Månadskrönika: April
Erik ten Hag har fortfarande en del jobb kvar att göra innan Manchester United är tillbaka på den absoluta toppen.

Månadskrönika: April

Det har sannerligen varit en intensiv månad för Erik ten Hags manskap. Tätt matchande, skador på löpande band och chans på en ny titel. Det har blivit dags att summera april ur ett Manchester United-perspektiv.

Manchester United klev in i april med vind seglen. Det skulle spelas kvartsfinal i Europa League mot Sevilla och semifinal i FA-cupen mot Brighton Samtidigt pågick en glödhet kamp om topp fyra i Premier League där United låg i förarsätet. Det täta spelschemat skulle dock innebära en del toppar och dalar.

Månaden inleddes med en blytung förlust mot toppkonkurrenten Newcastle på St James's park och ”The Red Devils” såg ut att kunna missa Champions League nästa säsong. Spelarna såg sargade ut efter en intensiv inledning på 2023 och lag som Tottenham, Brighton och Liverpool började sakta knapra in. Men som så många gånger förr skulle ten Hags manskap resa sig snabbt efter plumpen. Segrar mot Brentford, Everton, Nottingham Forest och Aston Villa gjorde att Newcastle och Manchester United tog kommandot över tredje respektive fjärde platsen. Premier League-spelet avslutades visserligen med ett slarvigt poängtapp mot Tottenham, men i övrigt en godkänd april månad i ligan. United innehar  i dagsläget fjärdeplatsen, två poäng bakom Newcastle och sju poäng ner till femteplacerade Liverpool. Jag sticker ut hakan och säger att Champions League-platsen är säkrad, då ”The Red Devils” dessutom har en match mindre spelad än Newcastle.

Om nu inte United står för tidernas kollaps kommer det alltså bli minst en titel och CL-spel nästa år. Det får anses som en lyckad säsong, med tanke på inledningen och vad United kommer ifrån. Men chansen finns fortfarande att göra den här säsongen ännu mer succéartad.

Efter många om och men krånglade United sig förbi Brighton och tog sig till final i FA-cupen.  Victor Lindelöf var iskall från straffpunkten och nu väntar ett glödhett Manchesterderby den 3 juni på Wembley. Att knäppa de ljusblå lokalrivalerna på näsan hade varit fantastiskt då de i dagsläget har goda möjligheter att kopiera Uniteds ikoniska trippel från 1999 (vinna Premier League, FA-cupen och Champions League), vilket absolut inte får hända. 

Fiasko i Europaspelet
 Om de inhemska resultaten överlag varit positiva, blev det fiasko i Europa League. Ett beskedligt motstånd i form av Sevilla som ligger på en mittenplacering i Laliga, blev en betydligt tuffare uppgift. United kollapsade totalt och tappade först 2–0 till 2–2 på Old Trafford för att sedan fullborda misslyckandet när man blev utklassade med 3–0 i Spanien. En fullständigt oacceptabel insats som ten Hag ska ha mycket kritik för. Visst, det går att skylla på tätt spelschema och skador på Lisandro Martinez och Raphael Varane men Europa League är en turnering United ska ta sig till minst semifinal enligt mig och det misslyckades man med.

Under ten Hag har United stått för ett par riktiga kollapser. Bland annat mot Tottenham där man efter stark första halvlek totalt ställde ut skorna i den andra halvleken och tappade 2–0 till 2–2. Sådana typer av insatser är inte acceptabla om man på allvar ska börja utmana om premier league-titeln. Jag tycker ten Hag har en del förbättringspotential när det kommer till just matchcoachningen och det har blivit tydligt den här månaden.  Bytena kommer ofta vid fel tillfällen och holländaren har en tendens att plocka av spelare som gjort ganska bra prestationer relativt tidigt. Om det beror på att de är slitna eller något annat är svårt att svara på men bytena ger sällan positiv effekt och United blir ofta sämre ju längre matchen går. 

En anledning är såklart den tunna truppen och att de som är på bänken inte håller kvalitet nog att spela i den röda tröjan. Förhoppningvis får ten Hag möjlighet att plocka in spelare som både bidrar till bredd och spets i truppen i sommar. För det är tydligt United inte har en tillräckligt bra trupp just nu. 

Överlag får man ändå summera april månad som godkänd från Uniteds del. Laget har lyckats studsa tillbaka från tuffa motgångar och chansen på ytterligare en cuptitel gör att man blickar framåt mot avslutningen på säsongen med tillförsikt. Glädjande för oss svenskar är att Victor Lindelöf stått för en riktigt bra månad. Mittbacken har visat med all tydlighet att han vill stanna kvar och kämpa för en ordinarie plats nästa säsong. Jag ser gärna att Lindelöf blir kvar i United även nästa säsong men jag förstår att han lockas av nya utmaningar där han kan få mer speltid.
 

Hur summerar ni april för Uniteds del? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!
GGMU 
TV: Lindelöf straffhjälte i FA-cupsemin mot Brighton

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-05-01 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham