Oro, nervositet och en hel del statistik!

Det kom lite som en chock. Danny Ings klar för Aston Villa. Egentligen kanske man borde varit mer förberedd på att han skulle lämna. Ett år kvar på kontraktet, ville inte förlänga och ville lämna klubben. Ärligt talat är jag väldigt nöjd med prislappen, £30M för en 28 år gammal skadedrabbad striker med 1 år kvar är mer än jag hade hoppats på. Men han kommer fortfarande vara svår att ersätta och Adam Armstrong har ganska stora skor att fylla. Sedan Ings kom till Saints har han gjort 41 mål (6 på straff) och 9 assist på 6730 minuter. Det är 0,55 mål per 90 minuter och 0,12 assist per 90 minuter. Ings 0,67 poäng per 90 är bättre än exempelvis Callum Wilson (0,59) och Calvert Lewin (0,47) och nästan lika bra som Aubameyang (0,71) och Rashford (0,68). Detta är de senaste 3 säsongerna och straffar är inkluderade vilket såklart påverkar siffrorna. Det är ingen jämförelse om vilken av spelarna som är bäst utan bara gjort för att sätta Ings siffror i perspektiv. Ings är också en effektiv avslutare. Hans expected goals är 0,45 per 90 vilket är lägre än hans mål per 90 (0,55). Jämför vi Ings med Che Adams så gjorde båda lika många poäng (14st) om vi exkluderar straffar. Ings spelade dock färre minuter (2200) än Adams (2685). Adams hade däremot högre expected points per 90 minuter (0,58) än Ings (0,37) straffar exkluderade (senaste säsongen). Ings är en betydligt bättre avslutare men Adams är en bättre framspelare och enligt xg modellen tar han sig till bättre lägen. Så om Adams kan utveckla sina avslut kan han bli en väldigt bra spelare. 
......

Nu till Ings ersättare Adam Armstrong. Han gjorde 32 poäng (8 på straff) på 3721 minuter i Championship för Blackburn. Hans xg är mer eller mindre identiskt med hans mål. Jämför vi honom med Toney så hade Armstrong högre expected points än Toney men färre antal poäng. Toney var bättre på att avsluta men Armstrong bättre på att ta sig till bra chanser. Jag tycker Armstrongs siffror ser väldigt bra ut och jag tror att han kommer vara värdig ersättare till Ings. Dessutom är han yngre och vill vara i klubben. Även Broja har lånats in från Chelsea. Förra säsongen gjorde han 10+2 i Vitesse på 1866 minuter. Det är 0,58 poäng per 90 och han tog inga straffar. Han är bara 19 år så jag tycker att siffrorna imponerar även om det är i Eredivisie. Broja är från Albanien och är 191 cm lång vilket är betydligt längre än Adam Armstrong som är 172 cm lång. Detta ger oss bredd i anfallet. Tella, Walcott och Redmond kan även de spela anfallare men jag ser dem hellre som yttermittfältare. 
......
Ryan Bertrand har lämnat och in har Romain Perraud kommit. Jag ser detta som en förbättring både utifrån kvalitet, potential och ålder. Perraud är 23 år och köptes från Stade Brest där han gjorde 3+7 i Ligue 1. Jag hoppas att detta kommer förstärka vår vänsterkant för Bertrand var ganska defensiv förra säsongen. Sen har även två unga spelare köpts från Chelsea, Livramento och Simeu. Den förstnämnda är en väldigt stor talang som föredrar att spela högerback eller högermittfältare. Han är bara 18 år men många tror att han kommer få en hel del speltid redan denna säsongen. Förhoppningsvis kan Ralph utveckla honom till en riktigt fin spelare men han är också väldigt ung och unga spelare behöver tålamod. Simeu är mittback men kommer nog förmodligen få lite mindre speltid. Men förhoppningsvis kan han bli bra på lång sikt. Han är bara 19 år så det finns mycket utvecklingspotential hos honom. 
........
Det tyngsta tappet kanske ändå är Vestergaard. Han hade bara 1 år kvar på sitt kontrakt så därför kunde Leicester köpa honom för bara £15M. Sett till hela hans Saints karriär så har han nästan varit en flopp men han var väldigt bra senaste säsongen och kommer saknas. Förhoppningsvis kommer en bra mittback, gärna med ledaregenskaper, köpas in snart. Om vi lyckas ersätta Vestergaard med en värdig ersättare så är jag nöjd med sommaren. Förutsättningarna har varit svåra, Saints har inte råd att tappa bra spelare gratis. I och med denna föryngring så har Saints den fjärde yngsta truppen i ligan (väldigt lite skiljer mellan lag 2 och 8). Jag tycker det är bra att det satsas ungt men för att öka chanserna att klara sig kvar hade jag inte varit emot en äldre värvning som höjer kvaliteten omedelbart. Jag ser Saints som en av 7-8 klubbar som på allvar riskerar att åka ur Premier League. Jag tycker att det finns minst 3 klubbar som har sämre trupp+tränare men man vet aldrig. Jag litar på Ralph men inte på våra spelare. Jag litar inte på våra målvakter och inte på våra mittbackar och jag är orolig för ineffektivitet framför motståndarnas mål. Övriga grejer gillar jag. Vår expected points var högre än Newcastle, Crystal Palace och Burnley så förhoppningsvis kan vi sluta före dem.
.......
Slutsats
Laget är sämre än förra säsongen men jag tycker ändå att det var rätt att sälja Ings och Vestergaard. Armstrong är en bra ersättare, Adams kan bli bättre och Broja är spännande. Perraud är en bra ersättare för Bertrand och Vestergaard måste ersättas. Vi borde klara oss kvar men det blir inte lätt.

David Öhrström2021-08-13 13:19:00
Author

Fler artiklar om Southampton