Orres tankar: första mötet med VAR
Vi går igenom veckorna i en rasande fart och City har gått vidare i FA Cupen och haft sitt första möte med VAR.
Till att börja med måste jag skriva något om segern över Newport i lördags. City tog en planenlig seger med 4-1 på en plan som höll ungefär samma klass som laget, nämligen League 2. Den som tog de största rubrikerna efteråt var Phil Foden som gjorde två av målen. Efter matchen var det tydligen glada miner från båda lagen. Newport-spelarna bjöds in till Citys omklädningsrum och det beskrevs som en oerhört fin gest av Guardiola och gänget enligt Newports tränare. Jag tycker också att det är en fint gjort av Citys lag men undrar samtidigt om Newport-spelarna hade varit välkomna till omklädningsrummet om det hade blivit Newport-seger eller oavgjort. Det är alltid enkelt att vara sportslig och kompis med alla i medgång men det var trots det en fin gest som verkade vara uppskattad av Citys motståndare.
Första mötet med VAR
Video assistant referee har länge varit ett hett diskussionsämne. Den allmänna fotbollsvärlden fick väl sitt första riktiga möte med denna metod i sommarens VM. Jag tyckte då att det fungerade bra och var nöjd med hur det hela fungerade. Ett exempel på varför jag var nöjd är Sveriges match mot Sydkorea då Victor Claesson blev fälld i straffområdet varpå domaren lät spelet fortgå. Då sa VAR-domaren till huvuddomaren att han borde titta på situationen en gång till och efter det ändrade huvuddomaren sitt beslut till straff. Det hade känts förjäkligt som svensk supporter om vi fått 0-0 i den matchen på grund av en utebliven solklar straff. I den matchen resulterade VAR i rättvisa.
Manchester City stötte på sin första VAR-situation under onsdagskvällen. Det ska tilläggas att situationen mellan Schalke och City blev speciell, eftersom skärmen som huvuddomaren ska kunna se reprisbilderna på, tydligen inte fungerade. På grund av detta kunde huvuddomaren endast kommunicera muntligt med VAR-domaren och alltså inte se någon repris med egna ögon.
Om jag var nöjd med VAR i sommarens VM, så tycker jag att systemet under onsdagskvällen resulterade i mer förvirring än rättvisa. Till att börja med blev det ett längre speluppehåll efter Citys första mål. Det blev en märklig situation då Uth föll i en närkamp med Laporte och blev liggandes. Bollen rensades sedermera upp i planen av De Bruyne, varpå den hamnade hos Bruma. Han passade i sin tur hem bollen till målvakten som passade till en felvänd mittback. Silva snodde åt sig bollen och passade till Aguero som lade in 1-0 i öppet mål. Det dröjde som sagt ett tag innan målet godkändes och troligtvis berodde det på att huvuddomaren och VAR-domaren diskuterade om Uth skulle haft frispark i duellen med Laporte. I den situationen fick jag intrycket av att VAR-domaren var lite väl petig, som inte snabbare kunde bestämma sig för att Uth inte skulle ha någon frispark.
VAR-situation två uppkom när Schalkes högerback sköt ett skott som tog på Nicolas Otamendi och sedan gick ut till hörna. Inledningsvis dömde huvuddomaren hörna varpå Schalke-spelarna blev vansinniga och menade att det var hands. Reprisbilderna som TV-publiken fick se visade att bollen tog klart på armen, men att Otamendi försökte dra undan sin arm bakom ryggen. Det går därmed att ifrågasätta om Otamendis hands var avsiktlig, eller inte. Efter ungefär fem minuters överläggning med VAR-domaren ändrade huvuddomaren sitt beslut till straff.
Min analys är att jag kan köpa att det blev straff i det läget. Dock anser jag att det är märkligt att VAR-domaren ändrade ett sådant beslut från huvuddomaren. Handssituationer är i fotboll ytterst diffusa och det finns en mängd olika tolkningssätt. Jag vill minnas att den tidigare proffsdomaren Jonas Eriksson pratade i VM-studion i somras om att VAR-domarna bara ska ändra solklara felbeslut. Återigen, jag anser att det är legitimt att blåsa straff för Otamendis hands, men jag tycker samtidigt att det är märkligt att VAR-domaren ändrar ett så svårt beslut mot bakgrund av vad Eriksson sa. Huvuddomaren dömde hörna allra först. Det går som sagt att sätta starka frågetecken för om handsen var avsiktlig, eftersom Otamendi rörde sin arm i riktning bort från bollbanan, bakom ryggen.
Ännu ett problem i det hela var att det återigen tog för lång tid för huvuddomaren att ändra sitt beslut. Ungefär fem minuter tog det från dess att domaren dömde hörna till att Bentaleb sköt in bollen i mål. Där har VAR-systemet något att förbättra, även fast det i just detta fall troligtvis försvårade för domarna att repris-skärmen var sönder denna kväll.
Guardiola är en VAR-förespråkare ändå
Trots alla konstiga situationer och en trasig repris-skärm, var Pep Guardiola fortsatt positivt inställd till VAR. Han menade att straffen som Otamendi fick emot sig var korrekt och att om VAR hade funnits i förra säsongens kvartsfinal mot Liverpool, så hade den ändrat matchen till Citys favör. Guardiola säger sig vara ett fan av VAR eftersom han supportar rättvis fotboll.
Själv var jag som sagt övervägande positiv till VAR efter sommarens VM. Denna optimism fick sig en liten törn under onsdagskvällen på grund av ineffektivitet, vilket hänger ihop med att jag upplevde VAR-domaren som för petig. Men jag är samtidigt medveten om att systemet måste få tid till att utvecklas och troligtvis kommer det hela resultera i en rättvisare fotboll på sikt.