez.

På skadelistan anslöt både Harry Maguire och Luke Shaw i förlusten mot Aston Villa. Solskjaer kommer att vara utan sin kapten men Shaw verkar att starta på bänken imorgon.  Ett positivt besked är att Marcus Rashford närmar sig att kunna återvända helt till träning igen och kanske är tillbaka i matchtruppen efter landslagsuppehållet. Aaron Wan-Bissaka är avstängd efter sitt röda kort mot BSC Young Boys.

Min startelva (4-2-3-1): De Ge – Dalot, Lindelöf, Varane, Telles – McTominay, Van de Beek – Greenwood, Fernandes, Pogba – Ronaldo

Motivering
I en match av denna kaliber ska den bästa tillgängliga elvan spela. Diogo Dalot och Victor Lindelöf kommer in försvaret för att ersätta Maguire och Wan-Bissaka. Alex Telles kommer in för Shaw och han måste steppa upp. Alla känner till hans omtalade vänsterfot men det finns för många andra frågetecken om brasilianaren. Det som United kan tjäna med att få in Telles är en bra spelare på fasta som förhoppningsvis hittar Ronaldo i boxen.

Van de Beek tyckte jag gjorde bra ifrån sig i matchen mot West Ham och har bevisat nu att han kan hantera innermittfältet. En nyckel för att slå Villareal kommer att vara minimera fasta situationer och kontringsspel. När Fred får bollen vet man aldrig vad som kommer att ske. Kanske Matic ska in före nederländaren och är bättre lämpad med sin fysik mot Villareal. Men jag ser hellre Van de Beek i elvan som kan utnyttja sitt passningsspel och fotbollsintelligens mot det lågsittandes Villareal-försvaret. Man kan förvänta sig att i matchbilden kommer United vara de som driver matchen och är bollförande.

Villareal
För fyra månader sen vann Villareal Europa League-trofén nere i Gdansk när målvakten Gerónimo Rulli räddade De Geas straff. Laget förlorade dock Uefa Super Cup på straffläggning, när Kepa Arrizabalaga byttes in sista minuten för att bli straffhjälte. Ett drag som Thomas Tuchel förmodligen lärde sig ifrån Louis Van Gaal.

Villareal ligger i nuläget på elfte plats i La Liga och är obesegrade i sju raka matcher i alla tävlingar. I helgen lyckades de att hålla 0 – 0 borta mot Real Madrid på Santiago Bernabeu. Problemet för Unai Emerys lag är att de har spelat väldigt många lika. På sex ligamatcher har fem slutat med delad poäng. Den enda vinsten hittills i ligaspel var i storvinsten mot Elche CF.

Emery har verkligen fått Villareal att bli ett lag som är svårt att bryta ner. Ute i Europa är laget obesegrade i 16 raka matcher. Senaste matchen i Champions League var mot Serie A laget Atalanta. Den gula ubåten var nära att få med sig en viktig vinst i gruppen, men den tyska mittfältaren Robin Gosen kvitterade i 83:e minuten. Matchen slutade 2-2.  

På skadelistan finns yttern Samuel Chukwuese som inte kommer vara tillgänglig för spel. Francis Coquelin är avstängd efter han fick rött mot Atalanta och kommer högst troligt bli ersatt av Manu Trigueros. Både Gerard Moreno och Dani Raba är tveksamma för spel imorgon.  

Trolig startelva (4-3-3): Rulli­ – Foyth, Albiol, Torres, A. Moreno – Parejo, Capoue, Trigueros – Danjuma, Alcacer, Pino

Tre snackisar inför matchen:

1: United måste vinna imorgon
Efter den första matchen mot BSC Young Boys och den nuvarande formen är en vinst ett måste imorgon. Det finns såklart många faktorer till varför United har hamnat i dessa situationer. Såklart kan man diskutera att Solskjaer måste göra det bättre, men det har varit extremt många individuella misstag. Vad det beror på har jag ingen aning om. Kanske att det inte finns någon struktur i spelet eller att United tröjan är för tung att bära för vissa spelare?

Vid förlust imorgon tror jag att vi inte går vidare. Man brukar räkna att om man behöver minst 12 poäng för att ta sig till en åttondelsfinal. Men gruppen är klurigare än vad folk tror. Villareal under Emery är en av de mest svårspelade lagen i hela europa. Atalanta bara kör på med sin extrema offensiva fotboll under Gasperini.

2: Hur ska Solskjaer hantera Villareal?
I United leden pratas det mycket om att visa en respons efter förlusterna. Båda från tränarna och spelarna. Är det någon match man ska visa respons är det nu. Jag hoppas att det blir en positiv reaktion men jag känner att det finns en del orosmoment. Främst att Solskjaer har förlorat över hälften av sina matcher i Champions League. Sen finns det även historiken mot de spanska lagen där United har haft det extremt svårt. Samt den ojämna formen som United befinner sig i.

Emery har bevisat sig vara en bra tränare och befann sig i en svår sits med Arsenal. Jag tror att vinna mittfältet imorgon kommer vara avgörande. Detta måste Solskjaer prioritera. Det gäller främst att försöka få bort huvudkreatören Dani Parejo ur matchbilden. Redan i finalen visade Parejo upp sina kvalitéer och vilken betydelse han har för Villareal.

Som jag skrev innan gäller det att förhindra deras kontringsspel och vara smarta med bollen. Med riskminimering ska United inte bara passa bollen utan mening. Låt istället Villareal jobba i sin press och sen hitta öppningarna som kommer senare i matchen. Solskjaer har ofta spelat defensivt i viktiga matcher men jag hoppas att vi kommer se ett offensivt orienterat United.

3: Make or break
Detta är verkligen ”Make or break” säsong för många i klubben. Pogbas framtid är oklar men fransmannen kommer förmodligen välja att stanna om vi vinner något i år. Solskjaer har kniven mot strupen som vanligt men lyckas att lösa det på något sätt. Vi har inte vunnit en trofé på fem år nu och med den nuvarande truppen finns det inte längre ursäkter. När man startade med Andreas Pereira borta mot Liverpool, var alla medvetna att Solskjaer var begränsad på grund av truppen. Ett anfall som består av Ronaldo, Greenwood, Fernandes, Pogba och Cavani ska vinna matcher åt en. Matchen mot Villareal kommer att nästan avgöra hur denna kampanj i Champions League kommer att sluta. Med andra ord, ännu ett ”Make or Break” scenario för Manchester United.

Tips: 2-1, Greenwood, Ronaldo, Alcacer


Arena, datum, matchstart: Old Trafford, 29/9, 21.00
Turnering: Champions League
Stream: C More stream


GGMU

Eric Länje2021-09-28 15:25:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham