Månadens profil Anthony Martial

Månadens profil Anthony Martial

Efter att Manchester United lagt upp ca 57,6 miljoner pund på bordet för en ung fransk anfallare vid namn Anthony Martial, kunde inte Monaco stå emot. Övergången gick igenom och Anthony Martial blev den dyraste spelaren under 20 år någonsin. Sedan dess har hans prestationer i den röda tröjan varit upp och ner, men nu är han månadens profil.

Bakgrund

Anthony Martial är född den 5:e december i en stad som heter Massy i Frankrike. Martial började spela fotboll som sexåring i Paris laget CO Les Ullis, samma lag som producerat spelare som Thierry Henry och Patrice Evra. Vid tolv års ålder fick Manchester City upp ögonen för fransmannen och Martial var över i England för en provträning med de ljusblå. Men av olika anledningar blev det ingen övergång och Martial blev kvar i Frankrike.
Bara två år senare, 2009, när Martial var 14 år fick han provträna hos Olympique Lyons ungdomsakademi, denna gången gick det bättre och Martial blev klar för det franska storlaget samma år.
Anthony Martials andra år i Lyons U-17 lag gjorde han 32 mål på 21 matcher vilket resulterade i en landslagsplats i det franska U-17 laget, inför de europeiska mästerskapen för U-17 landslag år 2012.
Efter detta flyttades Martial upp i Lyons A-lag och han gjorde sin debut för klubben i en Europa League match när han fick spela de sista 10 minuterna i 2-0 vinsten mot Hapoel Ironi Kiryat Shmona. Hans första ligamatch för Lyon kom den 3:e februari 2013 när han blev inbytt i den 79:e matchminuten mot Ajaccio, en match som Lyon förlorade med 3-1. Han gjorde två framträdanden till för Lyon den säsongen.

Den 13:e juni 2013 bekräftar AS Monaco att man har köpt den unga fransmannen på ett treårskontrakt, Monaco fick betala 5 miljoner euro plus bonusar för Martial. Hans debut kom den 24:e november samma år, när han ersatte Radamel Falcao i den 63:e minuten i bortamatchen mot FC Nantes, en match som Monaco vann med 2-0 och Martial hade assisterat till det sista målet. Sex dagar senare fick Martial chansen från start för sin nya klubb i en match mot Rennes. Martial tackade för förtroendet och gjorde ett av målen i 2-0 vinsten. Martials första säsong i Monaco avbröts på ett olyckligt sätt när han skadades i december månad, men han hade ändå hunnit bidra med kvalitet så han belönades med en kontraktsförlängning.

Manchester United slår till

Den 1:a september 2015 bekräftar Manchester United att man har köpt tonåringen Anthony Martial för en rekordsumma. Summan som United fick betala var 36 miljoner pund men den kan öka till 58 miljoner pund beroende på prestations baserade bonusar. Övergången blev den dyraste någonsin för en tonåring, det tidigare rekordet var när United köpte Luke Shaw från Southampton.
Martial kom till Manchester United med stora förväntningar på sina axlar, och han lät inte vänta med att prestera. Hans debut kom mot Liverpool på Old Trafford och han blev direkt en favorit bland United fansen då han avgjorde med ett 3-1 i slutet av matchen. Åtta dagar senare fick han debutera från start i en bortamatch mot Southampton. Han tackade tränare Louis Van Gaal för förtroendet med två mål i en match som United vann med 3-2. Martials första månad som Manchester United spelare blev minst sagt lyckad och han belönades med att bli framröstad till Månadens spelare för klubben. Höjdpunkten för Martial under hans första säsong för Manchester United kom när han avgjorde sent i semifinalen av FA cupen mot Everton på Wembley, en turnering som United senare vann och Martials första titel var et faktum.
Martials andra säsong i Manchester skulle bli lite tuffare. Jose Mourinho hade anlänt som ny tränare för klubben och till en början fick Martial mycket speltid. Men ju längre in i säsong vi kom desto mer tid fick Martial spendera på bänken. När december blev januari ryktades det en del om att Mourinho kunde tänka sig att sälja den unge fransmannen, men Martial dementerade själv detta på sitt officiella twitterkonto och han blev kvar i klubben.
Under tiden som Jose Mourinho var huvudtränare för Manchester United var det tydlig att Martial inte trivdes lika bra som innan. Martial var vid flertalet tillfällen nära att lämna United men han blev av olika anledningar kvar i klubben och tillslut fick Jose Mourinho sparken och Ole Gunnar Solskjaer tog över tränarrollen. Direkt fick Martial mer förtroende och han såg mycket gladare ut på planen då han spelade med en större frihet än under Jose Mourinho. Ole Gunnar Solskjaer var väldigt nöjd med Martials prestationer och belönade honom med ett nytt kontrakt i januari 2019. Martial hade nu hittat tillbaka till storformen och han spelade, liksom hela United, väldigt bra i början av Ole Gunnar Solskjaers tid som tränare.
Efter några år som ytter fick Martial återigen chansen som spets i anfallet när säsongen 2019-2020 sparkade igång med en hemmamatch mot Chelsea. Martial gjorde ett av målen när United vann med 4-0. Denna säsongen blev väldigt lyckad för Anthony Martial då han vann lagets interna skytteliga med 23 mål i alla turneringar.

Landslagskarriär

Den 26:e augusti 2015 blev Anthony Martial kallad till det franska A-landslaget för första gången. Han fick göra sin debut för landslaget i en träningsmatch den 4:e september när han blev inbytt med en kvart kvar att spela i en 1-0 seger mot Portugal. Den 11:e oktober samma år gjorde Martial sin debut från start i landslaget. Detta i en match mot Danmark som Frankrike vann med 2-1 där Martial assisterade till det första målet i matchen.
Som belöning för sina fina insatser i Manchester United under säsongen 2015-2016, fick Martial en plats i den franska EM truppen 2016. En turnering där Frankrike kom två efter att ha förlorat mot Portugal i finalen.
Martial var reserv till Frankrikes VM trupp 2018 men han blev aldrig uttagen i den slutgiltiga truppen.
Martials karriär i landslaget har inte varit vad han har hoppats på. Men Frankrike har en otrolig bredd i sin trupp och på grund av att Martial inte har presterat vecka in och vecka ut i Manchester United så har han inte heller fått chansen i landslaget.

Martials betydelse för Manchester United

Anthony Martial var ingen favorit hos Jose Mourinho och under portugisens ledning såg det länge ut som att en transfer för Martial kom allt närmre. Men när Mourinho lämnade och Ole Gunnar Solskjaer tog över förändrades allt för Martial. Han fick helt plötsligt spela med mer frihet och fokusera på det han är bäst på. Det märktes direkt att han trivdes bättre med sin tillvaro i Manchester United efter tränarbytet och det dröjde inte länge innan han hade kritat på ett nytt kontrakt. När säsongen 2019-2020 drog igång, fick Martial äntligen starta på en anfallsposition igen, detta efter att ha spelat på en kant under de senaste säsongerna. Martial skulle visa sig vara väldigt viktig för laget under den förra säsongen, speciellt efter Corona uppehållet då han tillsammans med Marcus Rashford och Mason Greenwood bildade en giftig anfallstrio.
Men Martial har inte levt upp till förväntningarna under den nuvarande säsongen då han inte alls har bidragit med samma poängskörd som framförallt förra säsongen. Men detta är något vi har sett från Martial tidigare, han går ofta in i längre formsvaga perioder och detta är något han måste försöka jobba bort. Det är ingen tvekan om att talangen finns där men han måste visa det på en jämnare nivå om han ska anses som en av de absolut viktigaste spelarna i United. Trots detta fyller Martial helt klart en roll i truppen och om Manchester United ska räcka hela vägen i ligan i år, då behövs spelare som Martial i matchtruppen då han har egenskaper som saknas hos de flesta andra i truppen.
Nu är han månadens profil och det ska bli intressant att se hur han presterar i februari månad.

Victor Heed2021-02-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham