City Ground, 2023-04-16 17:30

Nottingham - Manchester U
0 - 2

Nottingham Forest 0 - 2 Manchester United
Manchester United stod för en dominant och väl genomförd insats borta mot Nottingham Forest under söndagen.

Nottingham Forest 0 - 2 Manchester United

I en tid av fullspäckat spelschema och kamperande på flera fronter så åkte Manchester United under söndagen till Nottingham för ännu en batalj. En solid och dominerande match på City ground gjorde att vi sedermera åkte hem med alla tre poängen.

Sammanfattning
Manchester United fick sig ett slag i magen redan innan matchen var igång. Österrikaren Marcel Sabitzer, som är i fin form, skadade sig på uppvärmningen efter en befarad känning i ljumsken. In kom istället allas vår dansk, Christian Eriksen och satte nivån med en gång.

Matchen tog sin början i ett högt tempo där det svängde åt båda hållen de första minutrarna. Efter en stund kunde United börja ta kontroll över matchbilden, efter det att vi sett lagkaptenen Harry Maguire stå för några halvsjabbliga insatser. Kontrollen togs och matchbilden var sedan vår. Trion Casemiro, Eriksen, Bruno kombinerade sig fram vackert mellan lagdelarna flera gånger i den första halvleken. Framför allt de två sistnämnda hade ett finger med i de flesta moment i offensiv riktning. 

Efter lite drygt en halvtimme kunde Martial sätta press på försvararna och vinna bollen. Väggspelet med Bruno gjorde att han mer eller mindre blev fri med målvakten, som styrde avslutet rakt i gapet på Antony som stötte in 1-0. Rättvis och tidig utdelning efter att United haft total total kontroll på matchen och stått för en övertygande insats. Det enda som var ett hot från Nottinghams sida under den första halvleken var två hörnor, varav en slutade med en vallning på Maguires huvud och vidare i stolpen. Därefter var det återigen full fart framåt för United.

Väl till den andra halvleken fortsatte United att visa vilka som ville ha alla tre poängen mest. En väl genomförd halvlek där offensiven flöt på och förtjänade bättre utdelning både en och två gånger. Framför allt i de avslutslägen Sancho hade, men där den sista touchen var aningen för svag. Även Antony hade flera farliga lägen att sätta spiken i kistan. Just dessa två herrar var högst bidragande i den flärd som var synlig i Uniteds offensiv under matchen, något jag efterfrågat.

En dominant och offensiv insats där just yttrarna Sancho och Antony för flera fina prestationer i de snabba omställningarna. Även firma Eriksen-Bruno hade ett oerhört vackert kombinationsspel flertalet gånger och vid en hörna efter dryga timmen spelad, var portugisen nära att punktera matchen. Istället lyckades Navas styra bollen i ribban och vi fick istället hålla andan en liten stund till.

För avgörandet kom. Efter 76 minuter lyckades den ovana målskytten Diogo Dalot kombinera sig fram med hjälp av Antony, som satte portugisen fri mot målvakten för att där kunna curla in bollen bakom costaricanen. Otroligt vackert framspel och avslut som slutligen blev spiken i kistan för ett håglöst Nottingham Forest. 

Manchester United (4-2-3-1)
De Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Dalot - Casemiro, Eriksen (Fred ´79) - Antony, Fernandes, Sancho - Martial (Weghorst ´72)

Nottingham Forest (3-4-1-2)
Navas - Felipe, Niakhate, McKenna (Dennis ´81) - Williams, Freuler (Mangala ´65), Danilo, Lodi - Gibbs-White (Lingard ´88), Johnson, Awoniyi (Surridge ´65)

Bäst i Manchester United:
Antony

Fem tankar om matchen

1. En utökad skadelista
Ja, det var ju inte så här dagen var tänkt att börja. Innan domaren ens visslat igång det som blev en dominerande tillställning, så hade även Sabitzer fått sålla sig till skadelistan. Det är ännu inte klart hur länge den befarade ljumsken kan hålla honom ur spel, men det bådar onekligen inte gott då det är en spelare i form som vi verkligen skulle behöva. Dessutom var det oroande att se De Gea grimasera illa vid flera tillfällen, trots att han klarade av hela matchen var detta något som inte heller var att föredra. Måtte fysioteamet jobba på högvarv nu. Och vi, vi håller tummar och tår för att några fler långvariga skador inte kommer ske. 

2. Casemiros återkomst
Vi har trots allt klarat oss relativt bra med att ha världens bästa defensiva mittfältare ur spel, men visst är det en fröjd att ha honom tillgänglig igen. Så otroligt viktig och avgörande i balansen mellan defensiv och offensiv, likaså mot Nottingham. Han jobbar alltid i det tysta innan han blixtrar till med den ena briljanta idén efter den andra. Prestationen mot Nottingham var kanske inte den bästa vi sett, men den ingjöt trygghet. Och det värdesätter jag enormt just nu.

3. Solida prestationer
Spelarna som klev ut på City ground stod för habila och väl genomförda insatser. Glädjande var att se att både Sancho och Antony som var två av de bästa offensiva spelarna som ständigt hotade och framför allt VÅGADE utmana “sin gubbe”. Det bådar gott att se att spetsen finns och att spelarna kan ta fram den där höjden de har när vi går in i avgörande faser av säsongen där skadorna påverkar oss. 

4. Högerback som vänsterback
Detta är något som får det att krypa inombords. En högerback som vänsterback… Men faktum är att i skadefrånvaro och hektiskt spelande så kan detta vara en väg att gå framöver, om än bara tillfälligt. Beroende på motstånd och individuell skicklighet har vi  i Dalot och Wan-Bissaka en defensivt skicklig ytterback som är svag offensivt, och i den andra har vi en offensiv ytterback som kan utveckla sin defensiv mer. Dessa två kan således fungera som ett komplement till varandra i matcher där motståndet tillåter. 

5. Martials framtid
Inför matchen mot Nottingham fick Erik ten Hag frågan om han ser Anthony Martial vara en del av United nästa säsong. “Yes of course”, svarade chefen förväntat. Men faktum är att jag börjar tro att om Martial ska ha en framtid i United så är det nog under en tränare som ten Hag. För mig kommer han aldrig bli en tillförlitlig nia som ska spela vecka ut och vecka in. Men han kan vara ett pjäs trots allt. I gårdagens match stod han för en fin insats, en bra prestation för andra matchen i rad trots att han endast spelade dryga timmen. Det är nu det gäller för Martial. Upploppet för att staka ut sin egna framtid. Jag är kluven. 

Vad säger ni om Uniteds prestation? Hur ser ni på skadeläget? Och bör Martial vara en del av klubben nästa år? Skriv gärna vad ni tycker, tänker och känner i kommentarsfältet. Men kom ihåg att hålla god ton.

GGMU

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-04-17 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham