Old Trafford, 2021-09-22 20:45

Manchester U - West Ham
0 - 1

Manchester United 0-1 West Ham United

Manchester United 0-1 West Ham United

West Ham tar revansch på United efter förlusten i helgen då man genom en gedigen försvarsinsats kan hålla undan sitt tidiga ledningsmål. Fiasko för United att åka ut redan ur första omgången och Solskjaer har lite att fundera över. 

Manchester United (4-2-3-1): Henderson - Dalot, Bailly, Lindelöf, Telles (Elanga 73’) - Van de Beek, Matic - Lingard (Fernandes 73’), Mata (Greenwood 61’), Sancho - Martial


West Ham (4-2-3-1): Areola- Fredericks (Coufal 17’), Dawson, Diop, Johnson - Kral, Noble - Yarmolenko, Lanzini (Fornals 69`), Masuaku (Vlasic`) - Bowen

West Ham kom ut med mycket fart och de första tio minuterna dominerades helt klart av gästerna. Detta gav även tidigt utdelning då Lanzini kunde raka in bollen i öppet mål efter fint förarbete från Fredericks. United är nära på att svara omgående efter att Mata prickat ribban och United börjar komma in i matchen. West Ham sjunker tillbaka i plan men är mycket kompakta och United har svårt att hitta fram till de riktigt bra lägena. Martial och Lingard har några bra intentioner men West Ham kan hålla undan sin ledning tills dess att Moss blåser för halvtid. 

United är laget som nu behöver jaga mål och därav är hemmalaget även det spelförande laget i hela andra halvlek. Men precis som i första är West Ham otroligt kompakta och ett allt mer stressat United har förbannat svårt att hitta fram till konkreta lägen. Det är först när Greenwood äntrar planen som saker börjar hända när han direkt kommer fri men får ej till avslutet. Även Elanga och Fernandes får hoppa in och pressen från United blir allt mer intensiv. Men chanserna uteblir och istället får West Ham flera superlägen i omställningar. Yarmolenko rundar Henderson men prickar stolpen och Noble missar friläge. Klockan tickar på och United kommer aldrig till läget vilket gör att man åker ut direkt från Carabao Cup. 

Statistik:
Resultat:
0-1 (0-1)
Målskyttar med assist: Lanzini (Fredericks)
Bollinnehav: 61%-39%
Avslut: 27-9
Avslut på mål: 6-3
Hörnor: 7-5 
Gula/röda kort: Mark Noble (Gult 57’)

Bäst i Man United: Donny van de Beek

Fem tankar om matchen:
United har fortsatt svårt med med lågt stående försvar                                       

Ett konsekvent problem hos Solskjaerd tid i United har varit lag som står lågt med sina lag. Jag förstår att stora rotationer såklart påverkar kvaliteten men skall man inte kunna kräva mer än ett bra läge på 90 minuter? Med spelare på banan som Martial, Sancho och Lingard finns det kreativitet som bör räcka men ändå lyckas man inte mot dessa typer av motstånd.

Vad kan de bero på? Det är självklart svårt att svara på men jag skulle peka på två saker. Delvis är Solskjaer ansvarig där spelidén ibland känns lite oklar om man jämför med tränare som Klopp, Pep och Tuchel. Sen tror jag även innermittfältet är en starkt bidragande orsak till detta problem. Som många vet är det Uniteds svagaste lagdel och när man har Freds och McTominays fötter blir passningstempot lidande. Detta är en viktig nöt för Solskjaer att knäcka om han vill ha en framtid inom klubben. 

Van de Beek med gryende form
För att då fortsätta på förra segmentet kan Van de Beek fortfarande bli en nyckel i Uniteds spelartrupp. Idag tycker jag han är klockren i det mesta där han är bra i både det korta och långa passningsspelet och därefter även en underskattad bollvinnare. Tidigare hade man argumentet att holländaren faktiskt inte imponerat så värst mycket på den knappa speltid han fått men nu har vi sett vad han kan. 

Fred har under en ganska lång period varit den mest bespottade spelaren i United och även om han löper något enormt och har sina styrkor så är Van de Beek överlägsen i de mesta aspekter spelarna emellan. Så ge han nu lite förtroende Solskjaer så kan mittfältsfrågan lösas utan ytterliga nyförvärv.

Sancho eller Greenwood?
Sancho kom in inför säsongen som en spelare av yppersta världsklass och hade höga förväntningar på sig inför årets säsong. Många trodde då att Greenwood skulle få en plats på bänken men när vi nu är några veckor in är det istället unge Mason som hett betydligt hetare ut. Med Rashford på gång tillbaka och där Pogba dessutom blivit placerad på en av kanterna.  blir de därför ett så kallat lyxproblem för Solskjaer att välja ytter. 

Sancho gör absolut ingen dålig insats och ser ut att komma in i det mer och mer. Men skall vi vänta på att Sancho hittar rätt när vi har en formstark Greenwood. Fotboll är en färskvara och därav skall Greenwood gå före just nu. 

Oroväckande trend de senaste matcherna 
United har som vanligt blandat och gett en del i början av säsongen. En bra start i ligan har nu följts upp av förluster i både Champions League och nu även uttåg ur EFl Cup. Ingen dålig start men Solskjaer skall absolut kunna få ut mer ur den här truppen än vad man än så länge. Vi har fått se smakprov på högsta kapaciteten i matcher som mot Leeds men på den senaste tiden har man mer att önska av spelet och resultaten.

Även med tanke på att spelschemat har varit relativt enkelt så hade man velat se formtoppen komma inom kort för snart har vi Pool, Spurs och City inom en kort tidsperiod. Med andra ord en avgörande period för säsongen om man vill utmana hela vägen i år. Ingen panik än men orosmolnen börjar sakta men säkert cirkulera över Old Trafford.

Stor credd till publiken!
Som avslutning på denna matchrapport vill jag passa på att berömma de röda djävlarna som finns på läktaren. Trots en sen onsdagsmatch med b-laget på plan tog sig hela 72000 människor sig till arenan för att stödja laget. En fantastisk siffra med tanke på omständigheterna som jag nyss nämnde och nu är det dags för laget att ge tillbaka för det stöd de får. 

Nästa match spelas mot Aston Villa på lördag innan man tar emot Villareal på onsdag nästa vecka vilket blir en nyckelmatch i CL. Vi blickar framåt och hoppas på 6 poäng i kommande två matcher. GGMU!

Erik Söderlund2021-09-23 15:20:29
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham