Old Trafford, 2020-11-21 21:00

Manchester U - WBA
1 - 0

Manchester United 1 – 0 West Bromwich

Tre poäng en lördagskväll tar vi, absolut. Det var väl inte den mest sprakande match United bjudit på och det var till slut ett straffmål som skiljde lagen åt. Men första hemmasegern i ligan och vi kan börja kika uppåt i tabellen. Det tar vi.

Manchester United: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles – Fred (84’ McTominay), Matic – Mata (63’ Cavani), Fernandes, Rashford (79’ van de Beek) – Martial
Avbytare: Henderson, Tuanzebe, Williams, James

West Bromwich: Johnstone – Furlong, Ajayi, Ivanovic (79’ Krovinovic), Bartley, Townsend – Pereira, Sawyers, Gallagher, Diangana (62’ Robson-Kanu) – Grant (62’ Robinson)
Avbytare: Button, O’Shea, Harper, Phillips

Summering:

Direkt från start får vi se en matchbild som var ganska förväntad, ett gästande WBA som lägger sig lägre och ett United som tar hand om bollen och rullar runt. I spelet med boll hände det inte allt för mycket för hemmalaget och det blev en ganska intetsägande första halvlek. Första möjligheten kom visserligen redan i den andra minuten när Martial nickar en frispark mot mål men då är Johnstone på plats och räddar komfortabelt. United försöker variera sitt spel genom att testa några längre uppspel från backlinjen, och när man väl etablerar spel finns tålamod. Men att bryta ner WBA:s fembackslinje med ett fyramannablock framför är inte det enklaste. Speciellt inte när den sista skarven och sista passningen inte sitter.
Gästerna är inte helt oävna när de väl vinner boll, de försöker spela sig fram och vinner lite dueller men firma Lindelöf-Maguire har bra koll. Halvlekens allra bästa chans kommer efter dryga kvarten när Harry Maguire stöter fram och bryter ett anfall. Han hittar ut med bollen till Rashford till vänster som i sin tur spelar in bollen i straffområdet till Fernandes. Istället för att gå på eget avslut lägger han upp bollen på en touch till Martial som bara ska rulla in ledningsmålet, men avslutet blir inte tillräckligt bra och Johnstone hinner fint ner med vänsterhanden. United fortsätter äga boll och spelar en hel del genom sin vänsterkant där ligadebuterande Alex Telles ser pigg ut. Mycket mer än så blir det inte i första halvlek, det är lite intentioner till anfall och inlägg som kan bli farliga men det tar stopp när man närmar sig offensivt straffområde och Matas och Fernandes avgörande passningar hittar inte rätt.

Om det var lite trögt i första halvlek så började andra halvlek med en hel massa situationer. Efter en minut döms straff till WBA, men efter VAR-konsultation kommer domaren fram till att Fernandes var på bollen före benet. Minuterna senare sköt Rashford från distans men Johnstone räddade uppe vid krysset. Sen målchans åt andra hållet när ett inlägg smiter hela vägen över till Townsend som står helt ensam, men då är De Gea där med en fin fotparad. Har vi inte sett det där hålet på Wan-Bissakas kant vid inlägg lite väl många gånger? Istället vände spelet och Mata skickar in ett inlägg som träffar en hand och det är straff till United. Vi är nu sju minuter in i halvleken. Bruno tar sats, hoppar och Johnstone räddar. Men den tidigare United-målvakten är för tidig av linjen och straffen går om. Bruno tar sats, hoppar och byter hörn. Då hinner inte Johnstone med och det är 1-0 till United.
WBA måste nu flytta fram sina positioner och byter in Callum Robinson, som får gästernas bästa kvitteringschans. Efter en kvick omställning skjuter han från distans och träffar ribban och marginalerna grinar WBA i ansiktet. Istället för en anstormning av bortalaget är det United som hittar flera bra chanser, men Rashford, Cavani och Maguire får alla se sina avslut räddas. Det blir en matchbild United trivs med där de kan ställa om och på så sätt skapa problem. Mot slutet blir det mer att spela av tiden och trots något mer halvläge får vi inte se något fler mål. Det syntes att WBA gått mållösa från så många matcher under säsongen, men trots det satt United-segern ganska hårt inne.

Slutresultat: 1-0 (0-0)
Målskyttar: Bruno Fernandes
Bäst i United: Alex Telles

Mina tankar:

Puuhhh. 1-0 mot West Brom hemma och man kan andas ut. Till slut var det bara ett straffmål som skiljde lagen åt. Det var en första halvlek som inte var tillräckligt bra för Uniteds del för att bryta ner WBA, trots det skapade man ett jätteläge som kunde och kanske borde varit mål. Jag är en stor försvarare av Martial, men tanken for genom huvudet om inte Cavani hade satt den. I andra halvlek har United lite marginaler med sig, visst har vi väl sett straffar ges i liknande situationer som den WBA inte fick. Oavsett skapas det tillräckligt många lägen för att göra ett eller något mer mål, men effektiviteten saknas vilket gör att matchen lever ända in till slutsignalen. Äntligen tre poäng på Old Trafford, och första gången som vi vinner två matcher i rad i ligan denna säsong. Förhoppningsvis kan vi bygga lite momentum nu.

Bruno Fernandes satte en ny straff. Men Bruno Fernandes missade också en ny straff. Tredje straffmissen denna säsongen, men två av dem räknas ju inte eftersom målvakten gått för tidigt och Bruno sedan satt den nya. Hur många straffar har han slagit sedan han kom till United egentligen? Det viktigaste är ju att de sitter när det verkligen gäller, som idag.

Blev lite förvånad över att Lindelöf startade idag med tanke på hans ryggproblem, men svensken gör en fin match och lär väl vilas på tisdag i CL-istället. Sen sitter jag och funderar lite på Donny van de Beek. När ska han få chansen att starta i ligan egentligen, hade det inte varit ett bra läge idag på hemmaplan mot ett sämre lag och när Pogba dessutom är borta. Hans rörelse hade nog kunnat ge resultat, men nu blev det seger ändå och inte allt för mycket att gnälla på då.
Kul att se Telles från start, tycker han gör en klart godkänd match och visar att han vill vara delaktig i spelet. Ge honom några fler matcher och det kan nog bli riktigt bra.

Segern tar United upp på nionde plats i tabellen, och vinner vi hängmatchen är vi inte allt för långt från topp fyra. Tre poäng en lördagskväll sitter ju fint, nu kör vi isbad och sen riktar vi fokus mot Istanbul Basaksehir på tisdag.