Månadskrönika: februari

Månadskrönika: februari

River Plate 2011, Villarreal 2012 och Schalke 2021. Tre storklubbar i respektive land, som alla har nedflyttning från högstadivisionen gemensamt. För några säsonger sedan skämtades det om att Chelsea var nära fallet från det engelska finrummet. I år är det Manchester Uniteds tur och den här gången är det inget skämt.

River Plate - jättarna som föll
Med 38 ligatitlar är River Plate mesta mästare i Argentina och en av de största klubbarna i Sydamerika. I den argentinska fotbollen används ett poängsnitt från de senaste tre säsongerna för att avgöra vilka lag som åker ur högstaligan. River hade haft två svaga säsonger i rad och hade inte råd med en till. Laget höjde sig från säsongerna innan men tvingades ändå kvala för att hålla sig kvar. Man behövde besegra Belgrano från andradivisionen över två matcher för att hänga kvar i Primera Division. När båda matcherna var spelade visade slutresultatet 3-1 till Belgrano och de då 33-faldiga ligamästarna föll ner i andraligan för första gången i klubbens över 100 år långa historia. Klubben vann näst högsta divisionen på första försöket och har inte lämnat högstaligan sedan uppflyttningen 2012.


River-supportrarna visar sitt missnöje efter klubbens historiska nedflyttning.

Villarreal - ett historiskt fiasko
Med en trupp som säsongen innan slutade på en fjärdeplats i ligaspelet och tog sig ända till semifinal i Europa League stod Villarreal säsongen 2011/12 för ett av de största fiaskona i sportens historia. När lagets två bästa poängspelare från säsongen innan, Giuseppe Rossi och Nilmar, skadade sig föll klubben handlöst i tabellen. Målskörden gick från att vara bland de bästa i ligan säsongen innan till att vara fjärde sämst. Defensiven var inte mycket sämre än året innan men offensiven var på tok för ineffektiv vilket resulterade i en 18e plats i tabellen och degradering. Detta var klubbens tredje nedflyttning från högstaligan någonsin och deras första på ett årtionde. Precis som för River Plate var tillvaron i andraligan kortvarig för spanjorerna då man flyttades upp på första försöket.


Kapten Marcos Senna kunde inte hålla kvar sitt lag i högstadivisonen.

Schalke 04 - en kollaps av sällan skådat slag
Klubben är en av tysk fotbolls absolut största genom tiderna men säsongen 2020/21 stod Schalke 04 för en kollaps av sällan skådat slag. Bara tre säsonger tidigare spelade man sextondelsfinal i Champions League, laget slutade tvåa i Bundesliga och hade någon sagt att nedflyttning bara var några år bort hade man med rätta idiotförklarats. Schalkes säsong 2020/21 är en av de sämsta säsongerna i högsta ligans historia. Man vann endast tre matcher, plockade 16 poäng och förlorade 24 av 34 ligamatcher. Laget släppte in 86 mål och stod för bland de värsta prestationerna i Bundesligas historia. Sedan nedflyttningen har Schalke 04 hunnit med att gå upp i Bundesliga och åka ur igen. Nu ligger laget en bra bit från uppflyttning, mitt i tabellen i andradivisionen.


Schalke åkte ur Bundesliga för första gången på 33 år.

Går Manchester United samma öde till mötes?
Alla dessa lag ses som storklubbar i sina respektive länder och alla tre har genomlidit ett liknande öde. Manchester United är Englands största klubb och samma öde är nu inom räckhåll för dem. Fjolårssäsongen var historiskt dålig när laget slutade på en åttondeplats. I år verkar laget försöka slå rekord i uselhet. Efter 25 spelade matcher är man på femtonde plats och tolv poäng från nedflyttningsstrecket. Tolv poäng är fortfarande mycket men med nuvarande formkurva och skadesituation lär tabelläget knappast bli mycket bättre. Skribentkollega Micke diskuterade, inför matchen mot Tottenham, huruvida United borde vaska ligaspelet och istället fokusera på Europa League. Jag kan vara beredd att hålla med eftersom poängmarginalen till nedflyttningsstrecket ändå är relativt stor borde nytt kontrakt klaras av utan större ansträngning.

De tre klubbarna jag lyfte tidigare är alla exempel på hur illa det kan gå. På hur snabbt det kan gå från dåligt till total katastrof. River Plate och Schalke blev gradvis sämre och i Villarreal låg inte det huvudsakliga problemet i defensiven utan snarare i det trubbiga anfallsspelet. Går dessa saker att känna igen i dagens United? För att klargöra tror jag inte att Manchester United åker ur Premier League men jag försöker genom dessa jämförelser bevisa att nedflyttning kan drabba vilket lag som helst. Risken är större för vissa lag men möjligheten finns ändå där för alla deltagande. Ser du fortfarande nedflyttning för United som en omöjlighet ber jag dig läsa om River Plate, Villarreal och Schalke 04 igen. 

Poängmarginalen ner till strecket har jag redan nämnt som en anledning till varför United håller sig kvar. Det finns självklart andra anledningar också. Truppen Amorim har till sitt förfogande må vara felbyggd men den är mycket mer slagkraftig än Wolves, Ipswich och Leicesters respektive spelartrupper. Även om spelet inte klickar ännu bör The Red Devils kunna vinna matcher bara på individuell skicklighet. Chelsea var i en liknande situation för två säsonger sedan och lyckades tack vare bra prestationer från enskilda spelare ta viktiga poäng mot deras närmaste konkurrenter i tabellen. Samma sak måste hända för United. 

Hur ser framtiden för Manchesters röda sida ut då? Reser sig laget igen som River Plate och Villarreal eller fortsätter man falla som Schalke? Jag lutar åt det förstnämnda utan att vara övertygad på något sätt. Under Schalkes historiska nedflyttningssäsong gick klubben igenom 5 olika tränare utan att se någon förändring på planen. När klubben väl åkte ur har man haft svårt att resa sig igen på grund av ekonomiska problem. United har bytt tränare en gång men har varit tydliga med att Amorim kommer få tid på sig. Hade klubben befunnit sig ännu närmare strecket tror jag att löftet om tid brutits ganska snabbt och Rúben hade ersatts med en nödlösning för att hålla klubben kvar. 


Rúben Amorim kommer få tid av klubbledningen. 

Till skillnad från Schalke har United med andra ord lite mer andrum och har därmed råd att lita på sin tränare. Däremot befinner sig United i en del ekonomiska problem. Med tanke på hur dyrt man har värvat de senaste åren finns det inte längre några pengar kvar att spendera och nya delägarna INEOS med Sir Jim Ratcliffe i spetsen har börjat ta åtgärder för att spara och tjäna pengar. Under övergångsfönstret i sommras agerade klubben på ett sätt som gav mig hopp. Man lyckades värva etablerade spelare för rimliga summor och istället för att betala överpris för sitt förstaval gick man vidare med andra alternativ. 

Att däremot sparka personal som varit i klubben hur länge som helst, dra in personalbonusarna och höja biljettpriserna till matcherna är inte rätt sätt att ta klubben framåt. Klubben sparar knappt in någonting på att agera på det sättet samt att det nya ägarskapet direkt vänder supportrarna mot sig. Fokus bör istället ligga på spelarförsäljningar. Få in övergångssummor och bli av med stora lönekostnader. Lyckas klubben med det kommer den negativa trenden att vända, tids nog.


Hur ser framtiden ut för United? Är INEOS och Jim Ratcliffe rätt ägarskap för att ta klubben in i en ny era? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet men håll en god ton!

GGMU

 


 

Hugo Cederborg2025-02-24 19:12:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo