Palace fortsätter ta poäng

Palace krigade till sig poäng trots skadeläget.

Crystal Palace gjorde något mycket ovanligt, de värvade en spelare tidigt i transferfönstret! Cenk Tosun lånas in från Everton.
Den Turkiska forwarden var nära redan för 2 år sedan att krita på för Palace, under Sam Allardyce, men hamnade då till slut hos Everton.

På grund av skadeläget fick Tosun chansen att vara med på bänken direkt, bara två dagar efter ankomst till klubben. Med 9 spelare fortfarande på skadelistan och lagkapten Luka Milivojevic avstängd 3 matcher efter sitt röda kort mot Derby i FA cupen, tog vi emot Arsenal hemma på Selhurst Park.

Inledningsvis är det total dominans från bortalaget. Palace hamnar väldigt lågt och kommer inte riktigt upp i press mot Arsenal som rullar ut oss.
Det dröjer bara drygt 12 minuter innan då även målet kommer- Fin pass rakt genom Palace mittfält av Luiz till Özil, som tillsammans med Lacazette och Aubameyang snyggt väggar sig igenom försvaret och där den sistnämnde kan placera in 0-1.
Det tar drygt 25 minuter innan Crystal Palace vaknar till liv och inser att man måste sätta press. Man växer sig in och tar över matchen mer och mer, och man börjar hitta tillbaka till sitt eget spel. Det övergår till ett fysiskt spel med lågt tempo, vilket främst gynnar oss.
Det närmsta anfall vi kommer till under första halvlek är en halvchans från Kouyate och vi går till halvtidsvila med underläge.

Palace kommer ut mer taggade till andra halvlek, med känslan av att vi trots allt förtjänar mer.
Efter 53 minuter får Palace en frispark vid halva plan, McCarthy slår en passning ut på Meyer på kanten, istället för att slå en krossboll mot mål. Meyers inlägg hittar Kouyate som stöter fram bollen till Ayew, som på chans drar iväg ett skott med vänstern. David Luiz gör ett försök att blockera skottet, som istället studsar som en båge över Leno och in i bortre. Selhurst Park exploderar och 1-1 är ett faktum.

Efter målet fortsätter det tuffa fysiska spelet i kombination med det inte alltför höga tempot, men med känslan att nu även Palace har en chans på mer än bara oavgjort. I den 64:e minuten jagar Meyer upp en dålig hemåt pass vid sidlinjen vid halva planen, när plötsligt Aubameyang kastar sig in för att bryta bollen. Dock är han väldigt sen in i situationen och träffar Meyers ankel, med dobbarna före. Domaren tycks inte uppfatta situationen helt och ger därför bara gult kort till Arsenalspelaren, men efter VAR-granskning ändras det korrekt till ett rött kort. Det är såklart inte en medveten tackling, men det gör det inte mindre till ett solklart rött kort.

Meyer adderas på skadelistan och nyförvärvet Cenk Tosun får sin chans till debut. Palace försöker trycka på lite men det märks att man inte har ordinarie lag, och chanserna är få. Samtidigt är inte Wilfried Zaha riktigt hel ännu och var ganska anonym matchen igenom. Palace var dock nära att få in 2-1 när James Tomkins nickar bollen över Leno mot bortre stolpen, där Sokratis räddar på mållinjen.

Som Palace-supporter vet man att det egentligen inte har någon större betydelse om motståndarna är 10 eller 11 man på planen, rent offensivt tänk, då Palace inte är ett lag vars spel bygger på att styra matcherna. Därför var självklart inte Arsenal ofarligt på grund av utvisningen, utan även de hade lägen att få in sitt andra mål.
Närmast var ett skott från Pepe i straffområdet som Guaita styr i stolpen. Bollen studsar tillbaka framför en nu liggande Guaita, som gör en riktigt snygg räddning på returen från Lacazette. 1-1 står sig matchen ut och kan nog vara ett rättvist resultat sett till 90 minuter.

Det är kul att se att man trots så många ordinarie spelare borta ändå lyckas ta poäng, oavsett motstånd. Roys kollektiv är tuffa att möta, speciellt hemma på Selhurst Park. Även kul att se att Palace agerar i transferfönstret och att Cenk Tosun fick göra sin debut redan nu.

Alla spelare i Palace förtjänar mycket beröm i tuffa tider som dessa, men det finns några som jag vill berömma lite extra:

Vicente Guaia:
Nu i efterhand kan man fundera på vart vi hade vart utan honom? Bottenträsket med största sannolikhet. Vi har bara släppt in 24 mål på 22 matcher och det är främst tack vare Guaita. Trots att han inte spelar i något utav topp 4 klubbarna, så är han utan tvekan en utav Premier Leagues bästa målvakter.

Jairo Riedewald:
Han har gått från frysboxen till att nu vara svår att peta. Han är ingen naturlig vänsterback men har onekligen växt in i rollen ordentligt. Han har dessutom ett bra samspel med Zaha på vänsterkanten och följer naturligt med i offensiven likt PVA. Blir spännande att se vad som händer när PVA är tillbaka.

McArthur/McCarthy:
två slitvargar på mittfältet, som är svåra att urskilja i både utseende och spelstil.
De dyker upp lite överallt och jobbar stenhårt både offensivt och defensivt.
Speciellt kul att se McCarthys ageranden vid frisparkar eller heta diskussioner de senaste matcherna. Han är där direkt och backar upp sina medspelare och tjafsar lite med domaren, vilket är en karaktär Palace saknar i Luka Milivojevic frånvaro.

Jordan Ayew:
Ayew fortsätter göra mål och fortsätter imponera både i offensiven som target, men även i sitt defensiva ansvar. Det var många gånger man såg honom göra det långa hem jobbet och bryta boll nere på högerbacksposition. Samtidigt är han trygg med boll i offensiven och är inte rädd för att testa avslut, vilket här till slut resulterade i mål.

Mycket tråkigt att vi fick addera en till spelare till den redan långa skadelistan och jag hoppas Steve Parish och Amerikanerna tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på Roy Hodgson. Fler spelare kommer behövas snarast, för att inte Hodgsons kollektiv ska kollapsa.