2023-01-28 21:00

Manchester U - Reading
3 - 1

Manchester United 3 - 1 Reading
Casemiro blev matchhjälte mot Reading.

Manchester United 3 - 1 Reading

Efter en mållös första halvlek fick United till slut en brasiliansk ketchupeffekt. Brassarna Casemiro och Fred snickrade själva ihop en 3-1-vinst mot Reading, och nu avancerar United till FA-cupens femte runda. Väntat, men ack så skönt!

Sammanfattning:
Erik ten Hag vågade inte chansa med rotationen utan startade istället med en mycket stark elva. Definitivt otippat, men uppenbarligen välbehövligt då United inte lyckades få hål på ett baktungt Reading i den första halvleken – trots en 45 minuter lång chanskavalkad. Efter den första halvleken hade United 79% bollinnehav och 15 skott, dock endast två av dessa på mål. Bruno Fernandes och Antony hade inte alls ställt in siktet, men trots en allmän oskärpa låg ändå ett United-mål i luften inför den andra halvleken.

Knappt 10 minuter in på halvlek nummer två tog Casemiro saken i egna händer och chippade läckert in 1-0 till United. Och bara fem minuter senare var brassen tvåmålsskytt efter ett fantastiskt långskott. Landsmannen Fred byttes sedan in och klackade vackert in trean efter en dryg timme, bara någon minut efter att Andy Carroll i bortalaget fått syna sitt andra gula kort. Där och då var matchen definitivt avgjord och ten Hag vågade slänga in ungdomarna i hetluften. Reading reducerade visserligen till 1-3, men det blev aldrig tal om någon nerv i den här matchen.

Det blev en äkta sambakväll på Old Trafford där våra brassar ledde United till en komfortabel 3-1-vinst. Nu avancerar Manchester United till den femte rundan i den prestigefyllda FA-cupen och är därmed ett av 16 kvarvarande lag i turneringen!

Manchester United (4-2-3-1): de Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Malacia - Casemiro (Mainoo 73’), Eriksen (Fred 57’) - Antony, Fernandes (Pellistri 68’), Rashford (Garnacho 68’) - Weghorst (Elanga 73’)

Reading (3-4-1-2): Lumley (Bouzanis 75’) - Holmes, McIntyre, Yiadom - Hoilett (Mbengue 69’), Hendrick (Craig 75’), Loum (Fornah 62’), Baba - Ince - Joao (Long 76’), Carroll


Statistik
Målskyttar (assist):
Casemiro x2 (Antony, Fred), Fred (Fernandes), Mbengue (Ince)
Bollinnehav (%): 78 - 22
Avslut (på mål): 25(6) - 4(2)
Hörnor: 8 - 1
Gula kort: 1 - 0
Röda kort: 0 - 1

Bäst i United: Casemiro

Fem tankar om matchen

1. En oväntat stark startelva

När startelvan släpptes en timme innan matchstart blev jag riktigt förvånad. Det var ett extremt starkt lag som Erik ten Hag valde att starta med, där spelare som t.ex. Casemiro, Eriksen och Rashford inte fick den vilan som så många trodde. Jag var inne på det inför den här matchen, men jag tycker att det här var ett ypperligt tillfälle att förpassa de här stjärnspelarna till bänken för att undvika skador eller förslitningar. Men Erik ten Hag tänkte uppenbarligen annorlunda.

Kanske resonerade nederländaren som så att den större rotationen möjligtvis kommer ske på onsdag, i returmötet mot Nottingham Forest i Carabao Cup. Med 3-0 i bagaget från det första mötet på bortaplan är det direkt orimligt för Nottingham att vända på den steken. Skulle ten Hag välja att rotera mer i den matchen, kommer våra startspelare dessutom vara lagom utvilade till nästa helgs Premier League-möte mot Crystal Palace – och det kanske är det viktigaste. Hur ten Hag än tänkte med rotationen igår är jag säker på att han utgick från en kalkylerad och genomtänkt plan, som baseras på kommande schema och motstånd. Och i den planeringen, av den tränaren, känner jag mig faktiskt helt trygg.

2. Casemiro breddar sig register
Han har varit vital för Manchester United sedan han anslöt i somras. Han har städat upp i defensiven, varit den trygga punkten i uppspelen och bidragit med både rutin och vinnarmentalitet. Däremot har Casemiro sällan synts till i poängprotokollen, vilket såklart är helt rimligt för en defensiv mittfältare. Men igår breddade Casemiro sitt register ytterligare när han tog saken i egna händer och gjorde två avgörande klassmål i den andra halvleken. Att just brassen skulle bli matchvinnare förvånade mig såklart, men det gav mig också en ny syn på vår fantastiska världsklassmittfältare.

Visst, han har redan stångat in en kvittering mot Chelsea i slutminuten och assisterat till Rashford i ett Manchester-derby. Och visst, det var Reading som stod på andra sidan igår. Men att verkligen ta saken i egna händer och göra två klassmål inom loppet av fem minuter är extremt imponerande. Vi visste sedan tidigare att världens bästa defensiva mittfältare spelar i Manchester United, men igår breddade Casemiro sitt register och bevisade att han också kan avgöra matcher på egen hand.

3. Ungdomarna fick chansen – till slut
De fick inte förtroendet från start, men de fick ändå 20 minuter tillsammans på slutet. Från minut 73 bestod Uniteds anfallslinje alltså av Pellistri (född 01), Elanga (född 02), Garnacho (född 04) och Mainoo (född 05!!). Trots att de inte lyckades göra något mål skapades det ändå en del lägen, mest på Garnachos vänsterkant. Men framförallt kittlade det verkligen att få se alla dessa spelare på plan samtidigt.

Inför gårdagens match skrev jag ett stycke om att det nu är lite upp till bevis för Anthony Elanga. Jag hade verkligen hoppats att han hade kunnat få chansen från start, men så blev det inte. Det blev istället ett inhopp på 20 minuter, vilket såklart är en för kort tid för att kunna bevisa något på. Och ju mer jag tänker på det, desto bättre skulle det kännas om Elanga fick spendera vårsäsongen på lån i en annan klubb. Att sitta och värma bänk i United, och knappt få göra några inhopp, är verkligen inte optimalt i hans ålder. Därför hoppas jag, både för Elangas egna skull men också för Uniteds skull på lång sikt, att han blir utlånad nu i januari.

4. Eriksens potentiella skada
Christian Eriksen kapades brutalt av Andy Carroll i början av den andra halvleken, vilket häpnadsväckande nog inte resulterade i ett gult kort. Eriksen verkade må bra efter tacklingen och fortsatte spela, men när Casemiro hade chippat in 1-0-målet någon minut senare valde Erik ten Hag direkt att byta ut dansken. Säkerligen en säkerhetsåtgärd, men när Eriksen hade klivit av gick han raka vägen in i omklädningsrummet tillsammans med en läkare från staben. Och det var ändå oroväckande bilder.

Jag tror att Eriksen snarare åkte på en lättare yttre skada och att både bytet och promenaden till omklädningsrummet var en säkerhetsåtgärd. Men oavsett utfall fick vi igår se riskerna med att inte rotera när man får chansen. Skador kan komma när som helst, och i just Eriksens fall igår var det ju bara otur. Därför kan man återigen fråga sig varför flera tongivande spelare fick spela från start igår mot ett övertaggat Reading. Skulle Eriksen nu vara borta några matcher hade det varit en rejäl smäll för United, såklart. Jag håller därför verkligen tummarna för att bytet bara var ett sätt att ta det säkra före det osäkra, och att dansken mår bra.

5. Antonys insats?
Avslutningsvis måste jag ta upp Antonys insats igår, som jag personligen inte blev riktigt klok på. Ja, han var delaktig i spelet. Och ja, han hade några fina aktioner. Men i mina ögon saknade Antony helt en slutprodukt igår. Brassen bjöd på några oinspirerade inlägg, en handfull onödiga finter och framförallt en mängd usla skottförsök. Han hade flera riktigt fina lägen med sin vänsterfot, men lyckades knappt träffa mål.

Visserligen slog han assisten till Casemiros 1-0-mål som absolut var fin, men utöver det tycker jag inte att Antony var särskilt bra igår. När speakern i slutet av matchen dessutom annonserade att Antony utsetts till Man of the Match, och inte Casemiro, kändes det bara jättemärkligt och rent av löjligt. Säkerligen greppar United efter halmstrån i Antonys insatser för att rättfärdiga klubbens extremt dyra köp. Och säkerligen kommer man idag lägga upp klipp på hans finter på sociala medier. Fine, men för mig blir det lite för lätt att se igenom. Antony var visserligen bättre igår än han var mot t.ex. Arsenal, men jag förväntar mig mycket mer av honom.

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-01-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham