Månadens Profil Marcus Rashford

Månadens Profil Marcus Rashford

Manchester United ska möta Midtjylland i slutspelet av Europa League och laget har stora skadeproblem. Då vänder sig tränare Louis Van Gaal till en 18 årig oprövad engelsk forward vid namn Marcus Rashford. 90 minuter plus tillägg senare har Rashford, med sina två mål, skjutit United vidare i turneringen. Efter detta har det gått fort för Rashford och han är nu månadens profil.


Bakgrund
Marcus Rashford föddes den 31 oktober 1997 i Manchester. Han började spela fotboll redan som femåring i det lokala laget Fletcher Moss Rangers. I början spelade Rashford som målvakt, och hans idol var Premier League målvakten Tim Howard. Det tog inte lång tid innan Rashford fattade att målvakt inte var positionen för honom, och han flyttade snabbt upp till anfallet. Nu började det gå riktigt bra för Marcus och Manchester City bjöd in honom till att provträna med deras akademi. Även Everton och Liverpool visade intresse för Rashford men hans två bröder hjälpte honom med valet som tillslut föll på Manchester United. Han kom till Manchester United som sjuåring och spenderade ett antal år i akademin. Det var tydligt för många att Rashford hade en speciell talang och 2014 blev han utnämnd till Manchester United akademins största talang enligt The Guardian, som menade att hans ”totala fotbollsförmåga” ger honom en stor chans att gå hela vägen.

Debutsäsongen i A laget
Marcus Rashford var med i Uniteds Premier League trupp redan i november 2015, här blev det dock ingen speltid. Men när Anthony Martial, i februari 2016, skadar sig på uppvärmningen inför Europa League matchen mot Midtjylland får Rashford helt plötsligt chansen från start. Detta är en chans som han verkligen tar, och med hjälp av hans två mål går United vidare i turneringen. Detta gjorde honom även till Uniteds yngsta målskytt i en Europeisk cupmatch genom tiderna, ett rekord som senare har blivit slaget Mason Greenwood.
Tre dagar efter matchen mot Midtjylland var den dags igen för Rashford att starta för Manchester United, denna gången i Premier League hemma mot Arsenal. Rashford stod även här för en riktigt bra match då han gjorde två mål och assisterade till ett tredje när United vann med 3-2. Efter detta gick det väldigt bra för Rashford under resten av säsongen då han bland annat avgjorde Manchester derbyt med matchens ända mål, och han bidrog också med mål i FA cup semifinalen mot West Ham. Senare skulle han också starta i anfallet i FA cup finalen mot Crystal Palace, en match som United vann efter att Jesse Lingard avgjort i förlängning, och Rashfords första titel var härmed ett faktum.
Mindre än fyra månader efter att Rashford debuterade för Uniteds A lag kom en rejält stor belöning, Rashford blev uttagen till Englands EM trupp till EM 2016. Även i landslaget gick det bra direkt för Rashford. Han startade i en träningsmatch mot Australien inför EM och gjorde det första målet för England i 2-1 segern på Stadium Of Light i Sunderland. Därefter har Rashford spelat både EM och VM för England, där de bästa minnena kom från VM i Ryssland där England kom på en fjärde plats.

Rashford blir alltmer viktig för United
Inför säsongen 2016/2017 blev Rashford belönad med tröja nummer 19 av den nya tränaren Jose Mourinho. Han gjorde sitt första mål borta mot Hull i den tredje matchen för säsongen när han, på ett riktigt målskytt maner, tryckte in matchens enda mål i slutminuterna. Denna säsongen blev Rashford inte gjuten i startelvan, men om man som ung anfallare får träna med Zlatan Ibrahimovic varje dag så kommer man lära sig en hel del. Detta kombinerat med att Rashford fick vara med och ta tre titlar denna säsong (Comunity Shield, EFL cup och Europa League) gjorde att Rashford sen kunde ta större kliv i frånvaron av Zlatan Ibrahimovic.
Säsongen 2018/2019 belönas Rashford med tröja nummer 10 efter att Zlatan lämnat klubben. Denna säsongen ska Rashford även ta mer och mer ansvar och bli en av Uniteds viktigaste spelare. I december 2018 får Jose Mourinho sparken av United och Ole Gunnar Solskjear tar över. Det är just Rashford som gör det första målet under Ole Gunnar, när han efter tre minuter smäller in en frispark i bortamatchen mot Cardiff, detta är ganska talande då Rashford har stått för många avgörande mål under Ole Gunnar Solskjear. United lottas denna säsongen mot PSG i åttondelsfinalen av Champions League, och det är många som är optimistiska inför denna matchen då det har gått väldigt bra för United med Ole Gunnar som tränare. Men efter förlust med 0-2 i första matchen är det inte många som tror på United inför returmatchen borta i Paris. Men vid ställning 1-2 till laget från Manchester, är United bara ett mål ifrån avancemang. Helt plötsligt hittar domaren, efter några minuters VAR check, en straff för United, och det är Rashford som ska ta hand om den. Stenhårt trycker han in den förbi Buffon och United har härmed gått vidare till kvartsfinal. Efter detta har Rashford verkligen blommat ut och blivit en av Uniteds absolut viktigaste spelare.

Välgörenhet
I december 2019 startade Marcus en kampanj som såg till att barn och ungdomar fick nödvändiga saker under juldagarna. Han och hans mamma åkte runt i England och besökte hemlösa och delade ut boxar med olika saker som är nödvändiga. Detta var något som Rashford hade velat göra enda sedan han började träna med United som ung.
När Pandemin kom i början av 2020 och samhället i England snabbt fick stänga ner, drabbades de unga och fattiga i landet väldigt hårt. Skolor fick stänga och barn fick inte längre samma tillgång till mat som de tidigare haft. Nu bestämde sig Rashford för att agera, han gick ihop med välgörenhetsorganisationen FareShare och efter detta har han sett till att 4,2 miljoner barn och ungdomar har fått mat levererad till sig.
I juni 2020 skrev Rashford ett öppet brev till den Brittiska regeringen där han vädjade till att ”end UK Child poverty”. Dagen efter beslutade regeringen att utöka gratismaten i Engelska skolor även under sommarloven.
Efter alla Rashfords fina handlingar blev han belönad med MBE (Most Excelent Order Of The British Embire), Rashford lovade efter detta att fortsätta jobba för att barn och ungdomar inte ska behöva gå hungriga. Han använder nu sitt twitterkonto till att promota företag, restauranger och privatpersoner som ger stöd och pengar till välgörenhetsorganisationen FareShare.
Hans arbete har bara börjat och samtidigt som han gör allt detta för välgörenhet så presterar han, vecka in och vecka ut, för en av världens största klubbar. Han är älskad av hela England, han spelar i Manchester United, han är Marcus Rashford.

Rashford idag
Rashford har idag utvecklats till en av Manchester Uniteds absolut största stjärnor både på och utanför planen. Denna säsongen har dock börjat sådär för Rashford. Han har fått spela en hel del men har inte bidragit på det sättet som han själv skulle önska. Det är dock tidigt på säsongen och man kan ändå se tendenser på den enorma talang som finns i den kroppen. Ett exempel på detta är hans mål mot Brighton borta. Det var nog många som satt hemma i soffan och skrek ”skjut” både en och två gånger, men Rashford höll inne med avslutet och satte tillslut dit den, i en match som United vann på ett dramatiskt sätt. Vi behöver dock se detta lite oftare från Rashford som, liksom hela United, har hackat en del i starten på säsongen.
Rashfords styrka ligger i snabba omställningar, där han kan utnyttja sin enorma snabbhet och ta sig in bakom motståndarnas försvar. Däremot har han det lite svårare mot lag som försvarar lägre då han har en tendens att bli stillastående ute på en kant. Detta är en del i hans spel som han behöver förbättra, men han är fortfarande väldigt ung kan komma att bli en viktig spelare för United i många år framöver.




 

Victor Heed2020-12-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham