Inför Newcastle – Chelsea
Blir det måljubel igen för Torres?

Inför Newcastle – Chelsea

Ett formtoppat Chelsea beger sig på lördagen norrut med hopp om en sjunde seger i rad. För motståndet står Alan Pardews svajiga Newcastle United.

Newcastle
 
Det starkt franskpräglade Newcastle har blandat och gett under den första fjärdedelen av säsongen och återfinns inför helgens match på en elfteplats i tabellen med tre vinster, två oavgjorda och fyra förluster som ligafacit.

Newcastle är känt för att ha ett passionerat stöd från läktarna på St. James’ Park, men spelet på har varit långt ifrån bländande på sistone och faktum är att man bara har tagit fem poäng på de sju senaste hemmamatcherna i ligan.

Supportrarna slickar fortfarande såren från den förra omgången då skatorna åkte på en svidande tung 2-1-förlust i Wear-Tyne-derbyt mot ärkerivalerna Sunderland efter ett sent mål av Chelsea-bekantingen Fabio Borini. I onsdags blev det dessutom respass ur ligacupen efter en 0-2-förlust mot Manchester City efter 120 minuters spel, trots en stark insats med ganska många ordinarie spelare på banan.
 
Hemmalaget kommer till spel med ett stukat försvar där både kaptenen Coloccini, Steven Taylor och yngligen Paul Dummett saknas på grund av skador.
 
Chelsea
 
Chelsea kommer till St. James’ Park i mycket god form med seger i de sex senaste matcherna, och mycket talar för att spelet till sist har börjat sätta sig. The Blues skuggar för närvarande Arsenal i ligatoppen med två poäng färre än Wengers Gunners. Totalt har man samlat in tjugo poäng på nio matcher.

Den senaste veckan har knappast gjort någon Chelseasupporter besviken då laget gått segrande ur tre mycket tuffa matcher. I onsdags förra veckan skaffade man sig ett bra läge i Champions League-gruppen efter en beskedlig bortaseger mot Schalke med siffrorna 0-3 vilket man man följde upp med en dramatisk sista-minuten-vinst mot ligatitelrivalerna Manchester City med 2-1 i söndags. Precis som Newcastle spelade Chelsea i ligacupen i veckan men var något mer lyckosamma än sina stundande motståndare då man kontrollerat slog ut ligaledande Arsenal med 2-0, med ett B-betonat manskap dessutom.
 
På skadefronten ser det ljust ut med långtidsskadade Marko van Ginkel som ende konvalescent och mycket talar för att Mourinho kommer att göra ordentliga förändringar i elvan med tanke på hur många reserver som spelade mot Arsenal. Jag tror att vi får se följande spelare starta: Cech, som inlett säsongen övertygande, kommer säkerligen vakta målet med en ordinarie backlinje bestående av Cole, Terry, Cahill och Ivanovic framför sig. Det defensiva mittfältet lär utgöras av det inkörda tandemparet Lampard och Ramires medan Hazard och Oscar med all sannolikhet utgör två tredjedelar av den offensiva trion. Juan Mata stod för en helt okej insats mot Arsenal, krönt av ett vackert mål, men jag tror ändå att Schürrle, som mot City äntligen satte sin första strut i den blå tröjan kommer att ta startplatsen på vänsterkanten. Som forward känns den för stunden glödhete Fernando Torres som det givna valet.

Alltså: Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Cole; Ramires, Lampard; Hazard, Oscar, Schürrle; Torres.
 
Matchbild och tips
 
Jag är övertygad om att Mourinho kommer att göra allt han kan för att få Chelsea att ta kommandot från första stund, varför jag tror att gästerna blir det spelförande laget. Man vet aldrig riktigt var man har Newcastle och om spelarna vaknat på rätt sida kan Chelsea få jobba hårt för de tre poängen, men jag tror att truppbredden kommer att ha en stor inverkan på matchutvecklingen. Newcastle har en bra elva men ingen särskilt bred trupp och förlängningen i onsdags lär kännas i benen för många av hemmaspelarna ju längre matchen lider, medan Chelsea lär ställa upp med i princip en helt annan elva än i veckan.
 
Fernando Torres kan få en nyckelroll i matchen, och om han är så farlig som han varit på sistone så kan det bli en svettig eftermiddag för den minst sagt formsvage Mapou Yanga-Mbiwa, som har varit allt annat än förtroendeingivande sedan han kom, och hans trolige mittbackspartner Mike Williamson. Om Chelsea bara lyckas hålla spelskicklige Yohan Cabaye och målfarlige Loïc Rémy i schack så tror jag att det blir en komfortabel bortaseger.
 
Tips: 0-2.
 
Värt att notera
 

  • Newcastle har gått mållöst ur sju av de senaste PL-mötena med Chelsea.
  • Chelsea har bara tre hållna nollor på de tolv senaste bortamatcherna i Premier League.
  • Chelsea har vunnit samtliga fem ligamatcher där man gjort det första målet.
 
Övrigt
 
  • Matchen sänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viaplay med avspark 13.45.
  • Glöm inte Chelseatipset!

Fredrik Temmes2013-11-01 15:17:00
Author

Fler artiklar om Chelsea