Lagbanner
FA-cupspecial: QPR:s största cupframgång
Lagen radar upp sig inför kick-off i final 1.

FA-cupspecial: QPR:s största cupframgång

Rangers tog sig hela vägen till Wembley -82 där man tvingade fram ett omspel mot Tottenham.

Inför QPR:s möte med Luton i FA-cupen på lördag fortsätter nu redaktionen uppladdningen inför matchen med att titta tillbaka i backspegeln. Rangers nådde 1982 sin främsta framgång i den finaste av cuper då man tog sig ända till Wembley och en final mot Tottenham Hotspurs. Väl i finalen pressade man ”Spurs” till ett omspel och var centimetrar från att hemföra bucklan.

Rangers spelade 1982 i andradivisionen och hade inga större förväntningar på sig när man klev in i cupen i januari, lottningen hade parat ihop QPR med Middlesbrough hemma och gästerna tog ledningen vilken dock utjämnades av Simon Stainrod i den 70:e minuten. I omspelet på Ayrsome Park gjorde samme Stainrod både 1-0 och 2-0 i den första halvleken, avancemanget kändes säkert men ”Midds” tog via två mål matchen till förlängning. Warren Neill frälste dock de tvärrandiga med ett övertidsmål och Rangers var vidare till nästa omgång.

Blackpool, som hade eliminerat Barnsley med hela 6-0 i sin första match kändes som en svår nöt att knäcka och första matchen borta slutade också mållöst men i returen var det inget snack om saken. QPR spelade ut hela sitt register, vann med 5-1 och det var framför allt Clive Allen som sänkte ”Tangerines” med fyra mål, Stainrod gjorde det femte på straff.

Grimsby eliminerades i åttondelen, 3-1 varpå Crystal Palace väntade i kvartsfinalen. En febersjuk Clive Allen kunde inte ge allt i matchen men 3 minuter före full tid dök han ändå upp som gubben i lådan och skickade Rangers till semifinal.

Semifinalen spelades traditionsenligt på neutral plan, denna gång på Highbury och West Bromwich Albion var laget som stod mellan QPR och en biljett till finalen. ”Brom”, då med storstjärnan Cyrille Regis i laget hade kommandot i matchen men Rangers stretade emot bra och i den 72:e minuten kom situationen som avgjorde tillställningen. WBA-backen Robinson skulle rensa undan bollen men returen träffade istället Clive Allens knä, bollen rikoschetterade in i målet och de tvärandiga var i sin första FA-cupfinal!!

100.000 åskådare knökade sig in på Wembley lördagen den 22 mars, Tottenhams lag var fruktat med ”tungviktare” som Ray Clemence, Glenn Hoddle, Steve Archibald och Steve Perryman i startelvan, mot detta mönstrade Rangers manager Terry Venables följande elva:

Målvakt:  Peter Hucker
Backar: Terry Fenwick, Ian Gillard, Gary Waddock, Bob Hazell
Mittfältare:  Glenn Roeder (kapten), Tony Currie, Mike Flanagan, Clive Allen
Anfallare:  Simon Stainrod, John Gregory

Noterbart är att QPR:s två senaste managers, nuvarande John Gregory samt tidigare Gary Waddock båda fanns med i startelvan.

Finalen dominerades av Tottenham utan att innehålla en enorm mängd chanser. Peter Hucker i QPR-målet gjorde en fantastisk insats men Rangers offensiv hämmades av att Allen skadades tidigt i matchen och inte kunde göra sig själv rättvisa därefter. 5 minuter in på andra halvlek ersattes Allen av Gary Micklewhite men resultatet var fortfarande 0-0 vid full tid. 


Glenn Hoddle gör 1-0 med 5 minuter kvar och Rangersspelarna deppar..

Med 10 minuter kvar av förlängningen fick Glenn Hoddle bollen strax utanför Rangers straffområde, hans skott styrdes via en Rangersback in bakom Hucker och nu trodde alla att division 2-laget skulle få sträcka vapen. Terry Fenwick ville dock annat. Med 5 minuter kvar så kastade Stainrod ett långt inkast, Hazell lättade bollen vidare till Fenwick som hade smugit upp vid den borte stolpen, helt fri med Clemence kunde han nicka in kvitteringen till de uppemot 50.000 Rangersfansen enorma glädje. 


..men Rangers kvitterar och tvingar fram ett omspel 5 dagar senare..

Micklewhite ersatte Allen från start i returen och när Tony Currie tidigt i matchen rev ner Graham Roberts i straffområdet så kunde domaren Clive White inte göra annat än att blåsa för en tidig Spurs-straff. Glenn Hoddle var iskall när han satte bollen bakom Hucker men resten av matchen utvecklades till en match mellan QPR:s anfallare och Ray Clemence. Rangers var helt klart det bättre laget och John Gregory hade en boll i ribban i mitten av andra halvleken men mycket närmare än så kom inte Rangers, Totteham kunde hålla undan och vinna sin andra raka FA-cupseger.

QPR vann sedermera division 2 och tog steget upp i högsta serien men någon större framgång i FA-cupen har Rangers inte nått sedan den där lyckosamma våren -82. Frågan är om luttrade R:s-fans kommer att få se sitt lag i en stor cupfinal på nya Wembley någon gång i framtiden, vi kan ju i alla fall börja med en seger mot Luton på lördag… 

Redaktionen tackar Peter Örnekull för bildmaterialet från matchen.

Fredrik Montgomery2007-01-04 09:07:00
Author

Fler artiklar om QPR