Månadskrönika: OKTOBER

Månadskrönika: OKTOBER

Så har plötsligt även oktober månad formligen flugit förbi. En matchtät månad i väntan på att en kritiserad VM-turnering ska ha sin början. Denna intensiva period blir också ett utmärkt tillfälle att skärskåda hur ten Hags lagbygge börjat forma sig och det ska vi göra genom att jämföra det hela med – ett bygge av en bil.

Sa han verkligen ett bygge av en bil?
Ja, det är rimligt att ställa sig frågan vad undertecknad är påväg att ta er med på för typ av resa under denna krönika. Särskilt då jag på intet sätt varken är särskilt kunnig eller för den delen intresserad av bilar på fler sätt än att den gärna får fungera smärtfritt och lyckas ta mig från punkt A till punkt B. Men även om mina förkunskaper är ringa, så menar jag att det finns en del likheter mellan det lagbygge som håller på att snickras samman och de vitala och mindre vitala egenskaper som en bil besitter. För att just kunna göra den resa mellan de två punkterna jag nämner här ovan.

Med undantag från månadens första mardröm till match mot de ljusblå från Manchester, så har United haft en stark månad i Premier League-spelet. Tre vinster och två kryss på de fem matcher som spelats får anses vara godkänt och även om det inte rasslat in bollar i motståndarmålen, så har det ändå kunnat skönjas att spelet så sakteliga blir bättre och bättre och att man i högre utsträckning tar sig till klara målchanser i matcherna. En stor anledning till att det börjar se bättre ut är att laget för närvarande just jobbar mer som ett lag. I detta lag finns det såklart en del spelare, eller beståndsdelar om man så vill, som visat sig vara lite mer viktiga i att det just sett ut som det gjort under den månad vi nyss stängt. Det är dessa som jag nu vill lyfta fram med denna aningen märkliga jämförelse som jag precis presenterat för er som läsare.

Kopplingen och växelspaken
Utan dessa beståndsdelar så är det väldigt svårt att kunna färdas någonstans med bilen överhuvudtaget. Då spelar det ingen roll om sätet är bekvämt eller om den kostat multum att producera. Framåt kommer vi inte att kunna åka ändå. För mig har den spelare som personifierat dessa delar utan tvivel varit Christian Eriksen. Dansken har en fantastisk förmåga att ta rätt beslut och styra tempot med ett mjukt handlag i matcherna, vilket gjort att det börjat se ut som att man faktiskt har en tanke med det man försöker göra på planen. Bruno Fernandes hade nog gärna sett att det var han som skulle likställas med dessa funktioner, men här blir det mer av att hoppa över växlarna och en skakig åktur som inte sällan ramas in av att medpassageraren ger en blick som med all önskvärd tydlighet just berättar att det här var inte så vidare värst trevligt. Men i Eriksens fall spelar det ingen roll om det handlar om att varva ner och starta om på tvåans växel, eller om det är läge att trycka in sjätte växeln för att sätta in en dolkstöt på motståndaren – han behärskar denna del i bilens framfart på ett sätt som ingen annan mäktar med.

Katalysatorn, tändningen, drivmedlet…
…ja praktiskt taget allt som sprakar till för att få motorjäkeln att kicka igång, det kan vi tillskriva Lisandro Martinez. Sällan har ett nyförvärv varit så lätt att älska på så kort tid som Lisandro Martinez. Han må som bekant vara ett gäng äpplen hög, men krigar och tävlar som om han såg sig själv med samma kroppshydda som Jan Koller (läsare födda på 00-talet får googla för referensen...). Han är den enskilt viktigaste spelaren när det kommer hjärta och inställning. Något som jag själv eftersökt under en lång, lång tid och som jag är innerligt glad över att vi fått in i laget. Även om jag just likställt honom med de underliggande och inte alltid så synliga delarna på bilen, så är det kanske samtidigt de allra viktigaste för att kicka igång den. Utan Martinez finns det inget för Eriksen att styra farten med.

Sportpaketet
Man ser ju såklart gärna att kärran man kör runt i har några finesser också. De där delarna som man gärna nämner för kollegorna på jobbet, eller för polaren inte ens har backkamera på sin bil. Inte sällan önskar man att man har ett sportpaket, kanske innehållandes en turbo-funktion eller att du lan byta låt din spellista genom noga och välriktade trumslag på ratten. För dessa finesser är det ett knippe av spelare som stått för. Antony gjorde avtryck med mål direkt i debuten, Fred har i stundom tider mer agerat som självaste Ronaldinho gjorde under sin storhetstid och Bruno Fernandes blandar och ger även i denna kategori över egenskaper. Men den spelare som allra klarast stått för detta den senaste tiden är Marcus Rashford. Glädjande av många skäl, men vi var nog få som trodde att det skulle bli så pass mycket bättre från hans fötter som det faktiskt blivit. Särskilt med tanke på de senaste säsongernas djupa dalar. Men här får vi verkligen vara glada över att vi lyssnade på bilmekanikern och valde att uppdatera mjukvaran till den senaste versionen, för hela körupplevelsen har blivit så mycket roligare sedan dess.

Men så börjar den där j***a lampan att lysa
Ett supporterskap är en lidelse. Ett bilägarskap likaså. Trots att man totalt sett är nöjd med sin körupplevelse och att alla tillval man betalat för verkar fungera som de ska. Så ska den satans varningslampan på instrumentpanelen göra sin närvaro känd genom att säga, ”HÄR ÄR JAG!”. Ibland är det ingen som vet varför den lyser, är det något fel? Behöver något repareras? Eller vill den mest säga hej för att vår tillvaro inte ska få kännas för bra allt för länge. Cristiano Ronaldo är denna lampa som poppat upp och dragit ner sinnesstämningen i en annars så ljus och glädjerik tid som nyss passerat. Hårt kanske. Men ja, det har för egen del tagit från energi att behöva läsa eller höra om de fasoner som pågår från honom och som oundvikligt gör att chaufför ten Hag behöver göra dessa noggranna kontroller gång efter annan.
--
Så, vi må kanske inte helt lyckats med bygget ännu men vi ser sannerligen ut att vara på rätt väg. Vad som nu kommer att bli intressant är om de beståndsdelar som lyfts upp i denna text fortsätter att vara pålitliga även nu när däcken ska bytas i vinter, samt om vi kanske kan bli kvitt den där varningslampan en gång för alla…

Hur skulle du beskriva oktober månad? Lämna gärna en kommentar och gör din röst hörd!
 

Andreas Astegren@astegren2022-11-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham