Rosornas krig levde upp till sitt namn på Elland Road. En fysisk och kampfylld match där inget lag lyckades att få bollen i nätet men hårda dueller delades ut. Gräset i Yorkshire förvandlades till ett slagfält mellan rött och vitt.

Leeds startelva: Meslier, Ayling, Llorente, Struijk, Alioski, Phillips, Costa (Klich, 71:e min), Dallas, Roberts (Koch, 76:e min), Harrison (Poveda-Ocampo, 67:e min), Bamford

Manchester United startelva: Henderson, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, McTominay, Fred (Van de Beek, 89:e min), Greenwood, Fernandes, James (Pogba, 75:e min), Rashford, (Cavani, 85,e min)

Summering:
Manchester United sparkade av matchen på Elland Road när fotbollen fick hamna i centrum igen. Redan från start märktes det av att det var ett rivalmöte med den höga intensitet och tempot. Manchester United inledde de första minuterna bäst och på en frispark var formstarka Mason Greenwood först på nicken men placerade den direkt på Illan Meslier.

Manchester United utgick sitt anfall på vänstersida där ofta Rashford hade övertag. Samt att Daniel James huvudsyfte var att pressa Leeds och följa upp defensivt med sin löpkapacitet. Detta resulterade i flera frisparkar som skapade halvchanser. Närmast i de första 15 minuterna kom Harry Maguire som inte kom rätt med kroppen och knäade bollen över ribban. Leeds fick även problem med en hög press, vilket Manchester United hade förra matchen. Däremot var Yorkshire laget mer kontrollerande och lugna när de fick bollen.

När Leeds väl fick bollen på kontringarna kunde de skapa halvlägen med spelare som Jack Harrison, en förre-detta United akademispelare. Bästa läget som Leeds skapade under sina stunder av press var ett skott utifrån av Stuart Dallas som inte bekymrade Dean Henderson. Inget av lagen skapade några direkt heta lägen utan majoriteten av första halvlek var kamp och positionsspel. Leeds lärde sig från den senaste matchen och minskade utrymmet på egen planhalva.

Leeds visade tydligt genom hela första halvlek att det inte skulle bli något liknande resultat som senast. Väldigt fysiskt rakt igenom med flera efterslängare. James behövde säkert lite is i omklädningsrummet i halvtid. Det var även i slutskedet av första halvlek som Manchester United fick sina bästa chanser på en av många fasta situationer. Rashford fick till en riktig fin träff på en frispark precis utanför straffområdet som Meslier gjorde en bra räddning på. Sen var det Harry Maguire som kom helt fri på en hörna men grovt missade målet. Första halvlek slutade 0-0.

Andra halvlek startade likt den första med Manchester United som hade bollinnehavet men Leeds valde att kliva upp och utmana försvaret. Dock passade Manchester United tålmodigt runt bollen och hittade en öppning. Greenwood spelade igenom James och Bruno Fernandes men båda verkade förvirrade vad de skulle göra. Ett potentiellt friläge rann ut och Fernandes var tydlig till James vad han tyckte om det.

Victor Lindelöf la långa bollar till Rashford genom hela matchen. Leeds som hade i perioder en hög backlinje testades flera gånger när Lindelöf fick ytan och kunde se Rashford löpa bakom försvarslinjen. Förmodligen en instruktion från Ole Gunnar Solskjaer ifall Leeds fortsatte med sin höga press för att straffa dem. Inte första gången som Lindelöf och Rashford hittade varandra på det sättet.

Båda lagen började att släppa mer på defensiven och chanser utbyttes på båda hållen. James som återigen slarvar bort ett läge leder till en Leeds kontring där Helder Costa var nära att ge hemmalaget ledningen när skottet ändras när det rör Maguire och går precis ovanför målet. Matchen började att bli ännu mer fysisk och spelarna gick hårdare in i varje duell. En spelbild som passade Leeds bättre som växte in i matchen.

Resten av matchen handlade mer om tuffa dueller och efterslängare än målchanser. Pogba kom in för James som hade problem med Ezgjan Alioski. Fransmannen gav effekt med att få in en spelare som kan hålla i bollen och ge struktur i mittfältet i en väldigt stökig matchbild. Men fick för lite tid att försöka ändra matchen. Matchen slutade 0-0.

Slutresultat: 0-0
Målskyttar:
Bäst i Man United:  Luke Shaw

Mina tankar
Dagens match efterliknande en mer modern version av krigen mellan Yorkshire och Lancashire. Manchester United tycker jag är bättre i den första halvleken men tappar det sen i andra. Fysiskt och rätt så fult spel från båda lagen. Marcelo Bielsa ville verkligen bevisa att matchen på Old Trafford aldrig kommer att upprepas.

Jag tycker väl främst att laguttagningen i sig är lite av var problemen uppstår. Rashford behöver vila och James tycker jag inte borde starta. Även om man ser på den förra matchbilden mot Leeds så håller inte walesaren. Ett lån för honom hade varit det bästa för hans utveckling. Han har sin funktion i vissa lägen men tycker inte hans ska starta.

Sena byten av Solskjaer igen som jag tycker är konstigt. Pogba har varit Manchester United bästa spelare i 2021 efter Luke Shaw. Cavani har även varit i bra form och varför har man honom på bänken mot ett fysiskt Leeds? Sen att ge Van de Beek mindre än fem minuter är också väldigt märkligt. För jag tror att Van de Beek kan ha en lång och framgångsrik Manchester United karriär men han behöver minuter.

Det är slutet av säsongen och det märks också. Manchester City har en alldeles för stor ledning som vi inte kommer hinna upp. Vi kommer högst troligt sluta på en Champions League plats så det enda som egentligen gäller är Europa League. En trofé är fortfarande en trofé och det är ett tag sedan nu. Satsa all kraft mot Roma nu och ta oss till den första finalen med Solskjaer som tränare.