St James' Park, 2023-04-02 17:30

Newcastle - Manchester U

Inför: Newcastle - Manchester United
Manchester United får fortsatt klara sig utan Casemiro...

Inför: Newcastle - Manchester United

Premier League är äntligen tillbaka efter landslagsuppehållet och Manchester United ställs direkt mot topprivalen Newcastle. Viktiga poäng står på spel när United nu kliver in i april och således den sista tredjedelen av Premier League-säsongen.

Manchester United:
Det har gått två veckor sedan United senast spelade fotboll. Då vände man starkt 0-1 till 3-1 hemma mot Fulham i FA-cupens kvartsfinal efter att London-laget tappade huvudet totalt och fick två spelare plus huvudtränare utvisade. Sedan dess har flera Manchester United-spelare varit iväg med sina respektive landslag för bl.a. EM-kval, där några spelare definitivt stack ut i sina prestationer. Framförallt passade Erik ten Hags bänkvärmare Scott McTominay på att stänka in fyra mål (!) på två matcher för sitt Skottland, varav två av dessa kom mot självaste Spanien. Extremt starkt och självklart viktigt för skotten att bevisa varför han ska vara med och konkurrera i ten Hags elva. I övrigt gjorde även Marcel Sabitzer två mål för sitt Österrike samtidigt som Anthony Elanga fick kontra in ett mål för Sverige. Sammanfattningsvis kan man säga att det var just ten Hags roterande spelare som utmärkte sig under uppehållet, vilket jag ser som något extremt positivt för en ökad konkurrenssituation i laget.

Nu ska Manchester United spela Premier League-fotboll igen, vilket man gjorde senast för hela tre veckor sedan. Då visades Casemiro ut mot Southampton och United klarade inte mer än ett kryss hemma mot bottenlaget. Matchen innan den vill jag knappt nämna, men kanske behöver ändå brakförlusten borta mot Liverpool tas upp när det nu diskuteras form och resultat i ligan. Sett till de två senaste ligamatcherna är alltså Manchester Uniteds form inte alls bra och med en avstängd Casemiro i tre matcher till blir trenden inte direkt lättare att bryta. Förhoppningsvis har spelarna funnit motivation under uppehållet när Premier Leagues sista tredjedel nu återstår att spela.

Inför morgondagens match mot Newcastle finns det några skadebekymmer för United. Framförallt är glödhete Marcus Rashford osäker till spel efter att han lämnade Englands landslagssamling på grund av skadekänning. Rashford ska ha tränat i Manchester och ten Hag meddelade under fredagens presskonferens att han hoppas att engelsmannen ska vara redo för spel imorgon. Raphaël Varane är även han osäker till spel efter skada – det återstår att se om han är redo för spel. I övrigt finns det en chans att den skadeglade fransmannen Anthony Martial är tillbaka, vilket såklart vore behövligt. Casemiro är däremot fortfarande avstängd imorgon och i två matcher till efter det.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea - Wan-Bissaka, Varane, Martínez, Shaw - McTominay, Fred - Sancho, Fernandes, Rashford - Weghorst

Motivering:
Det är inget aprilskämt: Scott McTominay ska starta imorgon! Med tanke på skottens form under landslagsuppehållet vore det rent av dumt av ten Hag att inte sätta honom i startelvan, speciellt med tanke på att Casemiro är avstängd. Därför hoppas jag att vi får se en uppgraderad och självförtroende-boostad duo i McFred på det centrala mittfältet imorgon.

I övrigt är det inga konstigheter. Jag hade startat Wan-Bissaka istället för Dalot för att neutralisera och stänga ner Saint-Maximin på Newcastles vänsterkant. Utöver det håller jag verkligen alla tummar och tår för att Varane och framförallt Rashford är redo för spel.

Newcastle:
Saudi-ägda Newcastle vände och vann senast mot Nottingham Forest när Alexander Isak gjorde båda målen. Innan dess besegrade man Wolverhampton på hemmaplan med 2-1 i en match som Isak också gjorde mål i. Svensken är således tillbaka i både startelva och målform för Newcastle och han blir definitivt en spelare att hålla ögonen på för ten Hag. Trots två vinster senast i ligan har Newcastles inledande urstarka form dalat sedan VM-återstarten. På de senaste tio matcherna i ligan har man endast vunnit tre, vilket såklart är svagt från ett topplag. Carabao cup-finalen förlorade man även mot just Manchester United i slutet av februari, så visst har den stekheta formen svalnat sedan årsskiftet.

Nu väntar således en stor och viktig match i toppskiktet av Premier League när Manchester United kommer på besök. Newcastles tränare Eddie Howe kom med flera positiva skadebesked under fredagen, där framförallt målvakten Nick Pope, mittbacken Sven Botman och yttern Allan Saint-Maximin alla ska vara tillbaka och redo för spel imorgon. Paraguayanen Miguel Almirón är däremot fortfarande skadad och lär återvända till spel om några veckor.

Trolig startelva (4-3-3): Pope - Trippier, Schär, Botman, Burn - Joelinton, Longstaff, Guimaraes - Murphy, Isak, Saint-Maximin

Tre snackisar inför matchen

1. Var står vi efter landslagsuppehållet?

Det har gått två veckor sedan Manchester United spelade fotboll och tre veckor sedan Manchester United spelade Premier League-fotboll. Det är en lång tid i fotbollstermer och det blir ännu längre och ännu mer ovisst när man adderar ett landslagsuppehåll däremellan. Detta faktum gör att jag är väldigt nyfiken på att se var United-spelarna står och hur man kommer agera när man nu direkt slängs in i en viktig toppmatch i Premier League.

Jag var inne på det tidigare, men Uniteds form i mars var stundtals inte kanon. 0-7 mot Liverpool, 0-0 mot Southampton och en gratisvinst efter en dålig insats mot Fulham är inte en resultat- och prestationsrad som Erik ten Hag kommer se tillbaka på med glädje. Men nu är det ny månad och således nya utmaningar och möjligheter som väntar för Manchester United, där morgondagens drabbning mot Newcastle kommer sätta tonen för Uniteds säsongsavslutning.

2. United utan Casemiro
Casemiros röda kort mot Southampton gjorde att brassen blev avstängd i hela fyra matcher, på grund av att det var hans andra röda kort denna säsong. Den första avtjänade matchen mot Fulham vann United med nöd och näppe, men nu återstår alltså tre matcher utan mittfältsankaret Casemiro. Det är alltså inte bara en engångslösning som krävs, utan Erik ten Hag behöver hitta en lösning som ska fungera under de tre kommande matcherna.

Vi har sett ett United utan Casemiro tidigare under säsongen och det har väl inte undgått någon hur viktig brassen faktiskt är. Avsaknaden kommer således vara stor, men samtidigt har ju både Scott McTominay och Marcel Sabitzer passande nog visat fin form under landslagsuppehållet. Som jag var inne på tidigare vill jag se McTominay som Casemiros ersättare efter hans fenomenala matcher för Skottland. Men hur många mål McTominay än gjorde under landslagsuppehållet kommer han inte kunna ersätta Casemiro överhuvudtaget – så är det bara.

3. En sexpoängsmatch
Premier League rivstartar nu efter uppehållet för Uniteds del när man direkt slängs in i ett toppmöte mot Newcastle. Faktum är att detta kommer bli en sexpoängsmatch, med tanke på att det skiljer tre poäng mellan lagen. Skulle United vinna blir gapet sex poäng, men skulle Newcastle vinna står lagen plötsligt på lika många poäng. Det är således en match av stor betydelse som väntar.

Arsenal och Manchester City lär göra upp om ligatiteln, men som det ser ut nu är det just Manchester United som bör knipa tredjeplatsen. Tottenham saknar tränare och ser extremt svajiga ut, Liverpool är för långt bakom och Brighton håller nog inte hela vägen in. Således tror jag att det är just Newcastle som blir Manchester Uniteds tuffaste konkurrent om den där tredjeplatsen i ligan ­– därför blir morgondagens match extremt viktig.

Tips: 1-1 (Rashford, Isak)

Arena, datum och matchstart: St. James’ Park, söndag 2 april kl 17.30
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-04-01 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham