Old Trafford, 2023-03-01 20:45

Manchester U - West Ham
3 - 1

Manchester United 3 - 1 West Ham
David de Gea glänste när United avancerade till FA-cupens kvartsfinaler.

Manchester United 3 - 1 West Ham

Ett roterat Manchester United kunde till slut vända och vinna hemma mot West Ham. Den blonderade 18-åringen Alejandro Garnacho blev stor hjälte efter att ha placerat in vinstmålet i matchens slutminuter. Nu avancerar United till kvartsfinal i FA-cupen där Fulham väntar!

Sammanfattning:
Den fruktade bakfyllan efter söndagens ligacupguld var påtaglig i den första halvleken. Manchester United var både slarviga och obeslutsamma samtidigt som man saknade kvalité i den sista tredjedelen. Efter 45 chansfattiga minuter och David de Gea som vår bästa spelare gick det inte att vara annat än sömnig.

Istället var det just West Ham som välförtjänt tog ledningen i början av den andra halvleken. Manchester United bytte då in det tunga artilleriet i Casemiro, Rashford och Martínez för att växla upp i intensitet – och det gav utdelning. Efter en längre period av press kunde hemmalaget till slut fira när mittbacken Aguerd nickade bollen i eget mål med drygt tio minuter kvar. Efter det var anstormningen från Manchester United ett faktum och även den gav resultat – till slut. 18-åriga Garnacho kunde läckert placera in segermålet i matchens 90:e minut och blev stor matchvinnare på Old Trafford. Fred kunde sedan sätta spiken i kistan när han rakade in 3-1-målet med matchens sista spark, vilket således blev slutresultatet.

En stark upphämtning och en skön vändning gör att Manchester United nu avancerar till FA-cupens kvartsfinaler där Fulham står för motståndet!

Manchester United (4-2-3-1): de Gea - Dalot, Maguire, Lindelöf (Martínez 58’), Malacia - McTominay (Casemiro 45’), Sabitzer (Fred 86’) - Antony (Rashford 58’), Fernandes, Garnacho (Varane 90+3’) - Weghorst

West Ham (4-3-3): Areola - Johnson, Aguerd, Ogbonna, Emerson - Rice, Soucek, Paqueta - Fornals (Bowen 74’), Antonio (Scamacca 86’), Benrahma

Statistik
Målskyttar (assist):
Benrahma (Emerson), Aguerd (självmål), Garnacho, Fred (Weghorst)
Bollinnehav (%): 60 - 40
Avslut (på mål): 22 (8) - 10 (7)
Hörnor: 8 - 1
Gula kort: 2 - 1

Bäst i United: David de Gea

Fem tankar om matchen

1. David de Gea steppade upp
Hade det inte varit för vår spanjor i kassen hade United nog åkt ur FA-cupen igår. David de Gea var fenomenalt bra i båda halvlekarna och stod för flera avgörande räddningar, framförallt när han stoppade frilägen från Michail Antonio två gånger om. Hade någon av de bollarna gått i mål hade matchbilden sett helt annorlunda ut och Manchester Uniteds uppförsbacke hade varit betydligt brantare.

Det är uppenbart att de Gea varit rätt anonym under Uniteds toppade formkurva, han har definitivt inte varit en av de som hyllats mest. Mycket av det är ju självklart tack vare vårt starka mittbackspar och mittfältsankaret Casemiro, men de Gea har samtidigt inte tagit många snedsteg under de senaste veckora. Igår visade han att han fortfarande håller en riktigt hög nivå när det gäller vilket var glädjande att se. I min bok var han Uniteds klart viktigaste spelare igår.

2. Ale-ale-jandro!
Jag tycker det är så fint att det blev just Alejandro Garnacho som blev matchvinnare igår. Den 18-åriga argentinaren har fått göra en hel del pigga inhopp den senaste tiden, men han har aldrig riktigt nått den där sista nivån. Att han igår fick chansen från start var glädjande, men att han även fick avgöra matchen var fantastiskt. Det var han verkligen värd efter de många positiva injektionerna han bidragit med och det gav honom utan tvekan luft under vingarna!

Det tåls att återupprepa det faktum att grabben är född 2004. Det får inte bara mig som 23-åring att känna mig gammal, utan det säger också något om hans extrema talang. Det är inte många 18-åringar där ute som tar för sig på fotbollens största scen och avgör matcher på det här sättet. Det pratas om att en förlängning hos United stundar för argentinaren och det hade såklart känts extremt bra. Alejandro Garnacho är verkligen något speciellt och en spelare som United ska göra allt i sin makt för att behålla. Och vet ni vad det bästa är? Det här är bara början.

3. Michail Antonio skapade problem
Så här dagen efter en viktig vinst måste jag tyvärr inflika ett litet orosmoln. West Hams centertank Michail Antonio hade ett rejält övertag på Uniteds backlinje, framförallt körde han över Victor Lindelöf i den första halvleken. Svensken klarade inte av att stå emot jamaikanens styrka och Västerås-sonen kom fel in i många situationer. Lindelöf blev till slut utbytt i den andra halvleken och en anledning till det var säkert just Antonios tydliga övertag.

Men faktum är att inte heller ersättaren Lisandro Martínez lyckades stoppa Antonio. Argentinaren chansbröt utan utdelning och drog på sig några onödiga frisparkar mot David Moyes centertank. Var det verkligen en så stor grej då, nu när United ändå vann? Nja, kanske inte. Men samtidigt visade det ändå på att Maguire, Lindelöf och även Martínez hade svårt att hantera en stor och stark anfallare – och det är såklart oroande. Vi får helt enkelt hoppas att hanteringen av Antonio bara var ett resultat av lite bakfylla för Uniteds del…

4. Roterades det för friskt?
Jag blev faktiskt lite förvånad när jag såg Erik ten Hags startelva igår. Nederländaren var inte blyg med att rotera när spelare som Varane, Martínez, Casemiro och Rashford fick starta på bänken. En timme innan avspark kändes det modigt och rätt, men efter 45 minuter kändes det dumdristigt och fel. Det var först när det tunga artilleriet hade bytts in i den andra halvleken som United började pressa West Ham på riktigt. Och det var med dessa spelare på plan som man till slut vände på matchen.

Frågan är således: förlitar vi oss för mycket på vissa spelare? Gårdagens match visade väl ändå att vi kanske gör det, men det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Det läskiga blir bara om Marcus Rashford skulle dra korsbandet eller om Casemiro skulle bryta benet – bara tanken av dessa scenarier ger mig en klump i magen. Men så länge dessa bärande spelare är tillgängliga och skadefria är ju allt frid och fröjd, och där är vi ju just nu. Dessutom är dessa spelare utvilade inför Liverpool på söndag, United slapp en förlängning igår och avancemanget i FA-cupen säkrades. Ja, ni hör ju, det går inte att konstatera annat än att det var en bra dag på jobbet för United igår!

5. Fulham väntar i kvartsfinalen
Efter gårdagens match lottades Manchester Uniteds nästa motståndare i FA-cupen. Lotten föll på Fulham, som imponerat stort i årets upplaga av Premier League. Självklart inte en lätt motståndare, men United får i alla fall fördelen att spela kvartsfinalmötet hemma på Old Trafford. Samtidigt undvek vi både lokalrivalen Manchester City och heta Brighton, vilket jag tror hade varit tuffare.

Inför gårdagens match var jag inne på att United faktiskt har goda chanser att avancera i FA-cupen. Faktum är att Tottenham dessutom slogs ut igår av Championship-laget Sheffield United, vilket innebär att det egentligen bara är Manchester City som är det återstående laget som faktiskt kan utmana United på riktigt. Således ökade kanske Erik ten Hags chanser att lyfta ännu en titel i debutsäsongen lite mer. Men ska det bli guld i den här turneringen krävs det att kommande lottningar är på Uniteds sida, att FA-cupen prioriteras och att man framförallt vinner härnäst mot Fulham.

TV: Manchester United vände och vann

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-03-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham