St Mary's Stadium, 2022-01-22 18:30

Southampton - Manchester C
1 - 1

Oavgjort och oflyt mot Southampton
1-1 mot Southampton efter att varken ramverket eller VAR varit på Citys sida

Oavgjort och oflyt mot Southampton

Det blev ingen trettonde raka seger borta mot Southampton. Efter att City haft mycket otur blev det bara 1-1 efter att Kyle Walker-Pieters gett sitt lag ledningen och Aymeric Laporte kvitterat.

Citys startelva
Ederson
Walker, Dias, Laporte, Cancelo
De Bruyne, Rodri, Bernardo
Sterling, Grealish, Foden

Efter tolv raka segrar är det ganska skäligt att tro man tar en trettonde. Men City fick en mardrömsstart när Kyle Walker-Peters gjorde 1-0 redan efter sex minuter. Romeu passade till målskytten från sin vänsterkant, som sparkade in bollen hårt med vristen från snäv vinkel.

City såg osedvanligt bleka ut och fick inte igång något spel. Efter ungefär 20 spelade minuter fick dessutom Southampton ett mål bortdömt för offside. Förvisso var det ett korrekt beslut när Romeu passade till Broja som stod offside innan han sparkade in bollen i nät bakom Ederson.

Med ungefär halvtimmen spelad häpnade vi ännu en gång inför VAR:s oförmåga att var konsekventa. Bednarek dundrade in med dobbarna i Grealish och fick bara gult kort av domaren. Förståeligt att domaren kan bedöma situationen så i stridens hetta, men att VAR inte gör något är svårbegripligare. Ett par minuter senare ryckte ett svagt City upp sig något när Bernardo passade till Sterling, som från snäv vinkel sköt bollen strax över ribban.

Innan domaren blåste av halvleken stod Sterling för en stor miss. Foden levererade en fin passning från vänsterkanten till Sterling, som stod helt ohotad framför mål. Men hans avslut hamnade ganska svårbegripligt rakt på Forster i målet.

City som sammantaget för en svag första halvlek, även fast de borde haft 1-1 efter Sterlings stora miss. I början av andra halvlek var Southampton å andra sidan nära att öka på sin ledning omgående när Bednarek nickade rakt på Ederson efter Ward-Prowses' fina hörna. Minuterna senare sköt Rodri ett skott som Forster räddade. I den 52:a minuten levererade Armstrong en fin djupledspassning till Broja som kom till ett bra läge, men ett uppoffrande försvarsarbete av Laporte gjorde att motståndarna bara fick hörna. Hörnan nickades å sin sida i stolpen av Broja.

Med halvtimmen kvar fortsatte halvleken i ett intensivt tempo när Foden dundrade ett volleyskott mot mål som Forster räddade. Minuten senare sköt Rodri ribba ut. Ytterligare någon minut senare tröttnade Guardiola på Sterlings trötta insats när han byttes ut mot Jesus.

Med 25 minuter kvar att spela kvitterade City när De Bruyne levererade en utsökt frispark som Laporte stångade in i mål. 1-1 och nu kändes det som att City gick mot seger. De Bruyne försökte ett par minuter senare men hans skott gick stolpe ut. Inte långt därefter levererade Cancelo ett inlägg som Jesus nickade mot mål, men Forster lyckades rädda vid främre stolpen.

Precis när City jagade ett segermål stegade VAR in i handlingarna ännu en gång. De Bruyne såg ut att falla i straffområdet efter en ful fällning av Romeu, men domaren friade konstigt nog helt och hållet. Då gick VAR in i handlingarna och granskade situationen. Föll De Bruyne i eller utanför straffområdet? Just den här gången bedömde VAR att De Bruyne föll utanför straffområdet. Otur för City...

Minuten senare var det dags för VAR att kliva in i handlingarna ännu en gång. Armstrong dundrade in med dobbarna i Laporte varpå domaren gav gult kort. För mig såg det ut som en sådan situation VAR ger rött för 98 gånger av 100. Var granskade, men gjorde inget. Det var ju själva f*n. Nästan så man kunde tro att gnällspikarna Klopp och Tuchel satt i VAR-rummet kvällen till ära...

I matchen slutskede fick lagen någon halvchans vardera, men slutresultatet förblev 1-1.

Segersviten är bruten trots oflyt
Någonstans känner jag ju som supporter en frustration över poängtappet. Tolv raka segrar hade gärna fått bli tretton. Men vi måste ha in i beräkningen att City inte nådde sin bästa förmåga i kombination med att de hade osedvanligt oflyt i den här matchen. Både Southamptons ramverk samt VAR var inte på Citys sida. Är då 1-1 i en bortamatch efter tolv raka segrar en sådan jäkla katastrof? Näe, kanske inte.

Nu är det inte match på två veckor och efter det tar sid City an FA Cupen samt åttondelsfinalerna i Champions League. Premier League inför februari, mars, april och maj tar sig laget an med tretton poäng före Chelsea och tolv poäng före Liverpool. Även fast Klopps lag har två matcher mindre spelade på grund av att de fifflat med coronatester. Jaja, det kunde väl varit betydligt värre ändå...

Oskar HanssonOrreHans2022-01-22 21:10:23
Author

Fler artiklar om Manchester C