St James' Park, 2023-12-02 21:00

Newcastle - Manchester U

Inför: Newcastle - Manchester United
Manchester United reser till Newcastle för att ge sig i kasst med att besegra The Magpies på lördagen.

Inför: Newcastle - Manchester United

Efter en oerhört tuff inledning på veckan i och med det svidande krysset i Istanbul är det nu dags för spel i världens bästa liga. Manchester United reser till Newcastle för att möta Alexander Isaks skadeskjutna Magpies. Allt annat än seger skulle vara en fortsatt ökenvandring på en ensam väg mot totalt haveri.

Manchester United
Efter veckans debacle i Istanbul mot Galatasaray ser chanserna för avancemang i Champions League oerhört svårt ut. Lägligt nog kommer en match i Premier League i kampen mot att klättra mot topp fyra-positionerna. 

Manchester United kommer från en 0-3 seger mot Everton i förra omgången och dessförinnan en 1-0 seger mot Luton. Således är formen, som så många understrykt, ligans bästa. Trots sviktande insatser är man resultatmässigt på uppgång. Nu ställs man dock mot Newcastle, ett lag som på blott två år gjort sig själva till en maktfaktor i engelsk fotboll. Efter saudiernas tveksamma intåg i klubben har man tagit stora kliv och spelar bland annat i Champions League denna säsong.

Efter tre riktigt svaga ingripanden mot Galatasaray har frågor väckts gällande Onanas vara eller icke vara mellan stolparna. Är det läge att ge Altay Bayindir chansen månne? Enligt uppgifter från öarna är så inte fallet. ten Hag sägs fortfarande ha förtroende för sin gamle vapendragare, trots säsongens otaliga misstag. Snart går det inte längre att luta sig mot att man leder målvaktsligan beträffande hållna nollor. Något måste ske, antingen mellan stolparna eller med André Onanas mentala förhållande till sina prestationer. 

Manchester United huserar för närvarande på en sjätteplats, tätt följt av just Newcastle. Detta innebär att det är ett gyllene läge för båda lagen, framför allt United som behöver lite andrum, att ta chansen för att eventuellt kliva förbi Tottenham på femteplatsen. Och på så sätt närma sig topp fyra med stormsteg. 

Under fredagens presskonferens meddelade Erik ten Hag att Marcus Rashford “nog” är tillgänglig inför mötet på St James’ Park. Vad gäller Mason Mount är det oklart om han kommer att ingå i truppen, klart är dock att ten Hag lät meddela att han gjort stora framsteg i sin rehab efter vadskadan han dragits med.

Tyrell Malacia fick under fredagen vetskap om att han stött på trubbel i sin rehab efter knäskadan, något som dessvärre kan tvinga honom under kniven igen för att genomgå ännu en operation. 

Klart är dock att Martinez, Diallo, Casemiro, Eriksen och Evans alla är ur spel mot Newcastle. 

Min startelva (4-2-3-1): 
Bayindir - Wan-Bissaka, Maguire, Varane, Shaw - Mainoo, McTominay - Garnacho, Fernandes, Rashford - Höjlund

Motivering: 
Jag känner mig nödgad att benämna elefanten i rummet: målvaktspositionen. Jag är en stor beundrare av André Onana, framför allt efter vad han mäktade med under sin tid i Ajax respektive Inter, där han faktiskt var den solklart viktigaste lagdelen till att just Inter kunde nå förra årets CL-final. Men här behöver något förändras i stunden. Han behöver få känna pressen och flåset i nacken av att det finns andra alternativ. Och även om matchen i sig är viktig i förhållande till placeringar så vill jag gärna se att Bayindir får chansen. Det må kanske inte vara för gott, men något måste som sagt ske för att sätta eld i baken på Onana. 

För mig är försvarslinjen, som läget i truppen ser ut, rätt självskriven. Jag vill gärna se Varane i elvan igen tillsammans med Maguire, som enligt mig stått för en ordentlig återuppståndelse. 

Beträffande mittfältet är det läge att ge Mainoo chansen från start än en gång. I Uniteds senaste match i ligan mot Everton var han den mest slagkraftiga spelaren på plan och dominerade såväl mittfält som uppspelsfas, trots sin ringa ålder. Otroligt! Bara in med han i elvan och ge han minuter och matcher från start. 

Offensivt är det för mig, ingen diskussion om hur den bör formeras. Antony kan mer än gärna checka ut och ta semester efter de sanslöst svaga prestationer han stått för sedan ankomsten. Garnacho är i slag och ska således in i elvan. Även Marcus Rashford är självskriven. Om det lossnar efter Evertonmatchen, då måste han vara på plan. Höjlund före Martial? Alla dagar i veckan. 

Newcastle United
Det är dock inte bara Manchester United som är skadeskjutet för stunden. Även motståndarna Newcastle är rejält sargade av mängder av skador. Av spelare på skadelistan går att nämna Harvey Barnes, Callum Wilson, Dan Burn, Elliot Anderson, Emil Krafth, Jacob Murphy, Joe Willock, Matt Targett och Sven Botman. Och då har jag inte ens nämnt att Sandro Tonali är avstängd efter spelskandalen som briserade för några veckor sedan. 

Men trots truppens fysiska status är det ett Newcastle som flåsar Manchester United i nacken om fjärdeplatserna. Man ligger i skrivande stund endast en poäng bakom motståndarna med ett målpluss på hela 17 mot Uniteds 0. 

I de två senaste ligamatcherna har man dock blandat och gett, och här har kanske de tunga skadorna sig påminda. Mot Bournemouth blev det nämligen förlust med 2-0. Sedan åkte man hem till Newcastle och piskade upp Chelsea i brygga i en 4-1 seger. Så det är ett lag som blandar och ger för stunden med andra ord. Därtill är det värt att tillägga veckans Champions Leaguemöte mot PSG där man sånär knep alla tre poäng, men där VAR-domaren skämde ut sig och dömde en högst tveksam straff till PSG i den 98:e minuten. 1-1 alltså och det ska till en mycket stark prestation i sista rundan för att man ska klara sig vidare till slutspelet i vår. 

Trolig startelva (4-3-3): 
Pope - Trippier, Lascelles, Schär, Livramento - Miley, Guimares, Joelinton - Almiron, Isak, Gordon

Tre snackisar inför matchen

1. Läge för en rotation på målvaktspositionen

Som jag skrev tidigare är det nu läge för ett, åtminstone tillfälligt, byte av målvakt för att få fart på defensiven. Med skador på Martinez och en Varane som inte verkar vara nära startelvan är det ännu viktigare att det defensiva spelet sitter och ett alternativ kan vara att rotera målvakt. Med Onana bakom backlinjen som för dagen är den givna i Manchester United är det mer osäker positionering och tveksamma ingripanden än det behöver vara med en ordinarie backlinje inkluderande Martinez, Shaw och Wan-Bissaka. När två av de tre nu är åter i elvan är det hög tid för att testa något nytt, i väntan på en starkare Onana och en frisk Martinez. Läget är mot Newcastle, testa vetja!

2. Antony vs. Garnacho
Det är hög tid för en ordentlig rotation på ytterpositionen, och där med basta! Antony är en viktig del i ten Hags lagbygge efter han är instruerad och skolad i tränarens filosofi. Han gör som ten Hag säger och följer direktiven - men detta är inget som haft positiv utdelning på planen. Det är hög tid att sätta brassen åt sidan för att helt ge högerkanten till Alejandro Garnacho som dels är i bättre slag för dagen men som också framstår som en mer komplett spelare. Nu får det vara nog med filosofitankar och istället spela det bästa laget som tänkas kan. Mot Newcastle vill jag se flärd och snabba omställningar vilket jag känner mig oerhört mycket mer trygg i att få med hjälp av Garnacho, som ju också jobbar bra i det defensiva spelet.

3. Kobbie Mainoo = Uniteds enda spelare med ett rött hjärta
Det låter smått otroligt att behöva skriva det, men en 18-årig Kobbie Mainoo visade genom sin insats mot Everton, liksom en inte helt katastrofal insats mot Galatasaray, att han är den enda som för dagen spelar med hjärtat utanpå tröjan - för emblemet. Vi behöver spelare som är villiga att spela med hög risk och samtidigt visa upp ett stort självförtroende vilket ungtuppen gör. In med Kobbie på mittfältet och ge han de minuter han behöver så här i början på karriären. In Kobbie I trust! 

Tips: 0 – 3 Målskytt: Garnacho x2, Höjlund
Arena, datum och matchstart: St James' Park, 2/12, 21.00
Turnering: Premier League, omgång 14
Stream: Viaplay

Tror du Manchester United reser sig efter skämskudden tidigare i veckan? Hur ska man ta sig an ett sprudlande Newcastle? Skriv gärna av dig om dina tankar inför matchen i kommentarsfältet.

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-12-01 21:01:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham