2023-01-10 21:00

Manchester U - Charlton
3 - 0

Manchester United 3 – 0 Charlton Athletic

Manchester United 3 – 0 Charlton Athletic

Vi är ett steg närmre en första titel sedan 2017. Detta efter en utdragen men till slut betryggande seger i Ligacupens kvartsfinal mot Charlton. Rashford kom in och säkrade avancemanget med 30 minuter kvar.

Sammanfattning
I dagens match roterade United rejält. Offensiven var rätt uddlös men ett kontrollerat hemmalag lyckades bärga segern och kan nu ta sikte på Wembley. Tom Heaton fick göra sin seniordebut, 20 år (!) efter att han var med och bärgade segern i FA Youth Cup, 2003 – Grattis! Utöver honom gjorde också sjuttonårige Kobbie Mainoo (född 2005) seniordebut då han gjorde sin första match från start i A-laget. Ynglingen från Sockport i England har gått från klarhet till klarhet i ungdomsleden. Med andra ord välförtjänt.

I första halvlek stod hemmalaget för den största dominansen och höll ett solitt försvarsspel som ackompanjerades av ett tryggt bollinnehav. Yrvädret Alejandro Garnacho flög fram längs vänsterkanten och hade både ett, två och tre lägen att sätta bollen i nät. Men icke. Redan efter 21 minuter hade Manchester United skapat sig tillräckligt många chanser som genererade utdelning. Brassen Antony curlade in en boll o bortre, och bidrog med mål i andra matchen i följd. Vackert!

Andra halvlek innehöll ett par farliga omställningar åt båda hållen. Men Manchester United visade att man är numret större och kontrollerade matchen genomgående. Med 30 minuter kvar äntrade så Marcus Rashford spelplanen. Halvtimmen senare gick han av densamma med två nya mål på kontot. Det är ett otroligt poängstim han är inne i nu!

Manchester United (4-2-3-1):
Tom Heaton – Diogo Dalot (Aaron Wan-Bissaka 34’), Harry Maguire, Lisandro Martinez, Tyrell Malacia – Scott McTominay, Fred (Christian Eriksen 60’) – Antony (Marcus Rashford 60’), Kobbie Mainoo (Casemiro 60’), Alejandro Garnacho – Anthony Elanga (Facundo Pellistri 85’)

Charlton Athletic (4-3-3):
Ashley Maynard-Brewer – Sean Clare, Ryan Inniss, Lucas Ness, Steven Sessegnon (Jayden Stockley 82’)Albie Morgan (Jack Payne 66’), George Dobson, Scott Fraser – Jesuran Rak-Sakyi (Aaron Henry 82’), Miles Leaburn, Corey Blackett-Taylor (Eoghan O’Connell 61’)

Statistik: 
Resultat: 3 – 0
Målskyttar med assist: Antony (Fred), Rashford (Pellistri), Rashford (Casemiro)
Bollinnehav: 70 - 30
Avslut på mål: 5 - 2
Gula kort: 2 – 0
Bäst i United: Alejandro Garnacho

Fem tankar om matchen
1. Garnacho är framtiden

Ännu en gång visar det argentinska yrvädret varför han handplockades från Atletico Madrid i unga år. Han for fram längs vänsterkanten och gjorde lite som han ville idag. Han kunde gott ha fått ett mål på kontot också, men den sista finessen infann sig inte. En väl värd investering, med facit i hand, som Ten Hag lyckats investera förtroende och framtidshopp i. Idag visade han varför han är ett så hett villebråd på marknaden, och varför Manchester United bör förlänga med honom per omgående.

2. Vikten av att rotera elvan
Vi är nu i semifinal i Ligacupen, ett steg närmre en första titel på flera år. Och det mäktade vi med genom att rotera truppen rätt rejält. Äntligen har vi fått snurr på grejerna och kan rotera laget utan att tappa poäng. United var inte dominanta men man kunde kontrollera tillställningen, vilket det hela gick ut på. Nu går vi in med en frisk och pigg trupp i helgens derby. Gott så!

3. Ännu en spelare från de egna leden
Kobbie Mainoo har nog inte alla haft koll på. Inte jag i alla fall, förrän nu då. Men sjuttonåringen från Stockport gjorde likväl sin seniordebut i tävlingssammanhang. Utan att briljera och utan att göra bort sig känns det gott att veta att han är ännu en produkt från de egna leden. Under alla de år United varit på dekis, så har åtminstone ungdomsfabriken fortsatt spotta ur sig talanger. Mainoo är ännu en spelare att hålla ögonen på.

4. Ett mittfält av klass
Erik Ten Hag har kommit in och väckt liv i ett mumifierat Unitedmittfält. När McTominay och framför allt Fred kan spela ihop igen utan att se allt för uddlösa och osäkra ut, då har man gjort mycket rätt. Visst behöver mer nytt blod komma in, men för närvarande är vårt mittfält otroligt väloljat och fungerande, med Eriksen och Casemiro som självklara startspelare, uppbackade av Fred och McTominay. On we go!

5. Den ofrivillige brassen
Antony har kommit in i United och visar gott gry. Han är just nu lagets näst bästa målgörare på fem gjorda och har lyckats spela till sig en ordinarie startplats. Men allt för ofta tycker jag mig se en brasse med sviktande självförtroende. Har jag för höga krav på honom trots gjorda mål och godkända insatser? Han vågar inte utmana sin gubbe, och att peta och sticka på utsidan är inte att tänka på. Jag vill helt enkelt se en brasse som vågar gå mer man mot man och utmana i sista tredjedel – då tror jag att ännu mer mål görs och ännu större ytor öppnas för medspelarna.

GGMU

TV: United till semifinal efter Antonys drömmål
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-01-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham