Inför: Watford - Manchester United
"Hello, hello! We are so fucking bored"

Inför: Watford - Manchester United

Det är när det blir tufft som de tuffa reser sig. Landslagsuppehållet kom lägligt för Manchester United som nu har hunnit samla sig och det har verkligen blivit dags att studsa tillbaka starkare.

Manchester United
Perioden mellan de två senaste landslagsuppehållen var en tuff sådan, där United stämplade in på ett mycket dystert facit: 3 poäng av 12 i ligan är oavsett motstånd inte godkänt för en klubb av Uniteds dignitet. Sanningen är dock alltid bredare, och under samma period bärgades också 4 poäng på två tuffa matcher i Champions League. Mot Atalanta visade spelarna både hur speciella CL-kvällar på Old Trafford kan vara och att det ligger i Uniteds DNA att aldrig ge upp – det är inte över förrän den röde skotten sjunger. Gjort är gjort, nu är det dags att, oavsett resultata, lägga den perioden bakom sig och blicka vidare.

Skadeläget i spelartruppen är förhållandevis oförändrat, och det är dessvärre stora namn som saknas i Varane, Cavani (skador) och Pogba (avstängd). Det är dessutom tveksamt om Shaw och McTominay, som drog på sig åkommor strax innan respektive landslagsuppehållet, tar sig till spel. United har dock en riktigt bred trupp och det är viktigt de spelarna som kommer in tar chansen och visar att de vill ha den i ovanståendes frånvaro. Det är således idel angenäma problem för Solskjaer i uttagandet av en startelva.

Min startelva (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw –  Fred, Van de Beek  – Sancho, Fernandes, Rashford – Cavani

Motivering
Det ligger i Manchester Uniteds DNA att spela en offensiv, underhållande fotboll. De senaste matcherna har inte varit okej ur varken den aspekten eller någon annan och det vet spelarna. Mot Watford gäller det att visa att man lärt sig av sina misstag, bara gå ut och köra och visa fansen vad det innebär att spela för Manchester United.
 
Watford
Det brukar innebära positiva trendbrott när ett lag byter tränare. Sedan Claudio Ranieri tog över Watford den 4:e oktober har man dock fortsatt på den inte så optimistiskt inslagna vägen man varit på sedan återtåget i högstaligan. Noterbart är att man stod för samma resultatrad som United mellan landslagsuppehållen, men det mot någorlunda beskedligare motstånd (även om man själv också faller in i den kategorin). Resultaten till trots har Ranieri, mycket hedervärt, försökt etablera en trygghet i Watford och formerat laget kompakt, ofta i en klassisk 4-4-2. Att tro att man kommer med något annat än en defensiv matchplan mot United är därför naivt. 

Förutom avstängde mittfältsankaret Juraj Kucka saknar man Etebo, Sierralta, Kabasele, Baah och svenske Ken Sema. Spelar gör dock Uniteds tidigare supertalang Tom Cleverley, och vi får väl hoppas att släkten inte är värst just idag...

Trolig startelva (4-5-1): Foster – Femenia, Troost-Ekong, Cathcart, Rose – Sarr, Sissoko, Tufan, Cleverley, Hernandez, – King
 
Tre snackisar inför matchen

1. Tillbaka till grunderna
Det har talats mycket om Manchester Uniteds taktik (eller snarare brist på sådan) de senaste veckorna. Det taktiska bristerna må så vara, men fotboll är i grund och botten ett enkelt spel. Det handlar om att springa mer än sina motståndare och göra fler mål än dem. Under den senaste, tuffa perioden har man laborerat med startelvan och provat på nya uppställningar som inte fungerat. Mot Watford är det dags att gå tillbaka till grunderna, spela ett rakt och enkelt spel och göra jobbet, då kommer belöningarna av sig själva.

2. Ingen tid för underskattning
På pappret är Watford ett lag United bara ska slå, och man har en trupp som värderas till ungefär sex gånger mer än The Hornets dito.  Men det finns inga enkla matcher i Premier League, och det är av yttersta vikt att United lyckas göra jobbet i alla fall. Matchen spelas dessutom på bortaplan vilket alltid är tufft. Visst, United gick nyss 30 matcher obesegrade på bortaplan, men många av de spelades utan fans och på Vicarage Road kommer Watford ha sin tolfte spelare i ryggen i form av publiken. Det blir ett eldprov för United helt annorlunda de man mötte innan uppehållet, och att kunna stå pall för trycket även på de mindre arenorna i Premier League skall inte underskattas. 

3. Nog med klyschor... 
... lite utrymme för allvarlighet kanske ändå är på sin plats. I takt med att Manchester Uniteds resultatrad försämrats har diskussionen om spelarnas offentliga hantering av situationen intensifierats. Diskussionen är i sig otroligt intressant, men ryms kanske inte inom ramarna för en införrapport. Det som dock bör konstateras är att tonlösheten som många spelare visar prov på gång efter annan är minst sagt ovärdig när man representerar en av världens största klubbar. Det går å andra sidan helt i linje med prestationerna på planen. Det är med skräckblandad förtjusning man följer både hur klubben sköts och hur laget agerar just nu, och det enda man med säkerhet vet inför varje match är att det kan gå precis hur som helst mot precis vilka som helst.

Om vi bara väldigt kort cirklar tillbaka till sociala medie-diskussionen är det viktigt att komma ihåg att vi supportrar också har en roll i cirkusföreställningen som är spelarnas aktiviteter. Oavsett vad man känner under en match är vissa saker aldrig okej att skriva och det hat som riktats mot exempelvis Harry Maguire under den senaste perioden är minst lika tonlösa som kaptenens eget agerande. Men. Vad ni än känner under matchen och om ni skulle råka häva ur er något olämpligt, kom ihåg att det är okej. Man kan alltid skriva en lång ursäkt på Instagram om man gör något dåligt och lova att komma tillbaka starkare.



Tips: 1-2, Cavani, Fernandes
 
Vicarage Road – 20/11, 16:00
Premier League
V Sport Premium/Viaplay
GGMU

 
 

Tim Norinder Jonsson2021-11-20 09:45:36
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham