Marcus Rashfords månad (December)

Han är en av Manchester Uniteds viktigaste spelare både på och utanför planen. Men hur presterade han i december egentligen?

Match Spelade minuter Mål Assist Ingripanden/Lyckade ingripanden Antal skott/skott på mål
Snittprocent 61% 57%

Match Passningar/Lyckade passningar Långa passningar/Lyckade långa passningar Brytningar Dribblingar/Lyckade dribblingar
Snittprocent 86% 62% 48%

Match Luftdueller/Vunna luftdueller Bolltapp/Bolltapp på egen planhalva Återerövringar/Återerövringar på egen planhalva Gula och röda kort

Marcus Rashfords månad

I december månad har Manchester United spelat hela nio matcher och Marcus Rashford har deltagit i samtliga nio. Däremot har han inte spelat hela matcher varje gång, då han ofta blir utbytt om United har en komfortabel ledning. Detta beror på att Rashford är en av de viktigare spelarna i laget och Ole Gunnar Solskjaer tar varenda chans han får att vila sin unga stjärna. Marcus spelar på en väldigt krävande position och han ger alltid 100%, därför är det också viktigt att han får vila när chansen ges.
December månad började med en väldigt viktig Champions League match för United. Motståndet stod PSG för och fransmännen startade matchen i ett högt tempo och tog också rättvist ledningen med 1-0 tidigt. Efter den tunga starten jämnade United ut spelet, mycket tack vare Marcus Rashford som med djupledslöpningar började hota mer och mer. Tillslut kom också belöningen och Rashford tryckte lite turligt in kvitteringen. Fler mål blev det dessvärre inte för United och matchen slutade med en 3-1 förlust.
Därefter var det dags för en tripp till London och ett möte med West Ham. Ole Gunnar såg i denna matchen en chans att vila Rashford från start då han gjorde bedömningen att United borde klara av att vinna denna matchen utan Rashford från start. Men han fick fel och United gick till halvtidsvila i 1-0 underläge. När den andra halvleken sparkade igång hade Rashford, tillsammans med Bruno Fernandes, blivit inbytt för att försöka vända matchen till en seger, och det var ett helt annat United i den andra halvleken. Rashord var en stor anledning till att United lyckades vända matchen och han fick själv sätta spiken i kistan med sitt 3-1 mål i den 78:e matchminuten.
Bara några dagar efter matchen mot West Ham var det dags för en avgörande match i Champions League mot Red Bull Leipzig. I denna matchen kom inte någon i United upp i nivå och Marcus Rashford hade några halvchanser som han inte lyckades sätta dit. För United hade det räckt med ett kryss för att gå vidare men efter att ha hamnat i ett 3-0 underläge blev det för svårt. Matchen slutade 3-2 och besvikelsen var enrom.
Efter uttåget i Champions League var det dags för derby mot Manchester City på Old Trafford. Detta skulle bli en låst match och det var svårt för Marcus Rashford att hitta på något då Man City försvarade sig väldigt noga och bra. Rashford lyckades i denna matchen endast hitta ett skott mot mål, och det var tydligt att City hade ett extra öga på Rashford då han inte fick mycket yta när han väl hade bollen.
Efter några tuffa matcher i rad, skulle United nu möta det, på pappret sämre laget Sheffield United. Denna matchen fick Rashford mer tid och ytor att jobba med och han gjorde en väldigt bra match, då han med sina två mål hjälpte United till en 3-2 vinst. Hans första mål var en riktig delikatess då han på ett fint sätt plockade ner Victor Lindelöfs fina passning och avslutade på sin andra touch. Hans andra mål kom efter en blixtsnabb kontring och han kunde sätta bollen i nät för en 3-1 ledning och andrum för United.
Nästa match var mot Leeds, ett möte som många fans har längtat efter.  Matchen slutade 6-2 till United och konstigt nog gick Rashford av planen utan att ha gjort varken mål eller assist. Däremot gjorde han ingen dålig match, han var rörlig och full av energi, han lyckades med det mesta i denna matchen förutom att göra mål.
I matchen mot Leicester City fick Rashford ett tidigt läge att göra 1-0, men hans nick från bara några meter gick över målet, här borde han helt klart ha gjort det bättre. Rashford tog dock revansch senare när han distinkt tryckte dit det första målet i matchen. Matchen slutade tillslut 2-2 och Rashford var nog lite besviken när han gick av planen, då han hade missat några bra lägen i matchen.
Den sista matchen för månaden skulle bli en jämn kamp mot Wolves på Old Trafford. Den första halvleken var inte den roligaste halvleken på Old Trafford i år och det stod rättvist 0-0 på tavlan när domaren blåste av för halvtid. I andra halvlek började Rashford ta mer och mer löpningar i djupled och United spelade bättre, detta utan att skapa några farliga lägen. 0-0 stod sig hela vägen in på tilläggstid. Nu fick Bruno bollen på mitten och slog en chansboll i djupet på en löpande Marcus Rashford. Rashford fick hämta upp bollen vid kortlinjen och chansen såg ut att vara borta. Då chansade Rashford med ett skott, ett skott som tar på en försvarare och hamnar i nät. United vinner med 1-0 och avslutar året på en fin andra plats i Premier League tabellen.

Marcus Rashfords statistik

Marcus Rashford spelade hela 705 minuter i december månad, detta trotts mindre problem med en axel. Detta är väldigt mycket då han även spelar på en position som kräver många löpmeter. Det är såklart speciellt en säsong som denna men över en längre tid sliter det väldigt mycket på en spelare att spela såpass många minuter varje månad, hittills har United och Rashford klarat sig bra och förhoppningsvis fortsätter det så.
Det är tydligt att Marcus Rashford är en spelare som försöker med väldigt mycket i varje match han spelar. Det är inte alltid det blir så bra med allt han försöker med, men när han lyckas blir det oftast farliga situationer. Men han misslyckas som sagt med en hel del och i december månad lyckades han endast med 61% av de 458 ingripanden han va inblandad i. Detta är dock något man har råd med som offensiv spelare då han har bra täckning när han blir av med bollen.
Rashford tar väldigt mycket skott både i och utanför straffområdet, han tvekar inte att trycka av om läget ges. Däremot träffade han bara mål på endast 57% av de skott han tog i december, av dessa hamnade sex skott i mål. Om Rashford blir ännu mer noggrann i sina skott så kommer han träffa mål oftare och förhoppningsvis göra ännu fler mål. Det är dock positivt att han skjuter när läget ges, det gör att försvararna vet att dem inte kan ge Rashford för mycket yta då risken är stor att det kommer ett farligt skott.
Rashford har i december visat upp ett bra passningsspel då 86% av hans passningar har gått till rätt adress. Det har dock bara blivit en enda assist för Rashford och detta är en aspekt i hans spel som han borde kunna förbättra. Men att som offensiv spelare ha en såpass hög passningsprocent är imponerande då han ofta slår många hotande passningar.
Rashford är en spelare som gillar att utmana försvarare. Han försökte med hela 56 dribblingar i december månad och lyckades med 48% av dessa. Detta är något som Rashford ska fortsätta med eftersom det ofta blir farliga lägen när han kommer förbi samtidigt som riskerna att åka på något bakåt vid eventuellt bolltapp inte är jättestora då United har många spelare som täcker upp för honom. Detta är även något som visar sig i antalet bolltapp Rashford har. Han tappade bollen 68 gånger i december men endast 10 av dessa var på egen planhalva. Många av bolltappen är misslyckade dribblings försök, och det är sånna bolltapp man får acceptera att en spelare som Rashford kommer göra.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att Marcus Rashford är en av Manchester Uniteds viktigaste spelare. Detta märks extra tydligt då han är en av de första som plockas av för att vila om United har en komfortabel ledning. Mycket av Uniteds spel bygger på att Rashford har en bra dag och att han är rörlig, matchen mot West Ham i början av december ändrades helt när Rashford kom in tillsammans med Bruno Fernandes i den andra halvleken. Även i matchen mot Wolves såg man att Rashford är extremt viktig då han var en av få som försökte skapa något genom djupledslöpningar.
United har hamnat i ett bra läge i tabellen, detta mycket tack vare Rashford, och det är väldigt viktigt för United att Rashford kan hålla sig skadefri hela säsongen. Lyckas han med det kan United verkligen bli att räkna med i årets Premier League.
Allt som allt så gör Rashford helt klart en bra månad. Han är en stor anledning till att United har hittat formen igen och han har bidragit med mer än bara mål. Nu måste han och United fortsätta att hålla denna höga nivån för att hänga med i toppen av Premier League, kan Rashford fortsätta att bidra på detta sättet kan det bli en riktigt rolig säsong, trots de tomma läktarna.