Rodney Parade, 2024-01-28 17:30

Newport County - Manchester U

Inför:  Newport County  – Manchester United
Är Lisandro Martinez tillbaka i startelvan mot Newport?

Inför: Newport County – Manchester United

En resa till södra Wales väntar Manchester United när man tar sig an fjärdedivisionslaget Newport County i FA-cupens fjärde runda. Med ett förbättrat skadeläge har ”The Red Devils” goda förutsättningar att göra processen kort med söndagens motståndare.

Manchester United
Två veckor har gått sedan Manchester United spelade sin senaste fotbollsmatch. Visst har det varit skönt med lite uppehåll, men på söndag 17.30 är äntligen dags för Erik ten Hags mannar att entra fotbollsplanen. Fjärdedivisionslaget Newport County står för motståndet och allt annat än ett avancemang är såklart ett enormt fiasko. FA-cupen är den enda realistiska titelchansen United har kvar den här säsongen och därför borde ten Hag prioritera turneringen högt om man ska kunna ta med sig något positivt från denna miserabla säsong.

Även om det varit stiltje på fotbollsplanen, så har det knappast varit tyst i nyhetsväg runt Manchester United. Omar Berrada, med förflutet hos lokalrivalen Manchester City, är ny vd i klubben, vilket är glädjande nyheter.  Nye delägaren Sir Jim Ratcliffe håller på att sätta en ny sportslig organisation i United och detta är ett steg mot en förhoppningsvis ljusare framtid.

Anthony Martial då uppgifter från Fabrizio Romano gör gällande att fransmannen inte kommer att få förlängt kontrakt. Dessutom kommer anfallaren att vara borta en tid då han återigen dragit sig en skada. Dessa omständigheter borde innebära att United borde leta efter en anfallare i januarifönstret men så ser inte ut att bli fallet. Enligt ten Hag finns inte möjligheten att värva en anfallare i januari på grund av financial fair play-reglerna. En lånlösning likt Wout Weghorst förra säsongen skulle vara möjlig, men i dagsläget känns det osannolikt. Detta innebär att ett stort ansvar kommer ligga på Rasmus Höjlund under våren och det är bara att hoppas att dansken hittar målformen. Söndagens match mot Newport är ett ypperligt tillfälle att göra det för 20-åringen.

Skadeläget i truppen har ljusnat något. Harry Maguire, Casemiro, Lisandro Martinez och Luke Shaw ska vara tillgängliga. Dock är statusen på Jonny Evans och Marcus Rashford oklar och det är möjligt att de missar söndagens match. Även André Onana och Sofyane Amrabat är inte tillgängliga då de spelar det afrikanska mästerskapet för sina respektive nationer.

Min startelva (4-2-3-1):  Bayindir - Dalot, Varane, Martinez, Shaw -Casemiro, Mainoo - Garnacho, Fernandes, Pellistri - Höjlund


Motivering
För att vara FA-cupen mot ett beskedligt motstånd så väljer jag att mönstra en stark elva. Anledningen till detta är att Newport är en perfekt motståndare för flera spelare att hitta tillbaka till matchform efter uppehållet. Denna elva bör kunna göra processen kort med söndagens hemmalag och förhoppningsvis är matchen över redan i halvtid och vi kan byta in flera unga spelare i den andra halvleken.

I mål väljer jag att ställa Fenerbache-lånet Altay Bayindir, då Onana är i väg på afrikanska mästerskapen. Turken har inte spelat någonting den här säsongen och det ska bli intressant att se vilken nivå han håller.  I backlinjen kan United på för första gången på länge mönstra i princip bästa möjliga alternativ och detta är ett bra läge att spela ihop samtliga. Martinez och Shaw har nyligen kommit tillbaka från skador och är båda redo att starta så bör de starta då det är viktigt att få duon i matchform.

På mittfältet tror jag Mainoo och Casemiro kan komplementera varandra bra om de får spela ihop. United-produkten får agera spelfördelare medan brasilianaren får stå för de fysiska egenskaperna. Mittfältaren har en del att bevisa efter en svag säsong hittills och jag hoppas vi får se pånyttfödd Casemiro nu när han tillbaka från skada.

Anfall- och ytterpostionerna känns i princip givna då valmöjligheterna är små. Givet Antonys usla form och Rashford osäkerhet anser jag att Pellistri bör få chansen. Jag är osäker på om uruguayanen är tillräckligt bra för att spela för Manchester United, men han får gärna motbevisa mig och stå för en bra insats mot Newport.


Newport County
Söndagens match blir första gången som Manchester United och Newport stöter på varandra i tävlingssammanhang. Laget, som är beläget i södra Wales, spelar i engelska fjärdedivisionen och i dagsläget ligger man på en 16:e plats i tabellen. Dock har Newport en uppåtgående formkurva och är obesegrade i de senaste sju matcherna.

Söndagens hemmalag tränas av irländaren Graham Coughlan, som enligt egen utsago ska vara en stor Manchester United-supporter. Det är föga förvånande ett anonymt lag som Manchester United ska ta sig an och det största hotet i offensiv väg är walesaren Will Evans som gjort 18 mål den här säsongen.

En annan intressant nyhet om det walesiska laget är att de likt Manchester United haft strul på ägarpostionen. Newport var fram till januari supporterägt men i veckan kom nyheten att klubben köpts upp av Huw Jenkins som blir ny majoritetsägare.

Trolig Startelva (5-3-2): Townsend - McLoughlin, Clarke, Bennett, Delaney, Lewis - Morris, Charsley, Wildig - Evans, Boyle


Tre snackisar inför matchen
1. Vem tar chansen i Onanas frånvaro?
Då den givna förstamålvakten André Onana är otillgänglig, tvingas ten Hag till ändringar på målvaktspostionen. Valet kommer att stå mellan Atlay Bayindir och Tom Heaton och det är ett ypperligt tillfälle för någon av dessa herrar att ta chansen. Även om det är mot ett beskedligt motstånd så kan en hållen nolla och en stabil prestation visa på att Bayindir eller Heaton är redo att ta upp kampen om förstaspaden. Trots att Onana varit given hela säsongen så har prestationerna svajat och en del United-supportrar har argumenterat för ett målvaktsbyte. Vilken kvalitet Bayindir och Heaton håller är dock oklart, men söndagens match kommer att ge oss en fingervisning.

Så vem bör ten Hag satsa på? I mina ögon är Altay Bayindir det givna svaret. Turken lånades in från Fenerbahce på sommarfönstrets sista dag. Enligt mig vore det extremt konstigt om han inte får chansen mot Newport och det skulle göra lånet poänglöst. Med tanke på Onanas pendlande formkurva tror jag en hållen nolla och stabil prestation från Bayindir kan räcka för ten Hag vågar ge honom chansen framöver. Kameruanen kommer troligtvis även missa torsdagens match mot Wolverhampton och imponerar Fenerbache-lånet på dessa två matcher så finns det goda möjligheter för honom att utmana Onana på allvar.

2. Prioritera FA-cupen
Jag nämnde tidigare att jag vill se en stark startelva i söndagens match och det är för att Manchester United bör prioritera FA-cupen. Med tanke på att ten Hags manskap är utslagna ur Europa och ligacupen samt har ett rejält avstånd upp till Champions League platserna, så är FA-cupen den turneringen som kan rädda upp säsongen. Därför bör ”The Red Devils” lägga allt krut på att försöka nå finalen den 25 maj. Det finns inget utrymme för underskattning och även om United bör besegra Newport nio gånger av tio så ska jobbet till syvende och sist göras. Graham Coughlans manskap kommer att vara taggade till tårna och villiga att offra allt inför ett utsålt Rondey Parade och den inställningen kan räcka långt om ten Hags mannar inte är påkopplade. Således vill jag se att nederländaren mönstrar ett starkt lag som går ut och gör processen kort med hemmalaget.

3. Positivt eller negativt med uppehåll?
 Senaste matchen Manchester United spelade en fotbollsmatch var mot Tottenham den 14 januari. Frågan är om det två veckor långa uppehållet har påverkat spelarna negativt eller positivt? Jag väljer att hoppas på att spelledigheten har gjort laget gott. Man har fått tillbaka viktiga spelare som Shaw, Casemiro och Martinez och det gör att startelvan börjar se allt mer ordinarie ut. Som tidigare nämnt hoppas jag att trion går in startelvan direkt om de är redo. Dock innebär den förbättrande skadesituationen att kraven blir större på Erik ten Hag. Nederländaren har kunnat använda skador som en rimlig bortförklaring till varför resultaten hackat men truppen börjar sakta men säkert bli friskare och nu måste resultaten och prestationerna förbättras. Om de kommer göra det? Förhoppningvis, men tyvärr ser jag för stora brister i Manchester Uniteds spelidé för att tro på det här projektet. Men det finns fortfarande tid för nederländaren att motbevisa mig och en pigg insats mot Newport kan vara starten på det.
 

Tips: 0-3 Målskyttar: Höjlund, Martinez, Pellistri
Arena, datum och matchstart: Rodney Parade, söndag 28 januari, 17:30
Turnering: FA cupen, fjärde rundan
Stream: Viaplay

Vilken elva vill ni se mot Newport? Hur högt bör United prioritera FA-cupen? Skriv din åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!
GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-01-27 18:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham