MUWomen's Barmy Army: Silly Season
Lucy Staniforth. Foto: James Boyes

MUWomen's Barmy Army: Silly Season

Som bekant avslutades WSL-säsongen för en tid sedan, och Manchester United har just påbörjat uppladdningen inför säsongen 2020/21. Några förändringar i truppen har vi redan fått se, några som lämnat och tre nyförvärv bland annat. Häng med så tar vi en titt på vad som hänt.

När vi gjorde en återblick över säsongen 19/20 var det ännu inte bestämt om någon ligatitel skulle delas ut eller hur det blev med upp och nedflyttning. Nu vet vi hur det blev, man valde att gå på poängsnitt vilket innebar att Magdalena Eriksson fick lyfta bucklan som kapten för Chelsea. Liverpool åkte ur högstaligan och upp från Championship kommer Aston Villa.
För Manchester Uniteds del blev det precis som vi spekulerade kring ingen förändring i tabellen, en ganska trygg fjärdeplats.
Nu hoppas vi så klart att kommande säsong kan spelas till fullo, och att United kan fortsätta utmana uppåt i tabellen. Speciellt nu när det inte bara är de två första lagen som går till Champions League, utan även det på tredjeplatsen. Men då krävs det att United gör trion med Chelsea, Man City och Arsenal sällskap och skapar en kvartett.
Försäsongen har nu dragit igång, och även om transferfönstret är öppet ännu en tid så har redan några bekanta ansikten lämnat klubben och några nyförvärv är på plats. Vi tar helt enkelt en titt på vad som hittills skett.
 
 
De lämnar United
 
Aurora Mikalsen, målvakt, 24 år
Norskan kom till United inför förra säsongen när både Emily Ramsey och Fran Bentley var skadade. Det blev bara en match för United, och med de tidigare nämnda keeprarna tillbaka i fullt slag blir konkurrensen helt enkelt för hård. Lämnar på fri transfer och har skrivit på för Tottenham.
 
Siobhan Chamberlain, målvakt, 36 år
Given förstamålvakt under Uniteds första säsong, men syntes inte på planen något under den gångna säsongen då hon fick barn och var mammaledig. Var med och kommenterade några matcher för MUTV under säsongen som gick, och var hela tiden en fin representant för klubben. Men när hon nu satsar för att återuppta fotbollsspelandet valde hon tillsammans med klubben att ömsesidigt bryta kontraktet och fortsätta resan på annat håll.
 
Lizzie Arnot, mittfältare, 24 år
Kommer för alltid vara inskriven i Uniteds historieböcker efter att ha gjort klubbens första tävlingsmål efter uppstarten 2018, segermålet mot Liverpool. Hade svårt att ta en plats i laget under säsongen när Galton, Hanson och Sigsworth tog hand om ytterplatserna, och syntes mest i ligacupen. Lämnar på fri transfer när kontraktet nu gått ut.
 
Aimee Palmer, mittfältare, 20 år
Den unga mittfältaren som under hösten gjorde succé på lån hos Sheffield United fick inte många chanser när hon väl kom tillbaka till United under våren, och lämnar nu alltså klubben. Gjorde en del framträdanden för United under debutsäsongen i Championship och hade innan det gjort lite matcher för Bristol City, dit hon nu återvänder när kontraktet med United gått ut.
 
Egentligen inte så konstigt att dessa spelare lämnar United nu, alla var en bit från speltid och United siktar snarare på att spetsa till truppen ytterligare. Den spelare jag gärna sett stanna kvar är Aimee Palmer. Hon är ung, har redan en del erfarenhet och gjorde en riktigt fin sejour på lån under hösten. Samtidigt är konkurrensen på det centrala mittfältet hård, och då förstår jag om både klubben och hon själv ser att speltiden blir begränsad.
Vi tackar alla för deras tid i United och önskar lycka till framöver!
 
 
Skrivit nya kontrakt
 
Kirsty Hanson, mittfältare, 22 år
Tog stora kliv under säsongen som gick och blev skotsk landslagsspelare. Har känslan av att det finns ännu mer att hämta från Hanson både i spelet och i poängproduktion. Skriver nu nytt kontrakt över säsongen 2020/21, med option på ytterligare ett år.
 
Amy Turner, back, 29 år
Var i stort sett ordinarie under säsongen, men inte på den position hon kanske trivs allra bäst på. Hon fick flytta ut från mittbackspositionen och spela högerback, och gjorde det förtjänstfullt. Skriver precis som Hanson nytt kontrakt över kommande säsong, med option på ytterligare ett år.
 
Jess Sigsworth, anfallare, 25 år
Skyttedrottning under Uniteds första säsong, men blev bara fyra mål under säsongen som gick där hon dock allt som oftast fick spela på en kant. Lägger alltid ner ett stort jobb, och är en väldigt nyttig spelare att ha i ett lag samtidigt som vi vet att hon kan göra mål. Exakt samma som för Hanson och Turner, nytt kontrakt över kommande säsong med option på ett år till.
 
Ella Toone, mittfältare, 20 år
Användbar på i stort sett alla offensiva positioner, men kanske främst som den offensiva spetsen på mittfältet. Finns mycket i Toone, som bland annat prickade in fem mål i en och samma match under säsongen. Skriver nytt kontrakt till sommaren 2022, med option på ett år till.
 
Martha Harris, back, 25 år
Gjorde en del fina insatser under förra säsongen, både som höger- och vänsterback. Kan nog inte förvänta sig vara ordinarie denna säsongen, men en fin truppspelare att ha. Nytt kontrakt över kommande säsong, men option på ett år till.
 
Fran Bentley, målvakt, 19 år
Gick skadad under nästa hela förra säsongen, men är nu tillbaka i fullt slag. Optionen på hennes kontrakt aktiveras över denna säsongen, och hon får försöka konkurrera med Earps och Ramsey.
 
Kirsty Smith, back, 26 år
Fick inleda säsongen på bänken men kämpade sig sedan in i laget och tog hand och en ytterbacksplats och gjorde det bra. Gjorde dessutom sitt första mål för United under säsongen. Likt Bentley aktiveras optionen i hennes kontrakt och hon stannar i United minst till nästa sommar.
 
Alla nyskrivna kontrakt känns rimliga, och konkurrensen i truppen behålls. Några av spelarna här slåss för att ta en plats i startelvan och några andra kanske mer får ses som rotationsspelare. Men vi hoppas ju så klart på att gå långt i cuperna, och då behövs en bred trupp.  
 
 
Nyförvärv till United
 
Ona Batlle, back, 21 år
Den unga ytterbacken värvas på fri transfer från Levante i spanska högstaligan, efter att ha fostrats i FC Barcelona och varit en sväng i Madrid CFF. Hon har även representerat det spanska landslaget i flera olika åldersgrupper, och gjort fem a-landskamper. Ytterbackspositionerna såg man förbättringspotential på, och Batlle känns verkligen som ett steg upp. Batlle till höger och Ökvist till vänster, om jag får bestämma. Ona har skrivit på ett kontrakt över de kommande två säsongerna, med option på ytterligare ett år.
 
Ivana Fuso, anfallare, 19 år
I anfallsleden kändes det också som en uppgradering var möjlig, och nu har Ivana Fuso värvats in från FC Basel efter att hennes kontrakt gått ut där. Hon är född i Brasilien men representerar Tyskland i landslagssammanhang, och är för tillfället lagkapten för u19-landslaget. I Tyskland tog också karriären fart, i SC Freiburg, innan hon förra sommaren flyttade till Schweiz. För Basel gjorde hon sju mål på 14 matcher. Kontraktet med United är skrivet på två år med option för ytterligare ett.
 
Lucy Staniforth, mittfältare, 27 år
Här har vi en mittfältare med rutin, hon gjorde nämligen sin debut i a-lagssammanhang redan som 16-åring. Sen dess har hon spelat i flera olika klubbar, däribland två vändor i Sunderland, en sväng i Liverpool och de två senaste säsongerna i Birmingham City. 2018 gjorde hon landslagsdebut för England, och har nu representerat The Lionesses vid 16 tillfällen. När kontraktet med Birmingham gick ut skrev hon på ett tvåårskontrakt med United, och kommer spetsa till det offensiva mittfältet.
 
Känns som tre väldigt fina nyförvärv. Ona Batlle tror jag kommer gå rakt in i elvan som högerback vilket gör att Amy Turner kan användas mer som mittback igen. Redan slagit sig in i spanska landslaget, fortfarande stor utvecklingspotential. Med hennes bolltrygghet och fart finns en stor uppsida offensivt, nu hoppas vi bara hon kan anpassa sig till den engelska ligan.
Jackie Groenen spelade ofta som den lite mer offensiva mittfältaren förra säsongen, och det är väl främst där Lucy Staniforth gör sig bäst. Men båda två kan användas på fler positioner på mitten, och värvningen av Staniforth känns som både spets och bredd på samma gång. Hon bidrar ju dessutom med viktig rutin från landslagsspel och kan hjälpa till att sätta en standard och ta en viktig roll i gruppen.
Ivana Fuso är lite svårare att veta vad man kan förvänta sig av. Onekligen en stor talang med näsa för mål, men frågan är hur mycket press man kan sätta på henne redan nu. Offensivt behöver vi någon som är lite mer renodlad målskytt, och förhoppningsvis kan Fuso bli det. Oavsett tror jag hon kommer få mycket speltid, samtidigt som det också är en värvning för framtiden.
 
 
Till sist…
 
På ledarsidan har det också skett en förändring. Assisterande tränare Glen Harris, som kom till United 2018, har valt att gå i pension, och in på den vakanta positionen kommer nu Martin Ho. Ho var en av tränarna för Uniteds u21-lag förra säsongen, och har tidigare haft liknande position i Liverpool. Han har även arbetat i Evertons ungdomsakademi och varit assisterande tränanare för deras damlag. Vi önskar Martin lycka till på nya jobbet och Glen Harris lycka till framöver och tackar för hans fina arbete med Uniteds damlag.  
 
Får vi se några fler värvningar innan säsongen drar igång? Svårt att veta. Det låter lite på Casey Stoney som det är färdigvärvat för sommaren, men vem vet. Alla tre som kommit in har gjort det gratis, så frågan är ju vilka ekonomiska förutsättningar som finns för fler förstärkningar i dessa tider.
Jag skulle gärna sett en friktigt etablerad forward, en målskytt. Får jag drömma och välja fritt hade jag inte tackat nej till Pernille Harder i United, men hon har kontrakt med Wolfsburg och en sån världsstjärna hämtas inte bara in hur som helst. Men likväl, ett drömnamn.
Tittar vi lite mot Sverige hoppas jag att Hanna Bennison är en spelare United håller ögonen på, 17-årigen är briljant i Rosengård och har redan gjort några a-landskamper. Visserligen har vi redan ett starkt mittfält, men Bennison är något extra.
 
Vi får helt enkelt vänta och se om det blir några fler förändringar i truppen innan säsongsstart, eller om detta är det som Casey Stoney har att jobba med. Skulle det vara så, så känns det ändå ganska bra. Truppen var bra redan förra säsongen, och med de förstärkningar som nu tillkommit tillsammans med mer erfarenhet av spel i WSL gör att det finns potential till mer poäng nu än förra säsongen. Frågan är bara om det innebär att vi kan slå oss in topp tre, de andra lagen i toppen har varit aktiva på transfermarknaden även de. Bland annat har Arsenal förstärkt försvaret tungt med Steph Catley, Chelsea har fått in kanadensiska landslagsspelare Jessie Fleming och Man City har värvat in Evertons succéspelare Chloe Kelly. Till City ryktas även Lucy Bronze och Uniteds tidigare kapten Alex Greenwood. Båda två förlängde sina kontrakt med Lyon över augusti och Champions League, men sedan talar det mesta för att båda två kommer till Manchester. Inte till rött, utan ljusblått.
 
Nog om konkurrenterna, för nu har försäsongen dragit igång för Manchester United och det finns massor att se fram emot och spekulera kring. Och längta efter.

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-07-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham