Månadskrönika: FEBRUARI
Efter en händelserik månad kan vi äntligen addera ytterligare en trofé till samlingen. GGMU!

Månadskrönika: FEBRUARI

En ny månad går till handlingarna och vi kan endast konstatera att återtåget är ett faktum. En titel är bärgad. Och Erik ten Hag är den rätta för att leda Manchester United. Vi tar en återblick på cupguldet, förstärkningarna och de magiska kvällarna mot Barcelona.

Ännu en månad har gått och under den relativt korta tiden har Manchester United, med Erik ten Hag i spetsen, lyckats bärga en ligacuptitel och på så vis också på allvar inleda en ny era med en ny och unik historia.

Februari är ju ”den korta månaden” men trots det har vi haft ett helt hissnande pressat spelschema. Rent sportsligt har vi spelat hela åtta matcher i både ligacupen, Premier League och Europa League. Men som chefen säger "this is what we want, to compete for trophies".

Matcherna har inneburit prestationer så som ovan nämnda cupguld i lördags då vi slog Newcastle på Wembley och bärgade vår första titel på sex år, men även en prestation som visade att för stunden är det vi som är bättre än Barcelona då vi slog ut dem ur europaspelet. Således kan vi egentligen bara konstatera att februari har varit en hektisk och stressig men trots det en framgångsrik månad.

Inledningsvis var det en svajig start på Ligacupfinalen på Wembley. Newcastle började övertygande och hade flera lägen att göra något riktigt stort. Men icke, istället stod David De Gea i vägen och United kunde sakta men säkert gneta sig in i matchen och ta kommando med två snabba mål innan halvtidsvilan. Ligacupguldet kom sedermera som ett brev på posten och det står nog klart för många att detta är början på en ny era tillsammans med Erik ten Hag. 

Men vi börjar kronologiskt.

Tillskotten
I slutet av januarifönstret kom Marcel Sabitzer och Wout Weghorst in som förstärkningar efter det att vi fått se Christian Eriksen gå sönder i ligaspelet och Cristiano Ronaldo lämna efter ten Hag’s order.

Sabitzer har roterats in i laget på ett mycket effektivt sätt och i den senaste matchen mot Newcastle i Ligacupfinalen stod han för en mycket solid prestation. Sabitzer är en trygg, teknisk och stabil balansspelare som också har spetsen i de offensiva räderna. Personligen anser jag att Marcel Sabitzer skulle vara en fullgod komplettering till Manchester United på permanent basis, inte bara för vad han presterat på den här korta tiden, utan även för de enorma prestationer han stått för  i Bayern München men framför allt i RB Leipzig. En god ersättare alltså för den nätta summan på 20 miljoner euro som det ju rapporteras om från tyskt håll.

Wout har ju i flera fall vuxit ut till en vattendelare. Endera tycker att han inte gör det som är en forwards främsta uppgift, mål. Och på så vis inte är tillräckligt bra. Endera tycker att han tillför något mer och ser till annat än bara statistik. Jag vet inte hur det är med er som läser det här men personligen håller jag mig utan tvekan till den andra skaran. Wout Weghorst är kanske inte den optimala forwarden som United på sikt behöver. Men i det spelsystem ten Hag vill spela och med en poängskördande Rashford så tillför holländaren så mycket mer till laget i sitt presspel, slit och eviga gnetande. Fotboll är inte bara statistik och de som endast bedömer en prestation utifrån gjorda mål och missade chanser bör ta sig en ordentlig funderare. Wout är ett enormt tillskott rent spelmässigt, men på sikt ska naturligtvis en poängforward in i den rollen.

Tyngden, digniteten och prestationen
Att se Manchester United – Barcelona och sedan uppmärksamma att det är Europa League matchen spelas i skulle nog ha fått de flesta att sätta sitt afternoon tea i halsen för tio år sedan.

Manchester United kom ut i båda matcher och bjöd upp till kamp och för att visa vilka som kommit längst så gick de ut i andra halvlek av den andra matchen och fullständigt ägde tillställningen på Old Trafford. Två oerhört sevärda matcher renderade sedermera i att vi kunde avancera vidare i turneringen och sikta in oss på en titeljakt även i Europa League. 

Att spela Europa League må varken för United eller Barca vara något att sträva efter. Men kraften och tyngden att faktistk slå ut ett lag av Barcelonas dignitet vittnar om ett krafttag och strävan efter något nytt som United inte visat på många år. Att skicka ut katalanerna kan vara en av de sportsligt största framgångarna hittills efter Sir Alex tid, efter titlarna. Prestationen står för så mycket mer än bara avancemang. Jag känner mig nödgad att här lyfta fram Erik Nivas ord från studiosändningen: "Att slå Roma i Champions League är en bra prestation men att slå ut Barcelona är något annat". Detta kan vara den enskilt största och mest vägvisande europeiska prestationen på över tio år. 

Manchester United har i åtta månader haft Erik ten Hag vid rodret, och en ligacuptitel är inte en ligatitel. Men den som inte ser, känner och hör vad som håller på att hända är blind. Manchester Uniteds återtåg är inlett och det tåget går fort. Riktigt fort.

Vad tycker du om Manchester Uniteds februari? Var vinsten mot Barcelona en av de sportsligt stora framgångarna de senaste åren? Är återtåget inlett? Skriv gärna av dig nedan, men kom ihåg att hålla god ton.

GGMU


TV: Manchester United ligacupmästare 2023
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-02-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham