Old Trafford, 2022-01-03 18:30

Manchester U - Wolves

Inför: Manchester United - Wolves

Inför: Manchester United - Wolves

Det tighta julschemat i ligan runt juldagarna är i full rulle och United spelar sin tredje match inom loppet av 8 dagar. Första matchen i 2022 blir ett tufft möte då United tar emot ett relativt formstarkt Wolverhampton på Old Trafford. Det är viktigt nu för United att fortsätta ta trepoängare om man vill följa med formstarka rivaler i form av Spurs och Arsenal.

Manchester United:
Tre segrar på fem matcher är Ragnicks facit hittills och även om det är godkänt så har spelet under tysken än så länge inte varit de. Man tog ett litet steg framåt senast då man kunde städa av Burnley men försvarsspelet som har varit ett ständigt problem under säsongen ser fortsatt skakigt ut och ”gegenpressen” som Ragnick skall vara en sorts gudfader för, lyser än med sin frånvaro. Men 3 poäng kommer alltid vara 3 poäng och när nu Tottenham och Arsenal ser väldigt starka ut för stunden är de viktigt att dessa fortsätter rulla in. United går in i en viktig period av säsongen nu då man har många ”lätta” matcher på spelschemat och skall man säkra spel i Champions League för nästa säsong måste man börja hitta en formtopp snarast.

Bruno Fernandes är tillbaka från avstängning och lär vara tillbaka i startelvan och det blir intressant att se hur Ragnick formar laget då jag tror man fortsätter spela med Cavani och Ronaldo ihop och då kanske Fernandes får befinna sig på en kant. Just Bruno har inte lyckats nå samma nivå som tidigare säsonger och med en Sancho som har gryende form och med både Rashford och Greenwood som har har en hög högstanivå gäller de för portugisen att hitta rätt. Även innermittfältet är svårt att gissa. McTominay kommer ta en plats efter sin prestation senast men det är ovisst vem som tar platsen bredvid. Det som är definitivt är att Lindelöf, Pogba och Martial inte kommer medverka.

Min startelva (4-2-2-2): De Gea, Dalot, Varane, Bailly, Shaw; McTominay, Matic; Sancho, Fernandes; Ronaldo, Cavani

Motivering:
Ragnick lär vilja behålla stora delar av de vinnande lag man hade senast men dessa förändringar tror jag hade vart bästa möjliga lag att ställa upp denna match. Wan-Bissakas brister i offensiven är kvar och där borde Dalot vara given i dagsläget. Maguire lär starta men måste snart droppas med den långa formsvacka han vart inne i nu trots kaptensbindeln på armen. Lindelöf och Varane är mitt optimala mittbackspar när alla är tillgängliga men i nuläget tycker jag till och med att Bailly borde gå före kaptenen.

McTominay gjorde både mål och låg bakom ett mot Burnley och man fick se offensiv framfart och en högerbössa som man inte sett på länge från skotten. Detta behövs för att underlasta de offensiva spelarna och vi får ett annat hot när han fyller på som han gjorde senast. Nyckeln till att han kan spela i denna mer offensiva roll är mannen bredvid som heter Matic och även om han inte är min personliga favorit så ger han en annan dimension till laget med sin erfarenhet.
Längst fram finner vi återigen Ronaldo ihop med Cavani. I Cavani får man ett presspel och en vinnarskalle som ingen annan kan erbjuda och Ronaldo kan avgöra alla matcher så jag tycker den duon är klockren.

Wolverhampton Wanderers:
Efter en tuff start på säsongen så hittade Wolves formen och är just nu 6 poäng bakom United på en nionde plats. Som många andra lag har Wolves genomgått en period med fall av corona i truppen och inte spelat sedan den 19 december då man kryssade mot Chelsea. Det kommer alltså ett utvilat Wolves men om man skall lira på hur Covid påverkade United så drabbas lagen mer negativt av att inte kunna träna ordentligt än vad det gynnas att spenarna får vila. För er som kommer ihåg förra matchen så vann United men genom ett mindre rån då Wolves var de klart bättre laget den matchen.

Bortfallen är många hos bortalaget då Hee-Chan Hwang, Jonny, Pedro Nero, Ait Nouri och Boly alla missar matchen. Jimenez har börjat stänka in mål igen och är de klart största hotet framåt men även spelare som Traore och Neves kan göra stor skada där framförallt Traore ofta orsakar stora bekymmer för United med sin explosivitet.

Trolig startelva (3-5-2):
José Sa; Kilman, Coady, Saiss; Semedo, Dendoncker, Neves, Moutinho, Marcal; Jimenez, Traore

Tre snackisar inför matchen:

Det negativa kroppsspråket

Det har ryktats att det vart inre konflikter i truppen där vissa spelare ställt sig frågande till Ralfs träningsupplägg och det påstås även bildats grupper inom truppen. Om det är sant eller ej är svårt att veta men man kan se på plan att det är mycket negativt kroppsspråk och det ser allmänt frustrerat ut vilket är nåt man måste jobba med. Alla som spelar fotboll vet att när man är formsvag är de sista man behöver är att höra hur dålig man är. Ronaldo med andra måste föregå med bättre exempel än att börja vifta och skrika varje gång de inte får bollen. Cavani är ett typexempel på hur en ledare beter sig så alla får gärna ta efter vår matador.

När sätts presspelet?
Ragnicks signum som tränare är att han vill sätta en extrem press på motståndarlag för att sen kunna straffa laget högre upp i plan. Ett fullt fungerande presspel kommer såklart ta tid, det är bara att kolla på Arsenal som efter flera års letande under Arteta efter just detta verkar fått ihop de först nu. Men däremot hoppas jag man ändå får börja se en förbättring för det är fortsatt nästan obefintligt vissa matcher. Jag tror fullt ut att Ragnick jobbar på detta så frågan är om han bara behöver tid eller även nytt spelarmaterial men på nåt sätt är det den spelidén som United kommer spela efter om tysken har fria tyglar.


Är mittfältsfrågan löst?
Jag har redan vart inne på detta tidigare i texten men då det har vart United stora akilleshäl i flera år kan det vara värt att tas upp igen. Man skall inte dra för stora växlar av McTominays insats senast och mittfältsfrågan är såklart inte löst men jag tycker man sett även tidigare som McTominay att han är ett mycket större hot framåt än vad han får kredd för. Får vi in en bolltrygg defensiv mittfältare bredvid så han kan få löpa lite mer fritt på mitten tror jag att en sån duo kan bli ett framgångsrecept och även om Matic fyller ut den funktionen nu behöver de uppgraderas. Men det jag vill ha sagt är att jag hade valt McTominay före Fred även om brassen har andra nyttiga egenskaper också.

Erik Söderlund2022-01-02 22:23:09
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham