Newcastle United FC - Southampton FC 1-2

En kämpainsats gav tre poäng trots skadetrubbel och ett helt onödigt baklängesmål.

Newcastle United FC - Southampton FC 1-2


Newcastle United:

Tim Krul, Daryl Janmaat, Fabricio Coloccini (c), Paul Dummett (Mike Williamson 80), Massadio Haidara, Jack Colback, Vurnon Anita (Emmanuel Riviere 68), Yoan Gouffran (Samuel Ameobi 68), Moussa Sissoko, Remy Cabella, Ayoze Perez.

Avbytare:

Freddie Woodman (GK), Davide Santon, Mehdi Abdeid, Adam Armstrong.

Mål:

Gouffran (29)


Southampton:

Fraser Forster, Nathaniel Clyne, José Fonte (c), Florin Gardos, Ryan Bertrand, Harrison Reed, Steven Davis, James Ward-Prowse (Jack Cork 60), Dušan Tadic (Shane Long 60), Eljero Elia (Matt Targett 82), Graziano Pellè.

Avbytare:

Kelvin Davis (GK), Jason McCarthy, Lloyd Isgrove, Jake Hesketh.

Mål:

Elia (14, 62)

Varningar:

S. Davis (64), Long (90)

Domare: Robert Madley


Stadio: St James Park


På förhand såg det riktigt tungt ut, Schneiderlin och Wanyama borta pga skador, hur man än vrider och vänder på det är dessa två defensiva mittfältare en stor anledning till vår topptre plats.

När även Alderweireld saknades kändes det riktigt tungt, det oskrivna bladet Elia från start ingav också osäkerhets känsla.

När krutröken skingrats hade Saints tre nya friska pinnar och Elia var matchvinnare, att vi vinner trots ett halvt om halvt självmål där Gardos Fonte och Forster är 1:a 2:a och 3:a på bollen men ändå gör Gouffran mål känns riktigt starkt, flera bottenlag klappar ihop efter skit mål medan dagens Saints biter ihop och visar revanschlusta när man producerat ett misstag, detta om inget annat bevisar att Saints numera är ett vinnarlag.

När man studerar det fortsatta spelprogrammet ser det onekligen spännande ut, kan vi bara får tillbaka Mane Toby Schneiderlin Wanyama och kanske tom Rod framledes så har vi en startelva som är ruggigt svår att göra mål på, att vi nu har Elia Pelle och Mane som alla visat målfarlighet framåt gör att vi kan sätta de där viktiga 1-0 segrarna utan att kanske tokdominera på planen.

Till sist måste jag också nämna Koemans oöverträffade känsla vad det gäller sina intransfers, varenda spelare som kommit in överträffar precis alla förväntningar medan de som lämnat oss har det otroligt trögt i sina nya klubbar, aldrig har jag varit med om ett lag som säljer så namnkunniga spelare och tar in relativt okända men ändå på position efter position med facit i hand gjort en mycket bra affär, faktum är att man måste omvärdera Holländska ligan efter att ha sett Koemans nyförvärv, den är nog betydligt bättre än sitt rykte.


Matchen:


I frånvaron av Schneiderlin ochWanyama fick Reed starta, endast han andra Premier League start, vid sin sida hade han S Davis och framför dem fortsatte Ward Prowse.

Gardos fick ta plats bredvid Fonte då Yoshida spelar Asiatiska mästerskapen och Alderweireld är skadad, Clyne och Bertrand höll kanterna och framåt var det som vanligt Pelle som spets och Elia och Tadic snett bakom.

När Madley blåst igång matchen hade Perez och Gouffran tidiga avslut som Forster dock lätt kunde hantera, som det ofta blir mot Saints tar motståndaren tidiga avslut då boxen är låst.

I 14 minuten tog gästerna ledningen då Fonte slog en lång boll som Pelle skarvade vidare till Ward Prowse som skickade bollen in bakom backlinjen där Elia bröt fram och uppvisade stor styrka då han höll undan backen samtidigt som han beslutsamt gick på ett direktskott som överraskade Krull, bollen gick mer eller mindre rakt igenom Krull och in i nätet, Elias första mål i Saintströjan,0-1.

Tio minuter efter ledningsmålet slog Ward Prowse en perfekt frispark in i boxen där Fonte kom högst men bollen gick strax över.

I 30 minuten kom ett helt onödigt baklängesmål för Koemans mannar, en genomskärare såg ut att rinna ner till Forster men både Gardos och Fonte löpte på bollen med Gouffran strax bakom, exakt vad som hände vid situationen är svårt att veta men någon slags missförstånd uppstod mellan de tre Saints spelarna, Forster ser ut att skopa in bollen då Gardos slänger sig och styr ut bollen mot vänster där Gouffran springer rakt på den uppdykande bollen och bollen seglar in i krysset bakom Forster, 1-1.

Hemmalaget hittade en bättre rytm efter att ha blivit inbjuden i matchen, Cabella spelade in bollen till Perez i boxen men avslutet smet strax utanför stolpen.

Men på det hela taget var det väldigt få öppna målchanser i första akten och Gardos spelade bra bredvid Fonte efter det onödiga baklängesmålet, dock kändes det att främst Wanyama inte var på planen, Reed kämpar och sliter utan boll men med boll har han inte samma muskelmassa som Wanyama som behövs när man skall hålla undan ettriga motståndare.


Andra halvlek:


Andra akten började som första hade sett ut, få målchanser och ett energiskt krigande på mitten.

Koeman ville ha tre poäng och tog beslutet i 60 minuten att genomföra ett dubbelbyte, Ward Prowse ersattes av Cork och Long kom in i istället för Taqdic.

Koeman ville ha Longs fart samt få in ny energi i mittfältskampen, Ward Prowse är ruggig på fasta situationer men har haft lite trögt på sistone i spelet, han kämpar och sliter men det känns som att han måste vidare upp ett snäpp till för att kunna hålla sin plats när spelare kommer tillbaka.

Haidara hittade Gouffran i boxen med en fin cross men bollen smet utanför Forsters målbur.

Det blev Saints som fick nästa mål, det var i det närmaste en kopia av 0-1 målet fast nu var det Long som slog in bollen centralt där Elia bröt fram på nytt och lyckades hålla undan hemmaförsvararna innan han via ett Newcastle ben och vidare via stolpen lyckades skicka in 1-2.

I 75 minuten hade hemmalaget en bra chans då Colback slog en fin hörna till Dummett men nicken från ett mycket bra läge gick utanför.

Efter 80 minuter spelade såg det ut som gästerna skulle slå sista spiken i kistan då Clyne skickade in en cross i boxen där den starke Pelle kom upp högst men bollen tog i överliggaren innan den rensades bort.

Targett ersatte Elia i 82 minuten, den fd Holländske landslagsmannen fick motta stående ovationer från bortasupportrarna.

Newcastle flyttade upp och när man såg klockan sakta ticka fram anade man det värsta, att hemmalaget skulle få till en kvittering men de skapade egentligen inte några heta chanser förrän på stopptid då ett skott täcktes i boxen av Fonte, när reprisen vevades så såg man att Fonte från nära håll får bollen på kroppen och även en studs på armen, som alltid är åsikterna om straff eller ej skillda men hur jag än vrider och vänder på situationen så hade det varit direkt felaktigt att blåsa straff i det momentet.

Efter ovan nämd situation gick luften ur Newcastle och Saints kunde hämta hem den 13:e fullpoängaren för säsongen.


Analys:


Ett brandskattat Saints stod upp och kunde med hjälp av jokern Elia hämta hem alla tre poäng.

Kämpainsatsen var femstjärnig men visst saknas kvalitet när vi har 6-7 viktiga spelare på skadelistan, när man studerar spelprogrammet ser man att antalet matcher går ner fram emot våren och som det verkar nu kanske vi kan hålla ställningarna säsongen ut, ingen av de nya skador vi fått är några långtidsskador och därför lär Schneiderlin Wanyama Alderweireld Mane vara tillbaka till antingen nästa eller matchen efter det i Premier League, men först skall vi spela FA-cup mot Crystal Palace där vi får möta både Puncheon och Pardew på nytt.

Ove Karlsson2015-01-20 07:55:26
Author

Fler artiklar om Southampton