St Mary's Stadium, 2021-08-22 15:00

Southampton - Manchester U

Inför: Southampton - Manchester United

Inför: Southampton - Manchester United

Efter krossen mot Leeds reser Manchester United till sydkusten för säsongens första bortamatch. Under Solskjaers ledning har United ett erkänt starkt bortafacit och på söndag har man chans att tangera Arsenals rekord för flest bortamatcher utan förlust. Nu gäller det att fortsätta bygga momentum och besegra Southampton.

Manchester United:

Efter en perfekt premiär kan man helt klart konstatera att det är optimistiskt i Manchester United lägret. Och även om det kanske inte ska dras allt för stora växlar av en premiär så finns det all anledning att börja drömma om att något stort kan inträffa den här säsongen. 

Den största snackisen inför söndagens match har varit vilka spelare som saknades mot Leeds som kan komma att vara redo för spel. Eventuellt fick vi svar på den frågan i tisdagens stängda träningsmatch mot Burnley som United vann med 3-1. Där spelade bland annat spelare som Jesse Lingard, Phil Jones och Eric Bailly som alla saknades mot Leeds, men bör nu vara tillgängliga. Dock saknades fortfarande Dean Henderson, Raphael Varane och Edinson Cavani. 

Huruvida dessa tre spelare kommer att medverka i söndagens match är oklart men enligt rapporter från klubben ska Varane och Cavani har tränat med laget den här veckan. Sedan tidigare är både Alex Telles och Marcus Rashford skadade. Dessa omständigheter gör att Solskjaer återigen inte kommer att ha en fullt frisk trupp när han ska ta ut sin startelva.

Min Startelva ( 4-2-3-1): De Gea- Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw- Van De Beek, Mctominay- Sancho, Fernandes, Pogba- Greenwood

Motivering:
Man ska inte ändra på ett vinnande koncept brukar det heta och visst finns det all anledningen för argumentera för att vi ska ställa upp samma elva som senast. Men jag vill iallafall se två ändringar. Om vi börjar med mittfältet så är min åsikt att Donny Van De Beek ska starta den här typen av matcher.

Holländaren fick knapert med speltid förra säsongen och iår hoppas jag och många Unitedsupportrar att det blir säsongen där han får en ärlig chans att bevisa att han ska bära en Unitedtröja. Därför ska Donny starta den här typen av matcher där vi är favoriter och förväntas vara spelförande. Det kan ibland bli för statiskt med två defensiva mittfältare när vi möter sämre lag vilket gör att vi får svårt att bryta ned en kompakt defensiv. Med Van De Beek från start tror  jag att vi kommer bli vassare offensivt.

Den andra förändringen jag vill se är att Jadon Sancho får chansen från start. Engelsmannen ska vara given i startelvan enligt mig och jag är extremt spänd på att se vad han kan uträtta i den röda tröjan. Det som talar emot att han inte startar är att Sancho kanske inte är redo för 90 minuter. 
I övrigt anser jag att både De Gea och Lindelöf ska fortsätta att få chansen då Henderson fortsatt återhämtar sig från corona och Varane troligtvis inte  är matchredo. Båda stod även för bra insatser senast så jag litar fullt ut på “Dave”och “ Iceman” 

Southampton:

Laget från den engelska sydkusten fick en tung start på säsongen med en 3-1 förlust borta mot Everton. Trots det gjorde man en bra första halvlek där man tog ledningen och länge såg ut som det bättre laget innan “ Saints” kollapsade i andra halvlek.

Det är även ett försvagat Southampton som tar emot Manchester United på söndag. Laget har tappat nyckelspelare som Danny Ings, Jannick Vestegaard och Ryan Bertrand till Aston Villa respektive Leicester. Detta har gjort att många experter tippar Ralph Hasenhüttls gäng att vara inblandade i bottenstriden den här säsongen.

En spelare att hålla ögonen på i Southampton är nyförvärvet från Blackburn Adam Armstrong som gjorde 28 mål i Championship förra säsongen och inledde även den här säsongen med att komma med i målprotokollet redan i första matchen. Utöver honom finns såklart frisparkspecialisten James Ward-Prowse som alltid hotar vid fasta situationer.  Southampton har inga större skadeproblem utan ser ut att kunna mönstra bästa elva på söndag.

Trolig Startelva( 4-4-2): McCarthy- Livramento, Bednarek, Stephens- Perraud- Redmond Ward-Prowse, Romeu, Walcott- Adams, Armstrong

Tre snackisar inför matchen:

Leeds som var dåliga eller vi som var bra?
 Ja, hur bra var vi egentligen i premiären? När man vinner med 5-1 kan man inte säga något annat än att det var en riktigt bra prestation, men samtidigt var det en riktigt svag insats av Leeds. Det såg stundtals löjligt enkelt ut när Pogba och Bruno sågade sig igenom försvaret. Samtidigt gäller det att United bjuder på en liknande insats mot Southampton för att iallafall jag ska tro att United är så bra som vi visade i premiären. Det har allt för ofta varit för mycket toppar och dalar i våra prestationer under Solskjaer och kan vi hitta en kontinuitet tror jag det är skillnaden om vi ska med i en titelstrid eller inte.  Jag tror på en annorlunda matchbild mot Southampton där vi kommer att äga mycket boll och hemmalaget kommer att backa hem och gå på kontringar. Låga försvar är något United haft problem att hantera, och förhoppningsvis är det ett område vi har förbättrat under försäsongen.
 

Har United äntligen hittat rätt roller för Pogba och Greenwood?

Paul Pogba och Mason Greenwood var två spelare som stod för riktigt bra prestationer mot Leeds, Pogba med fyra assist och Greenwood med ett mål. Båda dessa herrar hade två roller som jag tycker passar dem perfekt. United har länge letat efter den perfekta rollen för Pogba och kanske har Solskjaer hittat den för fransmannen? Jag tycker att Pogba varit som bäst när han spelat i fri roll till vänster på det offensiva mittfältet och fyra assist mot Leeds bevisar verkligen min poäng. Fransmannen var tillsammans med Bruno bäst på plan och jag ser ingen anledning till varför Solskjaer inte ska fortsätta att spela Pogba där, då han uppenbarligen trivs i den rollen. Visst man kan argumentera för att fransmannen “snor” Rashfords och Martials position men jag anser att Pogba är så vital för United spel att han ska få spela i den rollen som passar honom.

När det kommer till Greenwood har jag haft åsikten att han ska spela nia. Det är där hans kvalitéer kommer fram som allra bäst. Greenwood är en spelare som oftast behöver 2-3 lägen innan bollen sitter och när han spelar spets får han betydligt mer målchanser än ute på en kant. Dessutom tillför han mer i presspelet och är betydligt mer involverad i spelet. Han kan även fungera som bra avlastning till Cavani som knappast kommer att kunna spela varenda match. Hur dessa två spelare kommer att hantera sina roller är något jag kommer följa i söndagens match.

Behöver vi en defensiv mittfältare?
För att United ska bli ett titelvinnande lag igen har många supportrar och experter nämnt att det behövs en defensiv mittfältare av kvalité. Det har ryktats om Neves, Camavinga och Rice bland annat, men med några dagar kvar av transferfönstret har United fortfarande inte gjort klart med något nyförvärv. Och frågan är behöver vi det? Att döma av premiären stod både Mctominay och Fred för bra insatser och motbevisade tvivlarna något. På bänken finns Van De Beek som absolut kan spela på ett defensivt mittfält med en Mctominay brevid sig som kan komplettera som balansspelare. Även Paul Pogba kan spela defensivt mittfält och göra ett mycket bra jobb. Jag tror att Mctominay kommer att ta kliv i sin utveckling den här säsongen och visa att han håller i ett titelvinnande lag. Fred är jag desto mer osäker kring, men om vi återigen kan få se en bra insats av skotten eller brassen på mitten mot Southampton tycker jag inte vi nödvändigtvis behöver förstärka där i sommar.
 

Tips: 3-0 ( Fernandes x2, Greenwood)
Arena, datum och matchstart: St Mary's Stadium - 22/8, 15.00
Turnering: Premier League, omgång 2
Stream: V Sport premium och Viaplay

GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-08-21 14:45:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham