Old Trafford, 2022-05-02 21:00

Manchester U - Brentford
3 - 0

Manchester United 3 – 0 Brentford
Raphael Varane gjorde sitt första premier league mål när Manchester United besegrade Brentford

Manchester United 3 – 0 Brentford

Sista hemmamatchen för säsongen slutade med seger. Manchester United lyckades hålla nollan för första gången sen februari och Bruno var tillbaka i poängprotokollet. Det blev även en emotionell afton för de spelare som sannolikt spelat sin sista match på Old Trafford i den röda tröjan.


Sammanfattning:
United lyckades ta en tidig 1-0 ledning efter ett vackert förarbete av Anthony Elanga. Svensken sprang förbi Brentford försvaret och hann precis plocka ner Dalots långboll, innan han serverade Bruno Fernandes på ett silverfat som kunde sätta bollen i öppet mål. Islossning för portugisen som haft en tung period. Detta var mittfältarens 50:e mål i Unitedtröjan. 

Det var en relativt händelsefattig första halvlek där United hade kontroll på spelet även om Brentford stundtals stack upp och hotade. Cristiano Ronaldo var på spelhumör och hade flera bra lägen. Portugisen hade stundtals ett fint samarbete Juan Mata. Duon låg bakom ett mål som blev bortdömt efter en knapp offside. Det var en frustrerad Ronaldo som vandrade in till halvtidsvilan.

I den andra halvleken lyckades “The Red Devils” avfärda Brentford tämligen enkelt. Ronaldo fick tillslut utdelning när han gjorde sitt 17:e premier league mål för säsongen när han slog in en straff, efter att ha blivit fälld av Brentfords vänsterback Henry. Raphael Varane punkterade tillställningen när han lyckades skyffla in bollen på volley efter en hörna. Det var fransmannens första mål i Manchester United. Trots att Brentford stundtals försökte hota David De Gea, kändes segern stabil. Rangnicks mannar knappar in på Arsenal i kampen om fjärdeplatsen och nu skiljer endast två poäng mellan lagen. Londonlaget har dock två matcher färre spelade och det ska fortsatt till ett närmare mirakel för att United ska ta den sista champions league platsen. “The Red Devils” är kvar på sjätteplatsen i dagsläget. Härnäst väntar Brighton och det vore fint om United kunde avsluta säsongen med tre raka segrar.
  
Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Lindelöf, Varane, Telles - McTominay, Matic (Fred 71’) - Mata (Jones 75’), Fernandes, Elanga (Cavani 74’) - Ronaldo 

Brentford (5-3-2): Raya - Ajer,  Rasmussen, Jansson, Sorensen, Henry - Janelt (Da Silva 73’), Nörgaard (Jensen 71’), Eriksen - Mbuemo (Wissa 76’), Toney

Statistik:
 Resultat: 3 - 0
Målskyttar med assist: Fernandes (Elanga), Ronaldo, Varane (Telles)
 Bollinnehav(%): 65% - 35%
Avslut: 9 - 12
Avslut på mål: 5 - 4
Gula/röda kort: 1/0 - 0/0
Bäst i United: Cristiano Ronaldo

Fem tankar om matchen
1. En seger men till vilken nytta?
Efter tre matcher utan vinst fick alla Unitedsupportrar äntligen något att glädjas åt. Prestationen var ett steg framåt från de tidigare matcherna, framförallt offensivt. United lyckades såra Brentford med snabba omställningar och fina kombinationer. Kanske var anledningen att spelarna kunde spela avslappnat och utan press. Dock kommer den här segern med största sannolikhet inte att betyda någonting. Att United tar den sista champions league platsen bedömer jag som osannolikt.

Den här typen av prestation hade behövt komma för ett antal matcher sedan, då hade Rangnicks mannar kunnat bygga vidare och kanske få fart på säsongen, men nu är det försent. Det blev en fin avslutning på hemmaplan och flera spelare stod för bra prestationer, men mer än så tar jag inte med mig från den här matchen.

2. Bruno tillbaka i poängprotokollet
Bruno Fernandes har gått igenom en tung period de senaste månaderna i United. Portugisen har sett väldigt frustrerad ut och snarare fokuserat mer på att gnälla och stå för fula tacklingar än att spela för bländande fotboll. Senast Bruno gjorde poäng för Manchester United var i den första åttondelsfinalen mot Atletico Madrid när han assisterade Elanga. Man har nästan glömt bort vilken fantastisk fotbollsspelare mittfältaren kan vara, men mot Brenford visade han upp glimtar av vilken kvalitet han besitter. Bruno var delaktig i anfallspelet och spelade fram Elanga, Mata och Ronaldo flertalet gånger. Han fyllde på bra i boxen och hade kunnat göra fler mål. Samarbetet med Elanga fungerade på ett lysande sätt när svensken serverade Bruno som enkelt satte bollen. Kanske lyckas Fernandes hitta tillbaka till sin normala nivå de sista matcherna. Hursomhelst har portugisen en given plats i Ten Hags lagbygge.

3. Äntligen en nolla
Senast United höll en nolla i premier league var 0-0 matchen mot Watford i februari. Det är ingen nyhet att försvaret varit en akilleshäl under säsongen. “The Red Devils” har släppt in 52 mål på 36 matcher och det är såklart ett facit som är under all kritik. Mot Brenford lyckades dock Rangnicks mannar freda sitt mål och äntligen hålla nollan. Det var dock inte en särskilt solid försvarsinsats. Ytterbackarna Dalot och Telles hamnade ur position flertalet gånger och slog bort många bollar. Kommunikationen vara heller inte klockren mellan mittbackskollegorna Lindelöf och Varane, då duon blev tvungna att täcka upp för varandras misstag genom glidtacklingar och blockerade skott. Dock spelade backlinjen uppoffrande och vann de flesta närkamperna, vilket var positivt. Backlinjen lär förändras en del till nästa säsong och det bör vara ett problem högt upp på Ten Hags lista.

4. Tack för allt “El Mago”!?
Allt talar för att Juan Mata gjorde sin sista match på Old Trafford under måndagskvällen. Spanjoren har utgående kontrakt efter den här säsongen kommer med all sannolikhet inte få förlängt. Insatsen i hans förmodade sista hemmamatch var imponerande. Mata såg ut att ha vridit tillbaka klockan några år i karriären. Han slog precisa passningar och var nyttig i kombinationsspelet. Om lagkamraterna hade varit lite mer effektiva hade spanjoren inte lämnat planen poänglös. Det var en märkbart tagen spanjor som vandrade runt på Old Trafford efter slutsignalen och tog emot applåder från supportrarna.

Jag personligen är svag för spelartyper likt Juan Mata och alltid hållit honom högt, även om hans åttaåriga sejour i United innehållit en del toppar och dalar. Om detta var det sista vi såg Juan är bara att önska honom lycka till i framtiden!

5. Nya protester 
Under de senaste hemmamatcherna har protesterna mot ägarna Glazers blossat upp igen, så även idag. Inför matchen kom nyheten att flera Unitedsupportar planerade att lämna arenan i den 73:e minuten. Protesten gav blandad effekt, några supportrar lämnade arenan men det var inte ett Old Trafford som gapade tomt innan slutsignalen. Däremot kunde man höra “We want Glazer out” skanderas från läktarna både under och efter matchen. Från TV:n kunde man även se pyroteknik och halsdukar i gulgröna färger. Det ska bli intressant att se vad det här ger för konsekvenser, men Unitedsupportarna gör iallafall allt i sin makt för att få bort ägarna från klubben.



GGMU

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-05-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham