Månadskrönika: JANUARI
Nederländaren Wout Weghorst som anslutit under januari.

Månadskrönika: JANUARI

Bara timmar kvarstår av januari och denna säsongs vinterfönster. Tänkte med denna text redovisa hur vi har agerat på övergångsmarknaden samt om jag tycker det är tillräckligt. Jag ska även tänka tillbaka på de 5 bästa januariövergångarna vi gjort genom åren enligt mig. Häng gärna med!

Ut: Martin Dubravak (avslutat lån)

In: Jack Butland (lån) Wout Weghorst (lån)

Erik ten Hag har varit väldigt tydlig med att han vill ha tre stycken målvakter i truppen. När lånet av Dubravak avslutades så vart lösningen att låna in reservmålvakten från Crystal Palace - Jack Butland. En målvakt som jag mest förknippar med hans sejour i Stoke City. Det är en målvakt med viss PL rutin, även om det bara är två säsonger som första burväktare. Men det är ganska tydligt att Erik ten Hag inte är för imponerad av de målvakterna som finns i truppen bakom David De Gea. Detta är inte heller en målvakt som går in och konkurrerar med David De Gea om förstaplatsen. Med det man har sett av honom från tiden i Stoke så är han absolut en fullgod andramålvakt eller tredjemålvakt för oss resterande säsong. Känslan är nog ändå att man kommer kolla närmare på att värva en målvakt till sommaren för att konkurrera med David De Gea nästa år. Även om jag håller David De Gea väldigt högt så tror jag han skulle må bra av att få lite konkurrens om förstaplatsen.

Nästa spelare in var Wout Weghorst. En spelare som jag inte haft så bra koll på innan han dök upp på Uniteds radar. Sen har man självklart läst in sig mer på resliga Nederländaren. Vi behövde få in en anfallare i januari efter Ronaldo lämnat klubben och det föll på den 1.97 meter långa Nederländaren som närmast kommer från en lånesejour i Besiktas där han gjorde 9 mål och 2 assist på 18 matcher. Att man en än gång lånar in en anfallare tycker inte jag är det bästa alternativet även om jag tycker Weghorst känns mer spännande än Ighalo gjorde. Nu kommer ju även Weghorst in i ett lag som fungerar väldigt bra vilket så klart gör det enklare för honom att hitta sin roll i detta lag. Vi ska komma ihåg att vi är fortfarande kvar i alla turneringar, vilket kommer kräva att vi har en bred trupp. VI har redan sett Weghorst debutera och jag tycker vi ser att det kommer vara en nyttig spelare för oss i vår. Speciellt i det presspelet som jag är överraskad att han är så pass bra i som han faktiskt varit. Men han känns ändå som en korttidslösning. Förhoppningsvis så kommer det läggas mer krut på denna position i sommar för att hitta en långsiktig lösning.

Jag tycker vi under detta fönster skulle ha kollat lite på mittfältare då jag tycker vi är lite tunna där. Speciellt med skadan på Donny van de Beek och nu kanske även Christian Eriksen som kan vara borta en tid framöver. Vi vet att Erik ten Hag inte är så sugen på att rotera i sin startelva. Min rädsla är att vi tröttar ut vissa spelare då vi verkar gå långt i alla turneringar och att vi är med och slåss om topp 4 placeringarna i ligan. Samtidigt ser vi de andra lagen spenderar rätt friskt i januari med Chelsea, Liverpool, Arsenal och Newcastle som alla förstärker sina lag. Försäljningen av klubben kan självklart vara en orsak till att vi inte spenderar pengar nu i januari. Med det sagt så är jag rätt nöjd med truppen vi har just nu, även om mittfältet ser lite tunt ut som jag har varit inne på. Förhoppningsvis kan även Jadon Sancho komma tillbaka i spel i vår och vissa vilken bra spelare som finns där. Nu tror jag vi löser en topp 4 placering och det var ju det som var det stora målet denna säsong. Om det även blir nya ägare inför sommaren så tror jag Erik ten Hag kan bygga vidare inför nästa säsong.

Vi ska även nämna att vår svenska Anthoney Elanga kan lämna på lån under sista dagen då vi har fått in många bud på honom. Inga beslut tagna när denna text skrevs men tycker han skulle må bra av att gå på lån. Han behöver speltid för att fortsätta utvecklas och just nu ser jag inte att han får det hos oss.

Så vad är topp 5 januarivärvningar genom tiderna för oss enligt mig. Först vill jag säga att när jag gått tillbaka och kollat så har vi inte gjort så många värvningar i januari. Men vi har några guldkorn jag ska lyfta upp här.

5. Juan Mata
Juan Mata letar sig in på min lista på plats nr 5. Säger kanske lite om att vi inte gör så många värvningar i januari helt enkelt. Men samtidigt tycker jag Mata får lite mycket skit när man pratar om honom. Visst, han kom inte upp i nivån han höll i Chelsea men han fick inte heller spela på sin favoritposition så mycket hos oss. Utan blev ofta satt ute på en kant. Han anländer säsongen 13/14 från Chelsea för 37,1 miljoner pund vilket var klubbrekord just då. Det man mest kommer ihåg från övergången är att han anländer i helikopter till Carrington och tas emot av en pressad David Moyes. Han gör inget dåligt första halvår utan landar på 6 mål och 4 assist på 15 matcher i ligan. Han har även efter det fortsatt att göra både mål och assist för oss fram till 2022 då han lämnar efter hans kontrakt gick ut. Han har även 4 titlar under bältet med oss, 1 Fa-cup, 1 Liga-cup, 1 Community Shield och 1 Europa League titel. 51 mål på 285 matcher är ett helt okej facit tycker jag. Detta gör att han kvalar in på topp 5 på min lista.

4. Andy Cole
Nu går vi tillbaka till säsongen 94/95 och januari när Andy Cole kommer till klubben från Newcastle för 6 miljoner pund. 12 mål på 18 matcher första halvåret talade för att han skulle bli en viktigt pjäs i Sir Alex Fergusons bygge. Han forsätter göra mål genom United-karriären och landar tillslut på 121 mål på 275 framträdanden. Han bildade ett riktigt vasst anfallspar med Dwight York under ett par år och var en bärande del i det lagat som 1999 vann trippel med United. När sen Ruud van Nistelrooy köptes inför säsongen 01/02 så innebär det att han får mindre speltid vilket också leder till att han lämnar klubben under december månad. Under tiden i United vann han 5 PL, 2 Fa-cupen och 1 CL titel.

3. Bruno Fernandes
Bruno en flygande start på Unitedkarriären. Många hade nog velat se honom ansluta redan på sommaren som det pratades om, men vi fick vänta till januari säsongen 19/20 innan det blev verklighet. 8 mål och 7 assist på 14 matcher i ligan första halvåret är sjuka siffror. Vi fick inte bara in en poängfot utan en spelare som man skulle hata om han spelade ett annat lag. Känslan är att ett gult kort alltid hänger i luften när han går in i en duell då det alltid är 100% från portugisen. Även om poängen inte rullar in i samma takt i år som innan så är han fruktansvärt viktigt för oss med sina löpningar, både i djupled men kanske framförallt i presspelet. Han har inte vunnit några titlar med oss än så länge. Men min känslan är att med Erik ten Hag vid rodret så kommer nog titlarna även för våran Bruno ramla in. Kanske börjar det redan nu i februari då han kan vinna Carabao Cup.

2. Patrice Evra
Säsong 05/06 kommer en då 24 årig vänsterback från Monaco. Trots ett litet knackigt första halvår så gjorde han vänsterbackspositionen till sin. Han stannar i klubben fram till 2014 då han lämnar för Juventus. En spelare som alltid gav allt för oss och han har blivit lite bortglömd kan jag tycka när man pratar om bästa spelarna för oss genom tiderna. Han har ett stor United-hjärta vilket man inte minst har sett efter karriären. Många förknippar nog Evra med kontroversen han hade med en viss Luis Suarez i Liverpool, och kanske främst med hans firande framför Suarez efter vi vunnit med 2-1 på Old Trafford säsongen 11/12. Vad har han vunnit med oss då: 5 PL, 3 Liga-cup, 4 Community Shelds, 1 Klubb VM och 1 CL. Han spelade hela 3 CL finaler för oss.
Mitt bästa minne av honom är från säsongen 12/13 och en match mot Bayern Munchen i en CL-kvartsfinal. Han får en drömträff med vänstern strax utanför straffområdet rakt upp i krysset. Har ni inte sett detta så kolla gärna upp det. Ett av de finaste målen i våran långa historia. För mig är han given på vänsterbacken om jag skulle ta ut mitt bästa United-lag genom tiderna.

1. Nemanja Vidic
Inte nog med att vi hämtar in Evra, utan vi köper även en av de bästa backarna vi någonsin sett i den röda tröjan i samma fönster. Även Vidic 24 år gammal när han kommer från Sparta Moscow. Det hade pratat om just Vidic i ca två års tid innan det blev klart att han skulle ansluta. Efter en lite tuffare första halvår i klubben tog han verkligen sin plats jämte Rio Ferdinand året efter och vilken succé det blev får man säga. Dessa två kompletterade varandra perfekt och nu i efterhand får man nog säga att vi aldrig sett ett bättre mittbackspar i PL. Även Vidic lämnar klubben 2014 för Italien men då för Inter. Jag tror hans tuffa spelstil gör att han har blivit så älskvärd av United-supportrar runt om i världen. En spelare som aldrig vek ner sig och gav alltid 100 % i varje närkamp. Han är inte bara våran bästa januari-värvning någonsin, utan jag vågar påstå att han är den bästa januari-värvningen som något lag någonsin gjort. Exakt samma titlar som Evra har vunnit finner vi även i Vidic trofé skåp. Han var även första back som vann priset Premier League Player of the Season. Inte bara en gång utan två, säsongen 08/09 och 10/11.

Har ni några andra värvningar ni tycker platsar på listan? kommentera gärna här under.

GGMU
 

Marcus Sundellminiraka@hotmail.com@Miniraka2023-01-31 06:27:04
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham