Månadens profil Victor Lindelöf

Månadens profil Victor Lindelöf

Han värvades till Manchester United av Jose Mourinho. Till en början blev han väldigt ifrågasatt och brittisk media var inte direkt övertygade av svensken. Men Victor Lindelöf kämpade på och nu är han självklar i laget, i maj är han månadens profil.

Bakgrund

Victor Lindelöf är föddes den 17 juli 1994, i Västerås. Hans fotbollskarriär började i klubbar som IK Franke, Västerås IK och Västerås SK. Men karriären tog fart på riktigt när han, i december 2009, flyttades upp i Västerås SK:s A-lag. Under den följande säsongen var han med och tog upp laget till Superettan. Hans insatser under 2010 imponerade på europeiska storklubbar och den 1 december 2011 skrev den då 17-årige svensken på ett femårskontrakt med SL Benfica.
Lindelöf anslöt till den portugisiska klubben under sommaren 2012. I början spelade Lindelöf med Benficas juniorlag, och detta gjorde han framgångsrikt. Laget, med Lindelöf i backlinjen, vann den portugisiska ligan för juniorlag. Men Lindelöf var inte nöjd här. Hans mål var att ta sig till Benficas A-lag och i oktober 2013 kom hans efterlängtade debut. Han fick chansen från start i en cupmatch som Benfica vann med 1–0.
Lindelöf var efter detta lite upp och ner i Benfica och karriären stod och stampade lite. Men den 16 februari 2016 fick han chansen i en riktig stormatch. Han fick spela från start i åttondelsfinalen i Champions League. Benfica ställdes mot Zenit Sankt Petersburg i en match som Benfica vann med 1–0. Fyra dagar senare gjorde Lindelöf sitt första mål för klubben mot Pacos de Ferreira. En match som Benfica vann med 3–1. Nu hade karriären tagit fart på riktigt och Lindelöf var nu ordinarie i Benficas A-lag.

Flytten till Manchester United

Lindelöfs fina prestationer i Benfica skapade intresse bland ännu större klubbar i Europa och den 10 juni 2017 bekräftade Manchester United att man kommit överens med Benfica om en övergångssumma på ca 35 miljoner euro för den svenske mittbacken. Lindelöf blev helt klart för Manchester United den 14 juni 2017. Lindelöf gjorde sin debut för United i supercup finalen mot Real Madrid men hans debut i Premier League fick vänta. Han fick spendera mycket tid på bänken i början av sin United karriär men den 14 oktober 2017 kom äntligen debuten då han fick hoppa in i en match mot Liverpool. Lindelöfs första säsong i England blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Han fick endast starta 13 matcher i ligan. Jose Mourinho föredrog att spela med Chris Smalling och Phil Jones som mittbackar och Victor Lindelöf blev backup i backlinjen.
Säsongen 2018-2019 var säsongen då Lindelöf blev mer ordinarie i Manchester United. Han fick spela mer än vad han hade gjort året innan och han gjorde det även bra. Jose Mourinho ledde Manchester United under 13 ligamatcher denna säsongen innan han fick sparken. Av dessa 13 matcher fick Lindelöf starta hela 11 stycken. Men Lindelöf fortsatte att göra det bra även när Ole Gunnar Solskjaer hade tagit över. Lindelöfs första mål för Manchester United kom i en 2–2 match mot Burnley 29 januari 2019.
I september 2019 blev Lindelöf belönad med ett nytt kontrakt i Manchester United. Svensken skrev på ett avtal som sträcker sig till 2024, med option på ett ytterligare år.

Landslagskarriär

Victor Lindelöfs landslagskarriär rivstartade när han blev uttagen till den svenska U-21 truppen till U-21 EM 2015. Han var inte med i den trupp som först blev uttagen. Men efter att Emil Krafth fick lämna återbud blev han inkallad som högerbackens ersättare. Väl iväg på mästerskapet fick Lindelöf och det svenska U-21 laget uppleva en sommar man sent kommer glömma. Laget lyckades vinna hela turneringen och Lindelöf hade, lite oväntat, varit med och bidragit stort. Lindelöf fick spela mycket i turneringen och han fick bland annat ta en av straffarna i straffläggningen mot Portugal i finalen.
Till följd av de fina prestationerna i ungdomslandslag och klubblag blev Lindelöf belönad med en plats i det svenska A-landslaget i mars 2016. Han gjorde sin debut i en träningsmatch mot Turkiet den 24 mars 2016. En match som Sverige förlorade med 2–1.
Lindelöf fortsatte att prestera på en hög nivå och han blev även uttagen i den svenska truppen till EM i Frankrike 2016. Här fick han starta alla tre gruppspelsmatcher men det svenska laget lyckades inte ta sig vidare till slutspel och EM äventyret slutade efter gruppspelet.
2018 var det dags för mästerskap igen. Denna gången var det VM i Ryssland och Lindelöf fanns återigen med i den svenska truppen. Han missade den första matchen på grund av sjukdom men efter det spelade han varje match tillsammans med Andreas Granqvist i backlinjen. Detta mästerskapet blev lyckat för svensk del då laget tog sig hela vägen till kvartsfinal, men där blev England numret för stort och VM äventyret tog slut för Lindelöf och det svenska laget.

Lindelöfs roll I United

När Lindelöf först kom till Manchester United var hans plats i laget allt annat än given. Han spenderade mycket tid på bänken och hade svårt att gitta en roll. Men Lindelöf har inte gett upp och idag är han i stort sätt given i försvaret bredvid Harry Maguire. Kritiken mot Lindelöf har dock inte upphört. Det krävs inte mycket för att media och fans i England ska gå hårt åt den svenske mittbacken. Men Lindelöf är inte ensam i Uniteds backlinje med att få kritik. Hans partner Harry Maguire har också fått utstå en hel del kritik, men kraven ör höga i en klubb som Manchester United och det vet alla om.
Lindelöfs prestationer har dock blivit bättre och bättre under hans tid i Manchester och han har verkligen utvecklats till en bra mittback. Men det finns fortfarande frågetecken på om han verkligen är rätt spelare att i Uniteds backlinje om laget ska börja vinna titlar igen. Det är en fråga som Ole Gunnar Solskjaer måste ta ett beslut i till sommaren.

I maj är det säsongsavslutning och vi kommer punktmarkera Victor Lindelöf då han är ”månadens profil”.

Victor Heed2021-05-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham