Manchester U - Newcastle
0 - 0

Manchester United 0 - 0 Newcastle
Ett spelförande Manchester United som inte fick hål på ett stabilt Newcastle.

Fortfarande skiljer det en poäng mellan Manchester United och Newcastle efter söndagens 0-0 match på Old Trafford. Ett Manchester United som ägde bollen för det mesta men inte tog vara på spelövertaget och ett Newcastle som visar en stabilitet man inte sett på många år.

Sammanfattning:
Innan matchen berättade Erik ten Hag att Christian Eriksen saknades på grund av sjukdom och även Marcus Rashord inte var redo för 90 minuter då han också känt sig sjuk.

En första halvlek där Newcastle skapade ett par farliga lägen på fasta situationer där de är väldigt starka och vinner mer eller mindre alla nickdueller i offensivt straffområde. Bästa läget för Newcastle fick Joelinton som först nickade i ribban och sen tog sin egen retur och nickade i stolpen. Manchester United fick sin bästa chans efter en snabb omställning där Jadon Sancho hittar fram till Antony som inte kunde överlista Nick Pope i målet. Annars ett Manchester United som ägde bollen men som slarvade i de avgörande passningarna.

Andra halvlek tar Manchester United över mer och mer av spelat men har svårt att komma till de riktigt vassa lägena. Ett Newcastle som ligger rätt och spelar mer och mer på resultatet ju längre matchen går. Manchester United skapar några halvchanser, bland annat får Ronaldo ett fritt läge men blir störd i skottögonblicket. Fred får ett gyllene läge att göra mål och har mer eller mindre öppet mål men styr inspelet från inhopparen Rashford utanför. Rashford får sen den bästa chansen att avgöra matchen på tilläggstid, men nicken smiter utanför stolpen.

Det vart verkligen inte den fartfyllda fotbollen vi blivit bortskämda med de senaste åren dessa lag emellan och resultatet skrevs till 0-0. Nu väntar en kort vila innan Manchester United tar emot Tottenham på onsdag.

Manchester United: (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane, Martinez, Shaw - Casemiro, Fred, - Sancho, Fernandes, Antony, Ronaldo (Rashford 71’)

Newcastle: (4-3-3): Pope - Burn (Targett 78’), Botman, Schar (Lescelles 91’), Trippier - Guimaraes (Wilcock 78’), Joelinton, Longstaff -  Almiron, Wilson (Wood 78’), Murphy (Fraser 59’)

1. Hemmaborgen?
I införrapporten skrev jag om att vi måste göra Old Trafford till vår hemmaborg igen. Vad fick vi se då?
En första halvlek som jag tycker var jämn i spelet. Newcastle hade de bästa lägena att ta ledningen, med en nick i stolpen och och en i ribban. Även om vi har mycket bollinnehav så kommer vi inte till de riktigt bra lägena. Andra halvleken börjar även den jämn men tycker vi ju längre matchen går får mer och mer kontroll på matchen. Vi återvinner bollen snabbt efter vi har tappat den och sista 20 minuterna parkerar vi på Newcastle planhalva. Vi fick även ett jätteläge att avgöra matchen på tilläggstid då Casemiro hittade in till en fristående Rashford som tyvärr nickade utanför. Mål där och man hade verkligen pratat om ett sent avgörande på ”Fergie Time” igen.

Efter den här matchen är ändå min känsla positiv. Tycker Erik ten Hag håller på att bygga något bra. Jag tvivlar inte på att vi kommer få se oss vinna mer matcher på hemmaplan än vad vi har sett de senaste åren och det känns positivt.

2. Avsaknaden av Christian Eriksen
Att Christian Eriksen har blivit en viktigt pusselbit i vårat offensiva spel redan nu syntes väldigt mycket i denna match. Sjukdom höll den danske spelfördelare borta från dagens match och hans ersättare Fred har inte i närheten av samma passningsfot som honom. Vid många tillfällen får Fred bollen några meter utanför Newcastle straffområde i bra läge för skott eller ett inspel men chanserna rinner oftast ut i sanden.

Förhoppningsvis är Eriksen tillbaka mot Tottenham på onsdag, för vi behöver verkligen honom.

3. Avsaknaden av byten
En Rashford som bytte av Ronaldo i 71 minuten var det ända bytet Erik ten Hag gjorde i matchen. Jag kan tycka att vi skulle gjort ett eller två byten till. Speciellt när vi hade det trycket på Newcastle under sista 20 minutrarna som vi hade. Jag vet inte vad det är som gör att inte en Garnacho eller Elanga får chansen att komma in på planen. Erik ten Hag litar väldigt mycket på den startelvan han ställer ut på planen, det har vi sett tidigare under säsongen. Det är klart att spelare som Antony, Bruno eller Sancho alla kan blixtra till och göra ett mål ur ingeting, men jag tycker Erik ten Hag skulle gjort något byte till.

4. Casemiro
Bäst på planen idag tycker jag Casemiro är. Han har något felpass och kommer lite fel i någon situation i början, efter det är han just det stabila ankaret på mittfältet som han ska vara. Jag tycker han ligger helt rätt i positionsspelet genom resten matchen, lugn med bollen. Det är även han som slår fram passningen till Rashfords chans på tilläggstiden med en underbar yttersida.

5. Ojämnheten i VAR
Då sitter man här igen och funderar över hur det kan vara så olika bedömningar av straffsituationer från VAR. Vi hade fyra situationer i matchen jag tycker man kan diskutera. Wilson som blir stoppad av Varane i första halvlek, sen Ronaldo, Sancho och Casemiro som alla blir hindrade i straffområdet i andra halvlek. Att det inte blir någon straff på någon av dessa situationer kan jag köpa. Men att det är så olika bedömningar i en liga som Premier League är inte okej. Med en annan VAR domare så hade vi kanske haft 2 straffar i denna match.

Just nu tycker jag inte det fungera med VAR i dessa situationer. Här tycker jag man kan ta efter hockeyn (NHL), där de har speciella videodomare som sitter på en plats och dömer i flera matcher samtidigt. Jag tror vi skulle få en jämnare nivå på besluten från VAR om fotbollen hade ett liknade sätt.

Vad har ni för tankar om matchen? Vad saknades för att vinna? Skriv gärna i kommentarsfälten.