Månadskrönika: Januari
Rashford hamnade i rampljuset men av fel anledningar

Månadskrönika: Januari

Januari var en månad som präglades av händelserna utanför planen. Kuppen av Omar Berrada från stadsrivalerna borde ha varit den stora nyheten. I stället var det Rashford som fick uppmärksamheten efter en festkväll i Belfast

United inledde året med tre spelade matcher. Två vinster i FA-cupen mot Wigan och Newport County. En svängning 2–2 match mot Tottenham blev det i ligan. Inför matchen mot Woles ligger United på nionde plats i Premier League. Rent fotbollsmässigt finns det inte mycket att prata om. I stället tänkte jag skriva om tålamod.

Årets säsong har minst sagt varit dränerade. Dåliga resultat på planen, en lång skadelista och flera konflikter gällande spelare. Sancho-sagan har vi kunnat sätta på paus för stunden efter han stack tillbaka till Dortmund på lån. Jag hoppades och bad om att januari 2024 skulle få bli en lugn månad. Vi alla behövde en färsk start på året efter allt som har varit.

Marcus Rashford gick ut förra torsdagen och sjukanmälde sig inför fredagens träning. Situationen har blivit avhandlad och enligt Erik ten Hag är fallet stängt. Rashford har själv tagit ansvar för händelsen och vi alla kan gå vidare. Det är inte första gången som Rashford hamnar i blåsväder. Efter derbyförlusten mot Man City gick Rashford ut och firade sin födelsedag i Manchester. Detta kanske borde ses vara en petitess då han har inte begått ett brott och har sagt förlåt. Men jag känner en enorm frustation då detta var droppen som fick bägaren att rinna över.

Det Rashford har åstadkommit utanför planen är helt otroligt och han har varit en bärande figur i flera säsonger. Han har under längre tidsperioder spelat med skada och offrat sin kropp för lagets bästa och har gjort 127 mål. Men denna säsong känns det av nån anledning annorlunda. Hela laget har haft en dålig säsong men med Rashford är problemet att han stundtals känns ointresserad, både på och utanför planen. Pressen på honom att prestera kommer alltid vara större eftersom han är en akademispelare och kommer ifrån Wythenshawe. Därför borde man också förvänta sig att han förstår innebörden av att bära klubbmärket. Supportrar har haft tålamod med Rashford men det kan samtidigt vända snabbt om man inte visar sig vara 100 procent engagerad. Jag tror att frustationen som finns gällande Rashford är en blandning mellan höga förväntningar och att man vill han ska vara framgångsrik. Det finns fortfarande mycket tid kvar i årets säsong för Rashford att vända på detta men det blir ett test av hans karaktär.

Med tanke på säsongens utveckling bör Erik ten Hag vara en tålmodig människa för att konstant reda ut dessa händelser som inte alls har något med fotbollen att göra. Hela hans United-sejour har varit fylld med spelarkonflikter. Hur länge orkar en tränare att hantera dessa konflikter och skadelistor innan man blir galen? Om han inte redan var flintskallig hade han antagligen vid detta lag dragit ut vartenda hårstrå från skallen. Nederländaren hade en bra första säsong men vi har inte sett en utveckling i spelet och United har fortfarande inte en tydlig spelfilosofi. Hur länge orkar man att vänta tills vi få se den fotbollen som han visade upp i Ajax?

Nederländaren måste tänka på hur mycket tålamod INEOS och Ratcliffe. Anställningen av Omar Berrada signalerade att Ratcliffe vill se förändringar så snabbt som möjligt. Berrada visade i Man City att han är en person som kan nå framgångar genom kloka värvningar och accepterar inte medelmåttighet. Presterar en spelare inte inom en eller två år skickas de i väg. En hänsynslöshet som har saknats i klubben. Berrada få vänta tills sommaren innan han kan påbörja sitt arbete på riktigt.

Marcus Rashford och Erik ten Hag är två personer som jag verkligen vill ska lyckas. Men det finns inget som tyder på att ten hag är tränaren som kommer leda United nästa säsong. Samma princip gäller Rashford och frågan kan ställas om han är personen som kan ta United tillbaka till toppen igen. United är ett projekt och det krävs att ha ett längre perspektiv i återuppbyggandet. Ten hag och Rashford är två av huvudaktörerna i detta projekt och förra säsongen bevisade dem varför vi ska behålla förtroendet. Nu är det dags för dem igen att belöna vårt tålamod.  

Eric Länje2024-02-01 12:41:37
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham