St James' Park, 2021-12-27 21:00

Newcastle - Manchester U

Inför: Newcastle United – Manchester United
Två av de tänkta huvudrollsinnehavarna på St. James' Park, Cristiano Ronaldo och Allan Saint-Maximin.

Inför: Newcastle United – Manchester United

Efter att ha haft träningsanläggningen nedstängd och inte spelat matcher på drygt två veckor är det nu dags för Manchester United att återigen beträda en fotbollsplan i Premier League. Newcastle på bortaplan är första anhalten när det nu väntar en massa matcher på kort tid i det intensiva jul- och nyårsschemat.

Manchester United:

Som sagt har United inte spelat någon match sedan 1-0 vinsten mot Norwich för drygt två veckor sedan, så exakt vart vi har laget just nu är svårt att säga.
Vad vi i alla fall kan konstatera är att United inte förlorat någon match sedan Solskjaer fick sparken, Michael Carrick ledde laget till två segrar och ett kryss innan Ralf Rangnick tog över och inlett med precis samma facit.
Visst har vi fått se prov på det Rangnick vill göra med United i delar av spelet, samtidigt har det varit ett kort arbetsprov hittills och dessutom en betydelselös match mot Young Boys med ett totalt roterat lag bland annat.
Matchen mot Crystal Palace var absolut ett steg i rätt riktning men mot Norwich kanske det inte såg precis lika bra ut. Vad vi verkligen kan ta med oss är hållna nollor i båda matcherna och sex poäng vilket gjort att känslan ändå är att United är på rätt väg och att vi kan titta uppåt i tabellen snarare än neråt.

När det kommer till skadeläge har det helt plötsligt ljusnat rejält, spelare som Cavani, Varane, Matic och Martial verkar alla vara tillgängliga för spel igen. Den enda spelaren som saknas i A-truppen är Paul Pogba som fortsätter återhämta sig från muskelskadan han ådrog sig med franska landslaget.
Rangnick berättade på presskonferensen inför denna match att när laget kunde börja träna igen fanns 25 utespelare och tre målvakter med vilket skapar fina möjligheter att dels kunna ställa starkaste elvan på plan, dessutom finns alla möjligheter att planera lite mer långsiktigt inför det täta matchandet framöver.

Min startelva (4-2-2-2): De Gea – Dalot, Lindelöf, Varane, Shaw – McTominay, Fred – Sancho, Fernandes – Greenwood, Ronaldo

Motivering:

Jag väljer här att formera laget med samma utgångspositioner som Rangnick använde mot Crystal Palace. Och med truppen i stort sett helt frisk och kry finns det lite val att göra.
Målvaktspositionen är det inget snack om, David de Gea har lagt beslag på den och Henderson får fortsätta kriga på som backup.

När det kommer till backlinjen finns det lite mer att fundera kring. Aaron Wan-Bissaka har haft högerbacksplatsen i sin ficka sedan han kom till United, men för mig finns det ingen anledning att ställa Dalot åt sidan efter hans fina prestationer på slutet. Portugisen kanske brister en del i vissa defensiva situationer, men det han bidrar med offensivt prioriteras före här. Han har bidragit till målchanser och hans instinkt att försöka spela bollen framåt gav till exempel målet mot Palace, en situation där Wan-Bissaka högst troligt hade vänt hemåt istället.
Sen väljer jag att peta Maguire, hur troligt det är vet jag inte men jag vill ha in Varane i laget igen och Lindelöf tycker jag varit Uniteds bästa mittback denna säsong och då ska han ha fortsatt förtroende.

Framåt är det nog inte så mycket som sticker ut, det skulle väl vara valet av Greenwood från start då. Men efter att ha varit sjuk och sedan inte riktigt kommit in i laget igen är det dags att han får starta. Om han kan komma upp i den nivå han höll i början av säsongen går han före Rashford för mig, och med honom på plan kan det komma avslut lite varstans ifrån på sätt inte många andra spelare har i sina verktygslådor.

Jag skulle nog säga att detta är Uniteds starkaste elva just nu, och då är det dessa spelare som ska spela och ge United en skjuts in i det täta matchandet vilket skapar möjligheter för rotation i kommande matcher.

Newcastle United:

Går det att prata om Newcastle utan att komma in på ägarbytet, nej egentligen inte va. Det har gett supportrar nytt hopp och det har dessutom resulterat i att det inte längre är Steve Bruce som står vid sidlinjen utan istället Eddie Howe.
Man kan ha åsikter om ägare och hur saker går till och varifrån pengar kommer och mycket mer, det är viktiga diskussioner som inte ska gömmas eller förminskas. Men just i denna införrapport går jag inte in på det, då skulle ni inte hunnit läsa färdigt innan matchen blåses igång.

Men vad vi kan ta en titt på är hur det gått resultatmässigt sedan Howe tog över. Han såg först ett kryss mot Brighton från läktaren när han precis tagit över, sedan fick han se 3-3 matchen mot Brentford från ett hotellrum efter att ha testats positivt för covid-19.
På de kommande sex matcherna har det blivit en seger – 1-0 mot Burnley – sedan ett kryss och fyra förluster.
Ingen strålade start på nya jobbet, det kan man inte påstå. Men samtidigt ska vi inte vara allt för hårda, förlusterna har kommit i tur och ordning mot Arsenal, Leicester, Liverpool och Manchester City. Mot dessa lag åker de flesta på förluster, men om det inte ska bli en riktigt jobbig vår för supportrarna uppe i norr behöver skutan börja vändas nu.
I en haltande tabell befinner sig skatorna näst sist med bara en enda seger och tio inspelade poäng på 18 matcher.

När laget ska formeras blir det utan Jamal Lewis, Federico Fernandez, Paul Dummett och Isaac Hayden som alla är skadade eller avstängda. Däremot hoppas Howe ha Emil Kraft, Javier Manquillo och Jonjo Shelvey tillbaka efter sjukdom och skada.

Trolig startelva (4-4-2): Dubravka – Murphy, Lascelles, Schär, Ritchie – Almiron, Sean Longstaff, Willock, Saint-Maximin – Wilson, Joelinton


Tre snackisar inför matchen:

1. Pandemiläget i Premier League – blessing in disguise
Nu får ni förstå mig rätt här, pandemin är så klart ett jävla mörker från början till slut och har fört med sig så mycket hemskheter på olika sätt att det är svårt att greppa. Men om vi försöker hålla två tankar i huvudet samtidigt och avgränsa detta till ett litet universum där Manchester United ska vinna fotbollsmatcher, så kan vi fundera lite på vad de senaste veckorna betyder för Uniteds del framåt.
Inga matcher på två veckor och en nedstängd träningsanläggning i fyra dagar på grund av att viruset härjat i United-truppen. Men enligt Rangnicks presskonferens var det ingen som fick några svårare symptom, utan alla har kunnat genomföra sina träningsprogram hemma och är nu tillbaka i träning på Carrington igen.
Dessutom är alla skadade spelare utom Pogba tillbaka och tillgängliga för match. Givetvis är det svårt att implementera en massa idéer när spelarna är isolerade i sina hem. Men samtidigt har alla spelare fått en möjlighet att vila, återhämta sig och bygga upp lite genom en paus i detta läget av säsongen som aldrig annars finns. Dessutom har ju förutsättningar för att titta på klipp och gå igenom taktiska detaljer i teorin funnits.
Nu har laget kunnat träna som vanligt igen sedan i tisdags, och alla förutsättningar finns för ett laddat lag med massor av energi.
Givetvis ska de inställda matcherna spelas under våren och det kommer bli rejält tätt matchande då, så kanske att mitt resonemang slår tillbaka då. Men här och nu känner jag ändå att den här ofrivilliga pausen kom ganska lägligt för United och att vi kan ta avstamp mot Newcastle med full energi och sedan rida på den vågen.

2. Lindelöf ska stanna kvar i startelvan
Mittbacksfrågan är onekligen spännande, och den har i många sammanhang diskuterats och debatterats och svaren kanske svänger lite från gång till gång. Men jag tycker den är värd att hålla ett extra öga på, kanske speciellt nu när det är första gången vi har alla friska och tillgängliga sedan Ralf Rangnick tog över.
Eric Bailly finns där, till och med Phil Jones finns tillgänglig – och Rangnick var noga med att nämna att han gärna spelat Jones mot Young Boys om han bara varit registrerad i CL-truppen – men om vi ska vara ärliga handlar mittbacksfrågan egentligen om Harry Maguire, Victor Lindelöf och Raphael Varane. Eller det är i alla fall så jag ser på det.
Några av er kanske redan läst, tidigare i höstas svarade jag på frågor rörande Lindelöfs position i laget nu när Varane värvats. Då var jag ganska skeptisk till svenskens möjligheter till regelbunden speltid, den var ju som vigd åt Maguire och Varane.
Med tanke på det som investerats i Maguire tror jag nog egentligen att han fortsatt går före Lindelöf, men med tanke på tränarbytet är det inte alls säkert att dessa positioner är lika ristade i sten.
Känslan är att Rangnick inte går lika mycket på namn utan snarare på vad varje spelare kan bidra med på plan i det spelsätt han vill ha. Och utifrån det vi vet om tysken och det vi hittills sett i United tänker jag att Lindelöf faktiskt kommer värderas högt. Dels har svensken sin passningsfot och kan sätta in bollen mellan lagdelar väldigt fint vilket borde passa ännu bättre nu, sen har han även en fin förmåga att värdera situationer i försvarsspelet. Han chansbryter inte lika mycket som Varane och Maguire, men han stöter fram så fort läge finns och jag tycker redan man sett ännu mer av detta de senaste matcherna jämfört med tidigare.
Inte lätt att peta världens dyraste mittback och lagkaptenen, men mitt förslag är alltså att ge firma Lindelöf-Varane chansen nu och ge dem några matcher.

3. Alltid roliga matcher mot Newcastle
Det är kanske inte riktigt helt sant, det har varit en del mindre kul matcher mot Newcastle också genom åren. Men när jag tänker på att Manchester United ska möte Newcastle tänker jag instinktivt att det kommer bli en rolig match med känslor och mycket mål.
4-1 blev det ju till exempel i början av denna säsong i Ronaldos återkomst, målexplosion i slutet av motsvande match förra säsongen och några härliga vändningar.
Jag tänker till exempel på Boxing Day-matchen under Sir Alex sista säsong där Newcastle tog ledningen tre gånger om på Old Trafford men där United hela tiden kom tillbaka och sedan fick se Chicharito avgöra i slutet. Sen kan vi ju gå tillbaka till Ronaldos första United-hattrick 2008, duellerna mellan Keane och Shearer och till Keegans klassiska intervju. Så visst finns det mycket historia mellan dessa klubbar.
När Rangnick nu kommit in och vill sätta sin prägel på United med hög press och intensivt spel där bollen ska framåt och inte i sidled eller bakåt, och dessutom har Eddie Howe pratat om att han vill få Newcastle att hitta tillbaka till sin positiva och anfallsrika fotboll – och med spelare som Saint-Maximin, Wilson och Willock finns verktygen – finns alla förutsättningar för att vi får se rock’n’roll på måndagskvällen.
Jag vill se ett United som är ännu mer präglat av Rangnicks sätt att spela fotboll och att vi fortsätter ta steg för steg i rätt riktning.
Som ni ser här under har jag varit lite återhållsam och tippat 2-0 till United, men det är då ett 2-0-resultat i full fart.


Tips: 0-2 (Ronaldo, Sancho)


Arena, datum och matchstart: St. James’ Park – 27/12, 21:00
Turnering: Premier League – omgång 19
Stream: Viaplay


GGMU

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-12-26 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham