MUWomen’s Barmy Army: It’s hammer time
Manchester United firar det sena segermålet mot Aston Villa.

MUWomen’s Barmy Army: It’s hammer time

Som alltid vid den här tiden på året lider säsongen mot sitt slut, inget nytt under solen. Inte heller något nytt att Manchester United har saker att spela för. Det som däremot är nytt är att United nu på riktigt spelar för de ädlaste av titlar inom engelsk fotboll. United går för en dubbel, United går för en drömavslutning.

Om två och en halv vecka är säsongen 2022/23 över för Manchester Uniteds damlag, och aldrig har lika mycket stått på spel. Tre matcher ska spelas, tre segrar ska bärgas och vi kan då stå här och bada i guldglittrande konfetti. Inte bara en gång, utan faktiskt två.
Är det något man vill drunkna i så är det väl guldglittrande konfetti.

När rapparen MC Hammer 1990 släppte låten U Can’t Touch This etablerades uttrycket Hammer time, ett uttryck som under de senaste tio åren fått ett uppsving inom sportvärlden.
För den sportintresserade förknippas det förmodligen mer med Formel 1 och Lewis Hamilton än med MC Hammer och musik. Inte nog med att Hamilton totalt dominerade Formel 1 och blev världsmästare hela sex gånger mellan åren 2014 och 2020 – tillsammans med sin raceingenjör Pete Bonnington myntade han också ett uttryck som väldigt mycket symboliserar föraren och vinnaren Lewis Hamilton.

Pete Bonnington är den som finns i Hamiltons öron genom hela racet, ger honom tider, avstånd till konkurrenter, vilka bilar som finns i närheten och så vidare. Och Hamilton själv beskriver i en intervju med Autosport hur uttrycket ”it’s hammer time” kom till.
Det var ett tillfälle där han sa ’nu är det dags att pusha’, och jag blev frustrerad eftersom jag redan pushade. Så jag svarade, ’om du försöker säga att det är dags att ge allt, använda allt jag har, bara säg att det är hammer time’. Det var så det startade”.
Sedan dess har vi fått höra det när någon bil ska köras ikapp, när en undercut ska undvikas eller utföras själv, eller när det bara helt enkelt är dags att ge allt och dra ifrån. Ett uttryck ingen motståndare vill höra.

Nu återstår tre matcher för Manchester Uniteds damlag, det är nu allt ska avgöras för Marc Skinner och hans lag.
It’s hammer time.


Leah Galtons målform håller i sig - här firar hon målet mot Tottenham.

We're the famous Man United and we're going to Wembley

Säsongen 2018/19 – den första i klubbens historia sedan återstarten – vann United Championship och tog steget upp i högstaligan. Det är till dags dato den enda titel klubben vunnit, och även om den så klart slår högt finns det de titlar som väger betydligt tyngre.
Den där första säsongen blev det också kvartfinal i FA-cupen och semifinal i ligacupen. I ligacupen har United sedan tagit sig till semifinal ytterligare två gånger – medan kvartsfinalplatsen i FA-cupen inte kunnat upprepas. Men nu är det nya tider, visserligen blev det uttåg redan efter gruppspelet i ligacupen, men i FA-cupen väntar en resa till Wembley för final.
I tur och ordning har United slagit ut Sunderland, Durham, Lewes och Brighton i denna så anrika och traditionsfyllda turnering. Sista utposten – den sista bossen, den engelska damfotbollens King K. Rool från Donkey Kong Country – Chelsea kommer ställa upp på andra sidan inför en fullsatt nationalarena.

För två månader sedan var jag i England och såg Manchester United ta sig an just Chelsea i WSL – läs om resan här – där det verkligen fanns läge att för första gången knäppa de blå på näsan. Det var ett skadeskjutet hemmalag som trots allt stod emot och visade prov på rutin från stormatcher, och det blev lite av en missad möjlighet för United.
När det nu – den 14 maj klockan 15.30 – är dags för lagen att mötas på nytt är det en titel som står på spel, United måste nå toppen av sin förmåga och hitta sätt att slå ut motståndarna. Chelsea brottas fortfarande med vissa skadebekymmer, men har en stark trupp tillgänglig och vet ju vad det innebär att spela finaler.

För United är det något nytt. Men i truppen finns Mary Earps, Alessia Russo och Ella Toone som alla var med och vann EM just på Wembley förra sommaren. Dessutom har Maria Thorisdottir (skadad och missar matchen) och Hannah Blundell vunnit FA-cupen under sin tid i Chelsea, och Nikita Parris har gjort detsamma i Manchester City.
Så det finns rutin av stora matcher i truppen, och Marc Skinner har tidigare lett Birmingham till final. Nu gäller det för honom att ta det där sista steget för att också bli en titelvinnande tränare – förhoppningsvis kan spelarna som varit med tidigare leda United till guld och glitter.


United firar segermålet mot Arsenal.

Ända in i WSL-kaklet

I FA-cupen har United allt i egna händer. Det finns en motståndare på andra sidan att ta hänsyn till, men det är en match och United kan tack vare egen styrka och prestation bärga en titel. Riktigt så är det inte i ligaspelet, även om United faktiskt leder WSL – och vi påbörjar nu det sista varvet av ett Formel 1-lopp.
Målet inför säsongen var klart och tydligt, Manchester United skulle slå sig in i topp-tre och för första gången kvalificera sig för Champions League. Ingen jinx, ta i trä och allt det där, men den målsättningen är så gott som uppnådd.
Chelsea ligger fyra poäng bakom United med två matcher mindre spelade, därefter följer Manchester City sex poäng bakom och Arsenal, med två matcher mindre spelade, nio poäng från ligaledning. Bara ett av dessa tre lag behöver United ha bakom sig, och enkel matematik säger att en ynka poäng krävs för att säkra CL-spel. Men det kan bli mycket mer än bara en CL-plats, det kan bli ligatitel.

Lyssna nu här på motståndet i de två sista omgångarna för Manchester United; Manchester City hemma och Liverpool borta.
Hallå, va. Wow.
United kan alltså säkra en CL-plats genom att ta poäng mot lokalrivalerna, de högljudda grannarna, och på riktigt befästa sin position i toppen av damfotbollen. Och kanske, kanske, skjuta hem en ligatitel i Liverpool mot Liverpool.
Då behöver stjärnorna visserligen stå rätt, något resultat måste gå Uniteds väg – Chelsea behöver halka och tappa poäng – och United måste själva gå rent. Vi kan alltså få en showdown i sista omgången där det återigen står mellan United och Chelsea, denna gång på olika arenor och mot olika lag men likväl en uppgörelse dessa två emellan.
Och hade det inte varit körsbäret på toppen att skjuta bort City från CL och sedan bärga ligatiteln mot Liverpool? Dessutom skulle det vara lite av en cirkelslutning att avgöra mot Liverpool, just dessa två lag möttes i Uniteds första tävlingsmatch 2018 – och United vann med 1-0.

Om ni avkräver mig en tippning säger jag… det blir en titel. Chelseas rutin blir avgörande i FA-cupfinalen men Arsenal sträcker ut en hjälpande hand och kniper poäng mot Chelsea i ligan medan United går rent.
Sett till förväntningarna och målsättningen inför säsongen är detta ett klart steg upp i pyramiden. Men sett till utgångsläget just här och just nu kan avslutningen antingen bli meeh eller så blir den wooihhoo. Det pirrar i hela kroppen.
It’s hammer time!


WSL-tabellen 9/5-23.

Till sist…

… United fullbordade ligadubbeln mot Arsenal genom att vinna med 1-0 hemma på Leigh Sports Village när Alessia Russo – precis som i höstas – avgjorde. Sedan hoppade Millie Turner in och ordnade en vändning när hon med matchens sista nick prickade in 3-2 mot Aston Villa, och senaste blev det programenlig seger med 3-0 mot Tottenham.

… Evie Rabjohn är nu officiellt klar för United från Aston Villa. 18-åringen börjar träna med laget direkt men är tillgänglig för matchspel först till nästa säsong.

… även Grace Clinton är tillbaka i träning med United efter att ha säkrat avancemang till WSL med Bristol City – där hon också utsågs till bästa unga spelare.

… efter korsbandsskadan är Aoife Mannion nu tillbaka i full sving. Överraskande nog fick hon första starten på ett drygt år i matchen mot Arsenal, och hon var totalt dominant. Ont i hela kroppen hade hon efteråt, men herregud vilken insats.

… Wembley är utsålt för FA-cupfinalen. Tråkigt nog lämnades bara en lite del av biljetterna till respektive finallag, man vill ju se stora hav i klubbarnas färger likt herrarnas finaler. Men det kommer likväl bli en mäktig inramning.

… Uniteds ever-present på mittfältet, Katie Zelem, var avstängd mot Tottenham. Då fick istället Vilde Bøe Risa – som många supportrar länge ropat efter – chansen, och gjorde en fin match och böjd på några delikatesser.

… utöver Grace Clinton fortsätter Kirsty Hanson och Carrie Jones – mål i två raka matcher – imponera. Loan-squad gör det bra, något som bådar gott för Uniteds truppbygge inför nästa säsong.

… två tunga förluster har det blivit för ungdomslagen. U-21 förlorade finalen i WSL Academy League Cup mot Chelsea med 3-2, och U-16 förlorade FA Girl’s Youth Cup-finalen på straffar mot Arsenal.

… United fick inte spelet att stämma mot Aston Villa och hamnade i underläge två gånger om. Tror aldrig jag sett Marc Skinner vara så aktiv på bänken – han ropade ut instruktioner och dirigerade laget mest hela tiden. Till slut gav det frukt när United avgjorde på tilläggstid. Inte första gången denna säsong segermålet kommer under de sista minuterna. Skinner Time?

… mot Tottenham gjorde Jayde Riviere debut när hon hoppade in under avslutningen. Kul att se henne på plan, där kan vi ha hittat ett guldkorn.

… missa för allt i världen inte säsongsavslutningen. FA-cupfinal den 14 maj på Viaplay. 21 maj är det match mot Manchester City och sedan avslutas säsongen mot Liverpool den 27 maj.

Månadens spelare: Aoife Mannion



Månadens mål: Millie Turners 3-2 mot Aston Villa. Känslan var att United inte fick till det och att det skulle bli ett tungt poängtapp. Men så just innan domaren blåste av matchen reste sig Turner över alla andra och skallade inte segermålet och det var total eufori, och fortsatt finfint utgångsläge i ligan.

Hur kommer det gå för Manchester United i säsongsavslutningen? Blir det en dubbel, eller blir det kanske ingenting?
Dela med er av tankar och känslor i kommentarsfältet.

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-05-10 07:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham