Old Trafford, 2021-01-09 21:00

Manchester U - Watford
1 - 0

Manchester United 1 – 0 Watford

Scott McTominay med kaptensbindeln visade vägen direkt i ett friskt roterande United och det räckte för att ta sig vidare till nästa runda av FA-cupen. United är tillbaka på vinnarspåret igen och kan nu blicka framåt mot en oerhört spännande vecka.

Manchester United: Henderson – Williams, Tuanzebe, Bailly (50’ Maguire), Telles – McTominay, van de Beek – Mata, Lingard (80’ Matic), James (68’ Rashford) – Greenwood (68’ Martial)
Avbytare: De Gea, Wan-Bissaka, Fred, Fernandes, Ighalo

Watford: Bachmann – Navarro, Sierralta, Troost-Ekong (76’ Wilmot), Masina (58’ Ngakia) – Sarr (58’ Sema), Chalobah (84’ Phillips), Hughes, Zinckernagel (76’ Hungbo) – Joao Pedro, Gray
Avbytare: Foster, Dalby, Barrett, Crichlow,

1:a halvlek

Det är Manchester United som sätter igång spelet i kylan på Old Trafford och också direkt tar fart framåt. Daniel James kommer till både inspel och skott och en spelsugen Jesse Lingard rör sig snabbt och smidigt. Farten framåt direkt gav också resultat innan klockan hunnit upp på fem spelade minuter. Alex Telles svingar in en hörna med sin vänsterfot som lagkaptenen för dagen Scott McTominay når högst på. Träffen med pannan är kanske inte helt klockren, men den blir perfekt när bollen studsar ner i marken och upp via stolpen in i bortre krysset. McTominay som slarvat en del i passningsspelet de senaste matcherna visar prov på att det långa passningsspelet finns i honom när han sätter medspelare i bra lägen och det är bara United med boll. Van de Beek är rörlig från sin lite djupare position och framåt är det en spelsugen fyra som vill vara involverade. Det dröjde dryga tio minuter innan Watford för första gången fick tag i bollen, och när man får en frispark som Will Hughes skickar in blir det rejält farligt. Efter en skarv är Henderson snabbt ute och avstyr ett avslut som Tuanzebe sedan kan rensa undan precis framför mål. Men det är egentligen det enda gästerna får till under de första 20 minuterna, istället är Eric Bailly nära att utöka ledningen när han löper sig fri på en hörna men nicken går en bit utanför. Watford börjar komma in i matchen ju längre halvleken går, mycket tack vare att United börjar slarva med bollen och tappa den i farliga omställningslägen. Sarr ställer till problem med sin snabbhet och Chalobah försöker med några distansskott. United får inte tag i bollen på samma sätt längre, istället försöker Alex Telles med några tidiga djupledsbollar på James och Greenwood. 75-25 i bollinnehav under första halvtimmen i hemmalagets favör säger väl en del om hur matchinledningen sett ut. Men gästerna är som sagt inte ofarliga när de sticker fram och det blir lite kalabalik i hemmastraffområdet efter några hörnor men United lyckas med nöd och näppe för undan bollen. Mot första halvleks slut kommer United fram och skapar lite igen och Juan Mata får ett fritt läge efter halvlekens finaste anfall. Van de Beek klackar först innan Greenwood sätter in bollen på holländaren igen som på nytt klackar till Mata som kommer fri, men avslutet går lite väl rakt på Baumann i målet. Tyvärr får Eric Bailly en rejäl smäll mot huvudet när Henderson kommer ut med kraft i halvlekens sista minut och tvingas byta, in med Harry Maguire istället.

2:a halvlek

Precis som i första halvlek kommer United ut starkt i början av den andra och det är Daniel James som kommer till första avslutet när han tar sig in från vänsterkanten och avslutar, men det går i famnen på målvakten. United går inte framåt på samma sätt som man gjorde i första utan verkar vilja kontrollera matchen lite mer och inte utsätta sig för defensiva omställningar. Matchen blir också lite ryckig när det blir en hel del avblåsningar och inte så speciellt mycket ordnat spel. Lite av ett ställningskrig mellan straffområdena helt enkelt. Watford gör några byten för att få lite liv i matchen och försöka hitta en kvittering. Ken Sema kommer in och är pigg, först på högerkanten och sedan till vänster. Gästerna trycker fram mer och mer utan att skapa det där riktigt farliga läget som hade behövts. James fortsätter springa och Mata har några fina aktioner med boll, men inte heller United lyckas skrapa fram några farliga lägen att punktera matchen. Solskjaer visar i alla fall med all tydlighet att han inte vill ha någon förlängning när han byter in både Rashford och Martial. Men inte heller dessa två herrar lyckas ta tag i spelet särskilt mycket, även om Rashford står för en jättefin aktion när han flyter förbi några motståndare och kommer till avslut från lite för snäv vinkel. Maguire och de andra i de bakre leden fortsätter hålla rent framför Henderson, och när målvakten väl behövs plockar han ner inlägg lugnt och fint. Det är på inget sätt en perfekt andra halvlek av United – och Watford gör vad man kan – men hemmalaget har kontroll på händelserna. Vi får se en hel radda med byten men det blir aldrig riktigt farligt åt något håll, vilket United är väldigt bekväma med. Hemmalaget kan hålla ut under de sista minuterna och boka in avancemang till FA-cupens fjärde runda.

Slutresultat: 1-0 (1-0)
Målskyttar: Scott McTominay
Bäst i United: Scott McTominay

Mina tankar

Precis som vi förväntade oss var det ett United som roterades rejält – precis som Watford gjorde – och det syntes väl ibland att detta är spelare tolv till 22 snarare än ett till elva. Likväl gick man ut och gjorde jobbet och bärgade en seger. Det var fullt ös från början vilket också gav ledningsmålet tidigt. Kan tycka att det blev lite för mycket bolltapp och felpassningar som kunde straffat sig, något som korrigerades till andra halvlek och United kunde hålla undan utan att behöva bli allt för stressade.

Många spelare som fick chansen idag. Beundrar James för hans sätt att hela tiden löpa och försöka även om det saknas en del i kvalitet lite för ofta. Lingard spelade sig väl inte närmre en startplats även om han precis som James försökte matchen igenom. Intressant att få se Greenwood spela centralt, i alla fall jag tänker att det väl är där han ska hamna så småningom. Han var rörlig men har fortsatt saker att utveckla som uppspelspunkt. Det är tydligt att han inte alls har samma flyt denna säsong som förra och inte har kommit igång efter den där stökiga landslagssamlingen på Island. Brandon Williams har inte heller fått mycket speltid men visst finns det något i honom – hur mycket och hur långt det kan räcka är jag osäker på – men en utlåning med regelbunden speltid hade den unge ytterbacken nog mått bra av.

Eric Bailly i kanonform, så kommer en skada. Ett mönster vi känner igen. Denna gång var det inget han själv kunde rå över när han blev överkörd av Henderson. Förhoppningsvis är det en smäll som man inte tog några risker med och han kan vara tillbaka snabbt igen. Sen måste jag också nämna Ighalo, skrev inför matchen att han förtjänade att få en fin avskedsföreställning i United innan låneavtalet löper ut – och Solskjaer sa att han skulle vara involverad och har sett fin ut på träningar – men det blev inget spel. Involverad kanske bara betydde att han var med i truppen. Avancemang var det viktigaste och det löste United ändå, så inget att klaga på där. Så som matchen blev med bara ett måls ledning fanns ingen anledning att chansa heller, men känner ändå lite grann för anfallaren.

Darren Fletcher i ledarstaben, Scott McTominay med kaptensbindeln och avancemang i FA-cupen, sämre lördagskväll kan man ha. Nu kör vi över Burnely och går upp i ensamt majestät i ligatoppen!