Månadens profil Harry Maguire

Månadens profil Harry Maguire

Månadens profil är ett segment där vi följer en ny spelare lite extra varje månad, vi inleder månaden med att presentera vem månadens profil är och vi avlutar med en sammanfattning av prestationerna från profilen under månaden. Först ut som månadens profil är Harry Maguire.

Bakgrund

Harry Maguire är född 5 mars 1993 i Sheffield, England. Efter att ha gått genom ungdomsleden i Sheffield United, och när klubben stred i bottenträsket av The Championship, blev Harry uppflyttad i A laget. Han gjorde totalt fem matcher för klubben under 2011 men han kunde inte hindra klubben från att åka ner i League One. Sedan dess har Harry gått via tre andra Engelska klubbar, till att tillslut hamna i Manchester United för en rekordsumma.

Efter debutsäsongen 2010/2011 såg Harry sin chans att spela till sig en plats i A laget säsongen 2011/2012, och det började bra för mittbacken. Redan i första matchen för säsongen gjorde Harry sitt första mål för klubben, i 2-0 vinsten mot Oldham Athletic. Maguire fortsatte sedan att prestera på en såpass hög nivå att han i oktober 2011 blev belönad med ett nytt kontrakt, ett kontrakt som sträckte sig till 2015. Den första hela säsongen för Harry i A laget blev minst sagt lyckad, då han blev belönad med både ”årets spelare” och ”årets unga spelare” för Sheffield United.

År 2014 blev Maguire klar för Hull City i en affär som var värd 2,5 miljoner pund. Han gjorde sin debut för Hull i en kvalmatch till Europa League mot det Belgiska laget Lokeren, en match som Hull förlorade med 1-0. Hans Premier League debut fick han vänta på till den 20:e december, 2014, då han fick hoppa in med 13 minuter kvar i en hemmaförlust mot Swansea.

Maguire fick under första halvan av säsongen endast spela sex matcher och gick därför, i februari 2015, till Championship laget Wigan Athletic på ett månadslångt lån. Under denna månaden gjorde Maguire lika många matcher som han hade gjort på hela första halvan av säsongen i Hull, därför blev lånet förlängt till slutet av säsongen 2014/2015.

Den 15:e juni 2017 skrev Maguire på för Premier League klubben Leicester City i en affär som var värd 17 miljoner pund inklusive add-ons, Maguire skrev på ett femårskontrakt för klubben. Maguire gjorde sin Leicester debut i en 4-3 förlust mot Arsenal men endast åtta dagar senare gjorde han sitt första mål för sin nya klubb, då han nickade in en hörna 2-0 vinsten mot Brighton & Hove Albion. Redan efter en säsong med ”The Foxes” kunde flyttlasset ha gått mot Manchester, då United redan 2018 visade sitt intresse. Maguire blev dock kvar och stod istället i Leicester tröja på Old Trafford i matchen som sparkade igång Premier League säsongen 2018/2019.

Flytten till United

Den 2 Augusti 2019 accepterar Leicester ett bud på 80 miljoner pund från Manchester United för Harry Maguire. Ett bud som, när Maguire blev klar för Man United tre dagar senare, gjorde honom till världens genom tiderna dyraste försvarare. Maguire skrev på ett kontrakt på sex år med en option på ytterligare ett år, och den 11:e augusti gör Maguire sin debut för United, i 4-0 vinsten mot Chelsea. Redan efter ett halvår i klubben blev Maguire utnämnd till lagkapten, detta efter att den tidigare lagkaptenen Ashley Young, lämnat för Inter Milan. Maguire spelade varje minut för United under hans debutsäsong och hjälpte laget till en tredjeplats och spel i Champions League 2020/2021.

Idag har Maguire, som lagkapten och världens genom tiderna dyraste försvarare, skyhöga förväntningar på sina axlar. Han spelar i ett överlag skakigt försvar där han tillsammans med Victor Lindelöf får ta emot mycket kritik, men som lagkapten visar han prov på ledaregenskaper som är viktiga i ett lag som Manchester United, frågan är om det var rätt att ge honom kaptensbindeln redan efter en halv säsong. 

Framtiden

Säsongen 2020/2021 hann inte ens börja innan Maguire hamnade i blåsväder. Maguire hamnade i bråk med den grekiska polisen och hamnade därmed mitt i en rättsprocess. Maguire själv påstår att han är oskyldig och att han inte behöver be om ursäkt till någon. Men han dömdes i grekisk domstol till ett villkorligt fängelsestraff, en dom som han har överklagat. Detta var allt annat än vad Maguire behövde efter den första säsongen i Manchester United där han dessutom är lagkapten. Det var en del fans som tyckte att Maguire skulle bli av med kaptensbindeln efter denna händelse, men när säsongen sparkade igång mot Crystal Palace ledde han återigen ut laget som kapten. 

Det råder inga tvivel om att Maguire är en väldigt bra mittback, men han måste hitta en lite jämnare nivå för att nå upp till den absoluta världstoppen. Denna sommaren har det ryktats en hel del om att United är på jakt efter en ny mittback, och många tror att det är Victor Lindelöf man försöker ersätta. Kanske är det detta Maguire skulle behöva, om han får en partner bredvid sig som är på ungefär samma nivå som han själv så kanske han kan ta det sista steget och bli en av världens bästa försvarare.

Säsongen 2020/2021 kommer bli en av de tuffare på länge, då det är ett tight spelschema i Premier League och det ska även spelas Champions League. Detta gör att Maguire kommer behöva prestera på en hög nivå vecka in och vecka ut då han har blivit en av Uniteds viktigaste spelare. Maguire visade förra säsongen att United kan lita på att han alltid vill spela och att han alltid ger allt för klubben så även denna säsongen. För Uniteds del får man hoppas att han inte påverkas alltför mycket av det som hände i Grekland i somras, men de matcher som har spelats hittills har inte varit på den nivå som Ole Gunnar Solkjaer hade hoppats på. Försvaret har sett ganska skakigt ut och Victor Lindelöf  tillsammans med Harry Maguire har fått ta emot en hel del kritik, då blir det extra viktigt för Maguire som kapten att ta tag i försvaret och med sin ledarstil och spelstil styra upp skutan på rätt väg igen, det återstår att se om han kan göra detta. Säsongen har dock börjat dåligt för Maguire även i landslaget, där han i den senaste samlingen drog på sig en onödig men solklar utvisning. Han har inte alls hållit samma nivå i år som han hade större delar av förra året, då han i stunder såg ut som en stabil mittback, och han måste höja sig annars kommer vi kanske få se honom mer och mer på bänken.

Victor Heed2020-11-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham