2022-10-27 21:00

Manchester U - FC Sheriff Tiraspol
3 - 0

Manchester United 3 - 0 Sheriff Tiraspol
Ronaldo var tillbaka i startelvan när United slog Sheriff Tiraspol med 3-0.

Manchester United 3 - 0 Sheriff Tiraspol

Sheriff parkerade bussen direkt och United tilläts äga all boll. Efter 90 förutsägbara minuter kunde Old Traffords hemmalag komfortabelt promenera hem en övertygande 3-0-vinst. Men trots resultatet var det här verkligen ingen match att minnas.

Sammanfattning:
24-0 till Manchester United i skapade chanser säger nog det mesta om den här matchen. Sheriff Tiraspol backade hem direkt vid avspark i en bakåttung 5-4-1-formation och verkade inte vilja äga bollen i mer än någon sekund. United tilläts passa runt moldavernas försvarslinje i sann handbollsanda och skapade en handfull farliga lägen. Men det var först i slutskedet av den första halvleken som Diogo Dalot ostört kunde nicka in 1-0-målet efter en Christian Eriksen-hörna. Välförtjänt, minst sagt.

Känslan var att den andra halvleken bara spelades av. Erik ten Hag gjorde en rad roterande byten redan i paus och United fick fortsätta äga boll i 90 minuter plus tillägg. 2-0-målet kunde inhopparen Marcus Rashford vackert nicka in efter en dryg timme. Och Cristiano Ronaldo, som trots allt ändå fick starta den här matchen, petade in sin egen nickretur till 3-0 med tio minuter kvar.

Men det här var faktiskt ingen vidare underhållande match. Manchester United vann övertygande och borde kanske ha gjort något mål till. Någon som däremot stack ut var yttern Alejandro Garnacho som fick förtroendet från start i den här matchen. Argentinaren, som alltså är född 2004, tog verkligen för sig och dribblade upp Sheriff-försvaret flera gånger på sin vänsterkant. Han imponerade stort och var enligt mig Uniteds klart bästa spelare igår.

Manchester United (4-2-3-1): de Gea – Dalot (Shaw 63’), Lindelöf, Martínez (Maguire 46’), Malacia – Eriksen, Casemiro (McTominay 63’) – Antony (Rashford 46’), Fernandes, Garnacho (van de Beek 79’) – Ronaldo

Sheriff Tiraspol (5-4-1): Koval – Badolo (Gliga 90’), Guedes, Kiki, Radeljic, Kpozo – Diop (Hatman 79’), Kyabou, Mudashiru, Rasheed (Pernambuco 79’) – Atiemwen (Covali 89’)

Statistik
Målskyttar (assist):
Dalot (Eriksen), Rashford (Shaw), Ronaldo (Fernandes)
Bollinnehav (%): 65-35
Avslut (på mål): 24(10)-0(0)
Hörnor: 8-0
Gula kort: 1-2

Bäst i United: Alejandro Garnacho

Fem tankar om matchen

1. Garnacho glänste

När Uniteds startelva släpptes igår var det nog fler än jag som blev förvånade över att se Alejandro Garnachos namn. Argentinaren har nött mycket bänk under säsongen och har bara fått göra några få inhopp i enstaka matcher. Men igår fick Garnacho spela sin första match från start under Erik ten Hag, och på förhand var jag otroligt spänd på att få se vad argentinaren hade att erbjuda.

Efter 90 spelade minuter kunde jag konstatera att Alejandro Garnacho var Uniteds bästa spelare i matchen. Det syntes verkligen på 18-åringen att han så gärna ville visa upp sig inför ten Hag; han utmanade, anföll i fart, dribblade och tunnlade. Garnacho presenterade sig på riktigt för Old Trafford igår och stod för en mycket lovande insats. Det bådar gott, både på lång och kort sikt!

2. Ronaldo fick förtroendet trots allt
Om Garnachos namn i startelvan gav en positiv, förvånad känsla så gav Ronaldos namn en negativ, förvånad känsla. Att Cristiano Ronaldo fick starta den här matchen tycker jag faktiskt är fel resonerat av Erik ten Hag. Portugisen betedde sig verkligen illa mot Tottenham och har alltså varit avstängd från A-lagsverksamheten under den senaste veckan. För mig är det obegripligt att han efter alla dessa turer går rakt in i startelvan igen – även om det är en ganska betydelselös match.

Jag var inne på det inför gårdagens match: ten Hag hade faktiskt ett stort beslut att fatta. Nu fick Ronaldo förtroendet trots allt och lyckades till och med peta in ett mål. Men jag hade önskat att Erik ten Hag vågade ta det obekväma beslutet att bänka Ronaldo i den här matchen. Dels för att stärka sin egen auktoritet, men även för att visa att det får allvarliga konsekvenser om man tror att man är större än klubben.

3. United lär sig fortfarande att vara spelförande
När Sheriff direkt backade hem med en defensiv fembackslinje tvingades Manchester United föra spelet från minut ett. Självklart hade hemmalaget inte förväntat sig någon annan matchbild, men det slog mig ändå att United kändes ganska ovana vid att vara spelförande. Visserligen hade man ändå ett hyfsat stort tålamod, men ibland lyste ovanan igenom i form av bristande spelförståelse eller direkt svaga beslut.

Ole-Gunnars kontringstaktik sitter kanske kvar i ryggmärgen hos vissa spelare. För det märks att en del i United fortfarande har problem när de får bollen vid fötterna och blir bollförande. Däremot måste jag ändå säga att jag ser en förbättring på detta område för varje match som går under Erik ten Hag. Det är en helt ny filosofi som ska implementeras, och man märker hur det sakta men säkert håller på att sätta sig hos spelarna – även om ovanan ibland lyser igenom.

4. Rotationen blev ändå bra, till slut
Inför den här matchen var jag spänd på hur Erik ten Hag skulle ta sig an rotationsdilemmat. Gårdagens match mot Sheriff var ju faktiskt en av få möjligheter då startspelare i United kunde få chansen att vilas i det täta spelschemat. Och visst, både Luke Shaw och Marcus Rashford fick börja på bänken. Men samtidigt spelade Diogo Dalot, Lisandro Martínez, Casemiro och Christian Eriksen alla från start. Behövde de verkligen det, ten Hag?

Med det sagt blev Martínez utbytt i paus medan både Casemiro och Dalot fick kliva av efter en timme. Bytena var således kloka av vår holländska tränare, då många startspelare ändå fick reducerad speltid. Speciellt uppskattade jag hur ten Hag slog två flugor i en smäll när Harry Maguire bytte av Lisandro Martínez i halvtid: Maguire fick en tacksam comeback från skada och Martínez fick en välbehövlig vila. Ett fem-plus byte!

5. En match som bara behövde spelas av
United krävde tre poäng och Sheriff sa inte emot. Det blev aldrig särskilt spännande överhuvudtaget igår – det blev istället precis så som vi föreställde oss att det skulle bli. Moldaverna hade absolut ingenting att komma med och känslan var att de redan från start var inställda på att förlora. Det upplevdes således som att gårdagens match var en sådan där tillställning som bara behövde spelas av.

Däremot blir Europa League-gruppspelets sista matchdag av helt annan karaktär. Manchester United möter då Real Sociedad på bortaplan och kommer vara tvingade att vinna för att knipa förstaplatsen i gruppen. Det blir minst sagt en annan uppladdning inför den matchen, som alltså spelas redan på torsdag nästa vecka. Och en vinst blir otroligt viktig för att undvika att möta Champions League-grupptreor i ett lurigt play-off. Där kan nämligen lag som Barcelona, Juventus och Atlético Madrid vänta – och det måste United såklart undvika till varje pris.
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-10-28 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham