Månadskrönika: MARS
En säsongsdefinerande månad väntar för ten Hag och Bruno.

Månadskrönika: MARS

Ett felfritt februari med första trofén på flera år följdes upp av en smärtfylld kväll på Anfield. Erik ten Hag har tvingats att bli van i hur man hantera skeppet genom rockiga vågor och kommer att testas åter en gång när vi närmar oss slutspurten av säsongen. En säsongsdefinerande månad har vi framför oss.

Tittar man på Manchester Uniteds mars kan det inte ses som något annat än som en godkänd månad. Vi är kvar i alla turneringar med redan en trofé i skåpet och fortfarande kvar i topp fyra racet. Men det finns en asterisk från månaden som man sent kommer glömma.

United inledde årets säsong med två riktigt tunga förluster. Förlust hemma mot Brighton och 4–0 mot Brentford. Men säsongen vände vid segern mot Liverpool där Sancho snurrade runt Van Dijk och Rashford startade sitt målskytte. Åtta månader senare ställs man återigen mot rivalen med en udda känsla av optimism och man faktiskt kanske lämnar Anfield med tre poäng. Senast vinsten kom 2016 när Rooney dunkade in bollen. Ni alla vet hur matchen på Anfield slutade. Jag har heller inget sug att gå in i detaljer om den. Utan det har mina kära medskribenter skrivit och poddat om. 

En smärtsam käftsmäll och väckarklocka för oss alla. Kanske detta är vändningen återigen fast på det motsatta hållet? Kanske detta är början på förfallet av Uniteds säsong? Det var mina spontana tankar direkt efter matchen. En växande oro att det ska bli som det har varit de senaste åren. Spelare utan självförtroende som tappar allt vid en motgång och en tränare som saknar ledarskap. Men ten Hag har snabbt blivit van vid stormiga hav och håller sig lugn. Hans United viker inte ner sig utan i stället ser till att United går vidare i FA-cupen och säkrar en kvartsfinal i Europa League. Att man gör fyra mål hemma mot Real Betis räcker inte, utan han gestikulera och skriker till sina spelare med tre fingrar uppe i luften, "You owe me three more" 

När det väl verkar som att det har lugnat ner sig skapas en annan kris när Casemiro fick sitt andra röda kort i årets säsong. Vår Rolls Royce har tagit smeknamnet ”Red Devils” lite för ordagrant sen han anlände till Manchester. Är det ett rött kort? Det kan diskuteras men det är bara att acceptera att de blir fyra matchers avstängning, vilket blir ännu ett test för ten Hag. Angående röda kort så fick vi se Fulham totalt kasta bort en match och vi fick fira ett segermål av Marcel Sabitzer som verkade vara på gång. Men det får aldrig vara en lugn stund för ten Hag, då Sabitzer plockade på sig en skada med just Ralf Rangnicks Österrike. Mittfältsduon ”McFred” är och kommer förbli odödlig. Hur ska duon nu hantera pressen och kraven från ten Hag? Kan McTominay bara hålla upp sin skotska form får vi en modern Darren Fletcher på mittfältet och förhoppningvis kan en brasilansk pastor frälsa oss. 

Ett försvagat United mittfält inleder april med att möta ett revanschsuget Newcastle på St. James Park. Ännu en gång kommer ten Hag bli testad som tränare. Hur ska han hantera den nuvarande mini-skadekrisen och vem kommer att steppa upp i Casemiros frånvaro? Men ten Hag har alltid rest sig och motbevisat sina tvivlare hittills. Det är en tråkig klyscha men alla matcher oavsett månad är såklart viktiga. Men jag har en magkänsla att april månad kommer att avgöra väldigt mycket för Uniteds del. Blir det en biljett ner till finalen i Budapest och får vi ett potentiellt Manchesterderby på Wembley? Klarar vi av allt detta utan Casemiro? Många frågor som väntas att besvaras. Dock har jag kanske för den första gången på länge lite naiv optimismen att United kan lösa detta och den främsta anledningen heter Erik ten Hag.

Hur tänker du om månaden som gått? Skriv era tankar nedan i kommentarsfältet. 

TV: United vände och vann efter kaosscenerna
 

Eric Länje2023-03-31 05:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham