Namninsamling till Time4Change
I England har rörelsen mot Mike Ashley Out och dess kampanjnamn, Time4Change, fått nytt bränsle och ökat stöd efter januarifönstrets högst nedstämmande avslut. Med hjälp av namninsamlingar och samarbeten med den lokala pressen håller rörelsen på att organisera sig på nytt. Ett försök att räkna antalet skandinaviska motståndare till klubbens ledning påbörjas därför, för att i någon mån ge kampanjen ytterligare tyngd.
Kampanjen tar åter fart i samband med att klubben skickar ut fakturor för förnyelse av säsongsbiljetter. Till synes har en enorm mängd supportrar avslutat sina biljetter i protest. Det förekommer även planering av bojkott mot hemmamatcher, protestmarscher innan matchen mot Aston Villa och liknande aktiviteter.
För första gången finns det även ett initiativ till en reaktion från skandinaviska supportrar. Inte för att någon större effekt eller reaktion är att förvänta, i synnerhet inte från klubben. Syftet är snarare att behovet finns. Ett behov av att stämma upp i kören som säger att supportrar till Newcastle United, överallt i världen, önskar bättre än att klubben medvetet inte vill gå framåt. En kvantifiering av missnöjet även här kan ha ett nyhetsvärde för de grupper som försöker använda supportrarnas makt till att ändra på saker och ting.
För den utomstående är detta svårt att förstå i vissa fall, något som är fullt förståeligt. Med klubben på åttonde plats i Premier League verkar Newcastle ligga i paritet med vad som förväntas. Men tabellplaceringen och höstens resultat är en isolerad aspekt av en annars förgiftad situation. Faktum är att åttondeplatsen är en merit som ter sig smått osannolik när man bäddar in den i ett större sammanhang. Helgens derbyförlust antydde också att mörkare tider kan vara nära förestående, även på planen.
Efter schismen med Kevin Keegan, YouTube-värvningen av Nacho Gonzalez, den första anställningen av Joe Kinnear, nedflyttningen till The Championship, namnbytet på St. James' Park, det felaktiga avskedandet av Chris Hughton, utnämnandet av Wonga som sponsor, de tre miljarder kostnadsfria Sports Direct-skyltarna på St. James' Park, censuren av den lokala pressen, den andra anställningen av Joe Kinnear, de juridiskt fastställda lögnerna till fansen, de 18 månaderna utan permanenta värvningar, halveringen av klubbens kommersiella intäkter, frigörande från lokala leverantörer, nedskärningen på personal i klubben, oförmågan att nå Kategori 1 på klubbens akademi, utnämnandet av åttondeplatsen som klubbens "förstaplats" och den officiellt bekräftade oviljan att gå långt i cupsammanhang, har tålamodet åter runnit ut.
The Times skriftliga pionjär, tillika nordöstkorrespondent, George Caulkin, beskriver situationen enligt följande;
"Det har funnits mörkare ögonblick i klubbens historia, inte minst säsongen efter Kevin Keegans sorti och episoder när man dansat mot glömska och irrelevans, men har det någonsin varit så här genomskinligt? Har det någonsin känts så här tomt?"
"I lördags deltog Newcastle inte i en fotbollsmatch. Inte egentigen. Det var 90 minuters reklam för Sports Direct och Wonga."
"Ett hål, som en gång fylldes av en klubb."
Trots en geografiskt separerad position, har Skandinavien alltid utgjort ett starkt fäste för Newcastlesupportrar utanför de brittiska öarna. Den geografiska närheten mellan Norges kust och Newcastle är en anledning, färjorna mellan Göteborg och Newcastle en annan. Supportrar från Skandinavien har stöttat klubben både ekonomiskt och emotionellt under en lång tid. Newcastles globala varumärke har också tillåtits växa med hjälp av det stora följet från norden. Det är därför skandinaviska supportrars rätt och i många behov att uttrycka sitt missnöje med var Newcastle United är på väg.
En förfrågan har ställts till den norska supporterföreningen (Toon Army Norway). Om någon har kontaktuppgifter till motsvarande grupp i Danmark eller Finland tar undertecknad gärna emot dessa.
Namninsamlingen hittar ni här. Tanken är att samla så många namn som möjligt och överlämna listan till MAOC, True Faith och The Chronicle/The Journal, tillsammans med ett kortare utlåtande.
Det skadar inte att försöka. Det borde även Mike Ashley borde göras uppmärksam på.