Månadskrönika: AUGUSTI
Erik ten Hags första Premier League-månad är avklarad.

Månadskrönika: AUGUSTI

Det har blivit dags att sammanfatta augusti månad här på Manchester United-redaktionen! En premiärmånad som färgats av både nattsvart mörker och gråbleka insatser. Men även av färgsprakande eufori och gulgröna brasse-värvningar. Häng på!

Säsongens första månad heter augusti och har minst sagt varit en berg-och-dalbana för oss Manchester United-supportrar. En premiärförlust på Old Trafford, en 0-4-förnedring mot ett bottenlag och en övertygande vinst mot självaste Liverpool är bara några få axplock från denna dramatiska sensommarmånad. För att bena ut, sammanfatta och reflektera över augustis alla händelser har jag valt ut fem exakta tidpunkter som utmärkte månaden. Det kan vara stunder som gett mig en känsla av hopp och villkorslös kärlek, eller stunder som gett mig kväljningar eller direkta ångestpåslag. Gemensamt för alla dessa fem exakta tidpunkter är i alla fall att de var avgörande i hur jag kommer se tillbaka på Manchester Uniteds augustimånad. Nu kör vi!

FEM EXAKTA TIDPUNKTER SOM UTMÄRKTE AUGUSTI (i tidsordning):

1. Klockan 15:39, söndagen den 7 augusti - PREMIÄRGENANS
Det är premiärdag i Manchester och Old Trafford är fylld av en bubblande förväntan. Med en ny tränare vid rodret är frågorna och drömmarna både många och stora. Vad är det för Manchester United vi kommer få se under Erik ten Hag? Hur mycket bollinnehav kommer vi ha? Vem blir matchvinnare? Frågorna många, svaren få. Och när avsparken slås kl 15:00 denna söndag är känslan att detta verkligen är starten på en ny era i Manchester United.

Men 39 minuter senare är vi United-supportrar tillbaka på jorden igen. Klockan 15:39 sätter nämligen Pascal Groß 2-0 till bortalaget Brighton, och mardrömsstarten på säsongen är redan ett faktum. All denna förväntan och alla dessa önskedrömmar har direkt blivit slagna i spillror. Och uppgivenheten och ångesten jag fått av att kolla på United de senaste månaderna kommer direkt tillbaka som ett hårt slag i magen. Ja, söndagen den 7 augusti 2022 klockan 15:39 var helt klart en av månadens absolut värsta tidpunkter. Men om man bara visste vilken känsla som väntade en knapp vecka senare…

2. Klockan 19:05, lördagen den 13 augusti - HAVERIET PÅ GTECH
Trots en genant premiärförlust kände nog de flesta United-supportrar ändå hopp inför Premier Leagues andra omgång. Ett bottentippat Brentford stod nämligen på schemat, vilket på förhand kändes som en perfekt match för United att studsa tillbaka i. Men samtidigt innebar bortamatchen på Gtech Community Stadium även skarpt läge. För visst kunde man kanske förlora en premiär, men då skulle det verkligen krävas en ordentlig reaktion i matchen därefter. Klockan 18:30 blåser domare Stuart Attwell igång matchen som blir Uniteds chans till revansch.

Men bara en dryg halvtimme senare, klockan 19:05, är det definitivt över. Bryan Mbeumo kontrar in 4-0 (!) till Brentford i matchminut 35, vilket även ska komma att bli slutresultatet. Och känslan just den här exakta tidpunkten är verkligen hemsk. Den är en blandning mellan ett garv och en rejäl klump i magen. För på ett sätt känns allt bara så extremt ironiskt, samtidigt som det på ett annat sätt känns så fruktansvärt tungt. Krisstämpeln på United är nu ett faktum och blir ju inte direkt bättre när man ser att Liverpool kommer till Old Trafford nästa helg… Nej, klockan 19:05 denna lördagskväll blir den värsta känslan jag kommer känna som Manchester United-supporter i augusti.

3. Klockan 21:15, fredagen den 19 augusti - CASEMIRO SIGNS
En knapp vecka senare landar en ny, betydligt gladare, känsla i kroppen. På fredagskvällen den 19 augusti, klockan 21:15, bekräftar nämligen Manchester United att man värvat mittfältskuggen Casemiro från Real Madrid. Efter några intensiva dygn av spekulationer har Fabrizio Romanos ”Here we go”-tweet bekräftats av vår klubb - nu är det officiellt! En av världens absolut bästa defensiva mittfältare ska ansluta till ten Hags bygge, och jämfört med Uniteds tidigare värvningar sticker den här verkligen ut. Casemiro är en rutinerad vinnare med bl.a. sina 5 (!) Champions League-guld och 3 spanska ligaguld. Det är en komplett världsklasspelare som United nu bekräftar att man plockat in - och sådana växer inte på träd.

Och  Ä N T L I G E N  värvar Manchester United en riktigt, riktigt bra defensiv mittfältare. Positionen har varit ett tydligt problem i många säsonger nu, och därför är det verkligen en lättnad som sköljer över mig just den här tidpunkten. Och känslan är till och med lite orealistisk! I min bok tillhör Casemiro en av världens absolut bästa defensiva mittfältare, där kanske bara Fabinho, Rodri och möjligtvis Busquets bör värderas högre. Och nu tillhör brassen min klubb! Därför somnar jag verkligen otroligt gott den här fredagskvällen, med ett stort leende på läpparna…

4. Klockan 22:08, måndagen den 22 augusti - FÖRLÖSNINGEN
Om någon på förhand skulle ha påstått att månadens bästa tidpunkt skulle komma just den här kvällen, då hade jag bara skrattat. Måndagen den 22 augusti besöker nämligen självaste Liverpool Old Trafford i Premier Leagues tredje omgång. Och med 0 poäng på kontot ska United nu alltså ta sig an ett av ligans absolut bästa lag. För trots att även Liverpool inlett svagt så vet alla vilken potential som finns i det laget, och framförallt vet alla United-fans hur det kan sluta mot just Liverpool på Old Trafford… Och ska jag vara ärlig så hade jag inga förväntningar alls inför den här matchen, men OJ så fel man kunde ha.

53 minuter in i matchen, klockan 22:08, kontrar Marcus Rashford in 2-0 till United. Det blir ett otroligt viktigt mål för vår fina nummer 10 och dessutom matchavgörande. Personligen firar jag inte målet, då jag är övertygad om att VAR kommer döma bort det för offside. Men när VAR till slut ger klartecken är det bara ren och skär lycka som far genom kroppen. Det är första gången den här säsongen då jag känner hopp och glädje av att kolla på United. Och ja, det är banne mig augustis bästa stund!

5. Klockan 14:00, tisdagen den 30 augusti - ANTONY IS A RED
Efter att ha ryktats till United under större delen av sommaren blir det till slut officiellt. Under transferfönstrets sista dagar lyckas Manchester United komma överens med Ajax om den brasilianska yttern Antony. Med en rapporterad prislapp på drygt en miljard svenska kronor blir han Uniteds näst-dyraste värvning någonsin, efter Paul Pogba. Och att United agerar, öppnar upp plånboken och satsar på en ten Hag-favorit ser jag som otroligt positivt. Personligen har jag däremot för dålig koll på Antony som fotbollsspelare. Jag har, precis som de flesta andra, typ bara sett Twitter-highlights på brassen när han dribblar upp holländska ytterbackar. Och såklart har jag sett hans "signature skill move", när han snurrar runt med bollen klistrad på foten! Men inte så mycket mer än så...

Uniteds bekräftande tweet klockan 14:00 den här tisdagen gör mig både hoppfull och förväntansfull. Jag vet varken vilken höjd Antony egentligen har eller hur han kommer anpassa sig till Premier League. Prislappen är även hiskeligt hög, vilket sätter press på brassen att leverera redan från dag ett. Men hur det än kommer gå gör det mig otroligt glad att United den här tisdagseftermiddagen agerar och värvar en spelare som ten Hag verkligen vill ha. Det är definitivt positivt, och det ska bli väldigt kul att se Antony spela fotboll i Manchester United.


Håller ni med? Vilka andra United-stunder minns ni från augusti? Skriv av er!

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-09-01 10:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham