Etihad Stadium, 2022-10-02 15:00

Manchester C - Manchester U
6 - 3

Manchester City 6 – 3 Manchester United
För andra gången i årets säsong släppte United in fyra kassar i första halvlek

Manchester City 6 – 3 Manchester United

Det blev ännu en smärtsam eftermiddag på Etihad när rivalerna körde över United. Ett missvisande resultat, där City kunde ha gjort tio. Det var ett karaktärslöst United som blev sönderplockat under första halvlek och åkte på en rejäl ”reality-check”.

Sammanfattning:
Som förväntat var det hemmalaget som började med bollinnehavet och målchanserna. Haaland behövde bara tre minuter för att komma till en målchans vars nick blev blockerad på målinjen av McTominay. Returen landar hos De Bruyne som får skott räddat av De Gea. Fyra minuter senare stänkte Foden upp bollen och United frenetiskt försökte få någon struktur i spelet. 

Uniteds tama målchanser kom på kontringarna då man spelade med en låg defensiv. När möjligheter fanns att vända på spelet saknade man precision och det första skottet på målet var ett strumprullare från Eriksen. City fortsatte att ha tryck och skulle till slut utöka på en hörna. Haaland som var markerad av Eriksen kunde ta sig fram och nicka in andra målet. Några minuter senare hittade De Bruyne norrmannen igen. Nu på den bortre stolpen efter att ha löpt sig fri från Varane. City skulle gå in i halvtidsvilan med fyra gjorda mål efter att Foden gjorde sitt andra.

I andra halvlek skulle United försökte hålla hedern intakt. Men de flesta United supportrarna hade sett tillräckligt och valde att lämna Ethiad. De som stannade kvar fick se en reducering av Antony och två av inbytte Martial. Men både Haaland och Foden skulle göra hattrick. Ridå.

Manchester City (4-3-3): Ederson ­– Walker (Gomez, 41´), Akanji, Ake, Cancelo ­– De Bruyne (Álvarez, 76´), Gundogan (Palmer, 75´), Silva – Foden (Mahrez, 75´), Haaland, Grealish (Laporte, 75´)

Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Dalot, Varane (Lindelöf, 41´), Martinez, Malacia (Shaw, 46´) – McTominay (Casemiro, 59´), Eriksen – Antony, Fernandes, Sancho (Fred, 70´) – Rashford (Martial, 59´)

Statistik: 
Resultat: 6–3
Målskyttar med assist: Foden (Silva), Haaland (De Bruyne) 2x, Foden (Haaland), Antony,  Haaland (Gomez), Foden (Haaland), Martial 2x.
Avslut: 22 – 12
Avslut på mål: 10 – 8
Gula/röda kort: 0/0 – 3/0

Bäst i United: Martial & United supportrar som var kvar på arenan hela matchen.

Fem tankar om matchen

1. Massaker på Ethiad
Spelmässigt och siffermässigt blev United totalt överkörda. Man kunde inte ens sätta tio passningar i rad innan man slarvade bort bollen i farliga områden. Mentalt var man inte alls med och det kändes som man hade förlorat kampen redan innan matchen spelades. Det blev lite bättre till andra halvlek men matchen var redan död och om man ska vara ärlig spelade City bara ut matchen. Guardiola får alltid igång sina spelare till derbymatcherna. Så här löpvilliga och påtända har City inte varit på hela säsongen. Vår tränare måste hitta ett sätt att få påkopplade huvuden direkt från start. Sen är det värt att tillägga att Guardiola har varit i City i sex år och har fått bygga upp detta laget. Erik ten Hag har bara varit i rodret i tre månader. Samt att ten Hag ska försöka bygga upp ett nytt hus, samtidigt som det brinner.

2. Svår dag för ytterbackarna
Alla i truppen hade en horribel dag men speciellt våra ytterbackar. Foden och Grealish hade stora övertag mot Dalot och Malacia. Redan i första halvlek hade de båda fått gula kort. Malacia fick även bytas ut redan till andra halvlek med hur mycket Foden tog sig förbi honom. Det blev en dominoeffekt eftersom det ledde till att Varane och Martinez blev väldigt isolerade och hamnade under ännu mer press. När vi väl pratar om våra mittbackar för det oss vidare till min nästa tanke. 

3. Martinez och Varane förlorade kampen
Haaland kändes som han var Ivan Drago från Rocky 4 då han antagligen är inskickad från ett laboratorium för att hämna sin pappa. Som Ivan i filmen, mördade han vårt försvar. Jag kan fortfarande inte släppa varför Eriksen markerar Haaland på hörnan. På Haalands andra mål tappar Varane honom. Varane i synnerhet hade en svår dag och man kan bara hoppas att han är tillbaka snabbt. Lindelöf kom in och gjorde inte saken bättre. Svensken tappar honom när Haaland fick fullborda sitt hattrick. Martinez tappade sina spelare flera gånger. Mittbacksduon förlorade kampen och gjorde sina sämsta prestationer hittills i den röda tröjan. 

4. Fyra insläppta mål under en halvlek igen
En repris från Brentfordmatchen och det handlar enbart om attityd. Ingen som är villig att ta duellerna, stå emot City eller spela sig fram. Vad är det exakt som orsakar detta? Kanske är man naiv i spelet på den defensiva planhalvan eller gör spelare inte sina uppgifter. Det är en blandning av allt möjligt tror jag. Attityden från de fyra raka vinsterna försvann helt. Det går inte att peka på specifika spelare som orsakar detta utan det handlar om kollektivet. Det är något som man måste lösa direkt ifall man ska ta en topp fyra plats. 

5. Vad sker härnäst?
Jadu, Erik ten Hag. Hur ska du styra upp skeppet härifrån? Trots att har blev totalt utspelade måste man ha fortsatt förtroende för nederländaren. Det har bara gått tre månader. Men det är oroväckande att efter bara sju matcher har vi i två släppt in fyra mål under första halvlek. Detta långa uppehåll kom i helt fel tid för United för man var i bra form och strålade av självförtroende. Det var det helt motsatta idag i 90 minuter. United tappade mittfältet och försvaret blev helt utan uppbackning när City gick framåt. McTominay och Eriksen har fungerat bra över en längre tid och med tanke på tidigare resultat fanns det ingen anledning att ändra i truppen. Casemiro bör dock framöver komma in i det mittfältet. Matchen blev en smärtsam påminnelse hur långtifrån vi är toppen i Premier League. 

Vad säger ni om derbyförlusten? Vart nånstans gick det fel och vad borde Erik ten Hag gjort annourlunda? Skriv era åsikter i kommentarsfältet. 

GGMU
 

Eric Länje2022-10-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham